El-kval: Förra veckans expertkommentator Eijlert Björkman om dagens match   Leave a comment

Eijlert in action.jpg

Om någon timme är det dags att kliva in i Europe-Leauguekvalets returmatch i tredje omgången. Det gäller att omgående ta tag i följande tuffa uppgift  och ta IFK Göteborg till ett play-offspel. För en vecka sen spelade IFK Göteborg och Rio Ave FC på Gamla Ullevi. IFK Göteborgs u-lagstränare Eijlert Björkman satt då som expertkommentator för Blåvitts webb-sändning. Mycket kommentarer nådde tittarna under de svettiga 90 minuter som följd, även en hel del coaching följde med. Utifrån det läget då – här en snabb koll om kvällens match, där just Eijlert Björkman ger oss sin bild av vad som krävs, om det nu ska bli tal om en play-offmatch i blåvit kulör.

Med förra veckans match i färskt minne, vad krävs enligt dig för att Blåvitt ska klara av sin uppgift på bortaplan i kväll – mot ett mycket fokuserat portugisiskt lag i Rio Ave FC?

Att alla spelare lyfter sig en till två nivåer. Det handlar inte om att avgöra efter 15 minuter, men en bra start med stort mod i det offensiva spelet. Mod med- och utan boll. Det krävs också löpenergi, engagemang och lust. Lust att attackera när tillfälle bjuds.

För en vecka sen såg vi ett hemmalag som försökte, men snabbt blev tillbaka-tryckta, det gång efter annan. Blåvitt tenderade vidare att tappa boll ofta, de missade i löpningar och glömde enligt dig att göra jobbet när det som bäst behövdes. Vad måste laget göra annorlunda idag?

– Ha ambitionen att vilja prestera och vinna. Ge det en ärlig chans. Inte stå efteråt och komma på vad de kunde ha gjort.

Om du höll i spakarna i kväll. Vad skulle du lägga upp för plan rent taktiskt?

– Taktiken lägger tränarna upp utifrån den trupp man har. Men det märktes förra matchen att vi både kan och bör störa Rio Ave bakom deras backlinje (spelyta tre) och sedan våga fylla på i avslutslägen. Kan vi komma rättvända mot backlinjen måste vi våga hota med löpningar och då helst med mer än en spelare. I försvarsspelet får vi inte bjuda på något, utan vi måste vara väldigt konkreta. Visa attityd. Våga och vilja vinna.

Hur tror att det går, om vi nu håller oss till hållbar plan?

– Seger 2-1 och vidare på bortamål!

Något mer att tillägga innan vi kör? Ordet är ditt!

– Kan lägga till vikten av fokusering på den egna och lagets prestation. De kommer att bli provocerade på olika sätt. Får våra killar portugiserna ur gängorna, kan det bli tuffa satsningar, filmningar och rävspel. Lika mycket som Rio Ave är skickliga kan de spela tufft och fullt. Sen önskar vi oss naturligtvis ett stort lycka till i kväll.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: