Silly Season: En för året återkommande bubblare… på väg hem redan nu?   Leave a comment

Tobbes magical move

Briljant, mästerligt, fantastiskt, vackert… efterlängtat! Samtidigt går det hela lite i grått. Det här var ju ändå ett tag sen. Foto: Fredrik Aremyr.

Redan när Tobias Hysen bestämde sig för att ställa upp på en avskedsintervju för Supporterklubben Änglarna fanns tonläget där.

– Om det mot förmodan inte fungerar i Kina, eller om det känns som att det räcker om ett år… då blir det till att ta ett snack med IFK Göteborg igen.

– Även om det då kommer att ske på Blåvitts villkor, där en lägre lön kanske väntar, mindre möjligheter till krav och så vidare… 

Alltså, Tobias Hysen var då (i det förra transferfönstret) i ett läge där ovisshet samsades med äventyrslusta. Inga garantier fanns inför framtiden – viktigt då att inte sälja ut allt på ett bräde. Ett resonemang och ett förhållningssätt inte på något sätt unikt för fotbollsvärlden. Snarare ett mänskligt sätt att möta förändringar på. Inte minst med tanke på vad som följer med i fråga om ansvar  – som spelare, make och familjefar.

Jag minns så väl hur mycket av intervjutiden som ägnades åt just förnuftiga resonemang. Rådslag med familj och vänner, tankesmedja efter tankesmedja då det slutgiltiga beslutet en dag oundvikligen stod inför dörren. Sällan har jag väl mött en spelare så angelägen om att göra ”det rätta” i en given situation. Men det är också det som personifierar Tobias Hysen – som spelare, men framför allt som människa. En högst professionell person, med mycket hjärta och hjärna. Väl medveten om spelets regler i livet.

Det här är samma person som under eftermiddagen använder sig av det offentliga rum som Twitter idag fungerar som. Även om gamle kompanjon Wernbloom ser till att hacka sönder ytan så gott det går, ser jag ändå ”Tobbe” i de tweets som prånglas ut. Inget hymlande om vad som gäller, inga snedsprång, och som alltid – med stor respekt för Blåvitt och dess trogna supportrar.

Få spelare med blåvit livs-etikett, är så noggranna i sitt sätt att agera som just Tobias Hysen. Bara se de svar han ger i hänvisad avskedsintervju. Att låta supportrar öppet få konfrontera personen bakom privata beslut i livet, och det i en intervju! Ta sig tid att sakligt förklara bakgrund, motiv, verklighet… Det är ytterst ovanligt.

 

Så, med allt detta och mer därtill…

Frågan på allas läppar. Här och nu: Kommer han hem, allas vår ”Tobbe”?

Ja, det tror jag absolut.

Frågan är nog snarare (som så ofta nu för tiden) när. Inte om.

 

Min egen ståndpunkt i allt det här, ja den är lika klar nu som tidigare.

Oavsett när det sker…

 

Välkommen hem Tobbe!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: