Inför måndagens match: IFK Göteborg med närapå Europa-biljetten i sin hand   Leave a comment

IFK-Djurgårdens-47

Efter dagens allsvenska resultat i omgång 28, står det klart att IFK Göteborg redan i morgon kväll kan säkra spel till Europa-League 2015. Om nu bara matchen i fråga vinns. Det låter fullt möjligt, för vissa kanske rent utav en baggis. Men så är inte fallet. Att ta tre poäng på Olympia i Helsingborg, med kniven mot strupen, det är inget Blåvitt har för vana att klara av. Åtminstone inte ur ett strikt historiskt perspektiv.

Det blir till att backa tillbaka närmast tio år i tiden för att hitta en blåvit vinst på Olympia. Lika-resultat finns det däremot en hel uppsjö av (vem minns inte resultatet 2-2 sommaren guldåret 2007), likaså ett antal förluster, men att vinna på den där arenan, i näst sista omgången av en lång säsong. Det är närmast att betrakta som en helt obekant upplevelse.

Nu är förvisso ett antal spelare inte med i morgondagens rödfärgade trupp. Som ordinarie målvakt Pär Hansson, liksom ex-blåvite Darijan Bojanic. Lägg där till att David Accam – Helsingborgs klart giftigaste vapen, inte var med från start i förra omgångens bortamatch mot Falkenbergs FF. Sen ytterligare en viktig faktor: Matchen på Falkenbergs Idrottsplats blev till en ordentlig förlust. Är det i dagsläget att betrakta som fördelar för oss? Inte i min bok.

Att spelare saknas kanske, inte minst om en stabil förstamålvakt inte upprätthåller rutin längst bak i ledet, men att en tidigare bortaförlust skulle gynna oss i morgon. Inte en chans. Ett lag som befinner sig på rejäl ”uppåtkurva”, under en avslutande del av en säsong, något som definitivt varit fallet för Helsingborg… den typen av lag slår alltid till stenhårt mot den stackars motståndare som till slut råkar dyka upp. I synnerhet om hemmaarenan är Olympia. Extra jävligt blir det om motståndaren råkar heta IFK Göteborg. Om sen motståndaren har en Europa-biljett att spela för. I ett sådant läge blottas snarast ett motsatt resonemang.

Att ta en poäng i morgon blir svårt. Inte omöjligt, men svårt. Att ta tre poäng och säkra spel till Europa-League 2015, efter den usla skörd borta-vinster som Blåvitt kammat hem säsong 2014. Folks. Jag ger oss en chans på fem. På sin höjd.

 

Kanske du är med på vad det här inlägget egentligen handlar om? Kanske en liten polett så sakteliga börjar trilla ned. Om så, då vet du.

Ibland är vissa saker ett måste. En nödvändighet. Om det i slutänden ska till att fungera.

Som i morgon. På Olympia. Mot Helsingborg.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: