Gothia Cup Tipselit Trophy – Match 3: Right to dream – IFK Göteborg. Preliminär startelva ute nu!   Leave a comment

imageInför matchen mot AIK tog IFK Göteborgs tränare Thomas Olsson tillfället i akt att drilla sina mannar lite extra. Utrymmet bakom läktarplats fungerar lika bra som något annat, så varför inte? Foto: Guld Alex.

Trots regn och rusk så var tisdagens hemmamatch på Heden en riktig fullträff. 1-0 mot AIK i den sista spelminuten, då Blåvitts anfallare Patrik Karlsson Lagemyr helt på egen hand placerar bollen i mål – Ett Gothia Cup-minne att bevara för lång tid framöver. Att mål- och därtill vinst även placerar IFK Göteborg i ett läge där gruppvinst kan säkras, det redan i eftermiddag, får här ses som en extravinst. Blåvitt är nämligen laget med full poäng efter två spelade matcher. Laget som inför fortsättningen av årets Tipselit Trophy har allt i sin egen hand.

Att årets deltagande för IFK Göteborg i Tipselit Trophy är sig likt, det vill jag allt påstå. Det är ungefärliga motstånd laget möter, ungefär den typ av spelare, i den ålder, som brukar få chansen. En del sticker ut, andra är mitt i sin pågående utbildning. Det som i år är förändrat mot tidigare år återfinns främst på ledarhåll. Med Thomas Olsson i sitt första större ledaruppdrag, tillsammans med mångårigt erfarne Christian Djuvfeldt, det är ett nytt drag. En test där Olsson får chansen att ta ett kliv in i den redan så etablerade U-ledarstaben. Vid sidan om hamnar i år Eijlert Björkman, den tränare som sen start lett samtliga blåvita lag genom Tipselit. I år är Björkmans huvuduppgift att hålla i träningarna mellan match. Både U-19 och U-17 får träning under turneringen, men under match är det alltså Olsson/Djuvfeldt som leder laget. Björkman sitter på läktaren, precis som vem som helst.

Fördelen här är just att ha en ledare som kan se allt från läktarplats. Hålla koll på det som coachande ledare inte hinner med, eller ser. Jag passade på att se tisdagens match ihop med Björkman och även det skulle visa sig vara en stor vinst. Att få ta del av specifik information om laget, dess spelare och inte minst det motstånd som möter upp för dagen… mycket givande och lärorikt. Det glöms ofta bort i sammanhang som under en ”hög-presterande” turnering av det slag som Tipselit Trophy ändå är – Det här är killar mitt uppe i sin utbildning som fotbollsspelare. Det är inte ett tillfälle lösryckt ur sitt sammanhang. De handlar om unga spelare, med plus- liksom minussidor, med ovana inför uppgiften, mycket vilja och en hel knippe nerver på darr. Att i det läget och i den miljön som Valhalla och stora SKF Arena är, prestera på en nivå där defensiv plan följs och enskilda offensiva spelare kliver fram – och dessutom avgör matcher på egen hand… det är stort. Det ska ses i ljuset av allt det som spelarna här och nu är en del av. I sin utbildning som fotbollsspelare, i sina liv, i sin utveckling… Viktigt och något som alltför ofta glöms bort. Inte minst när det vankas slutspel i en turnering som Tipselit Trophy.

Slutspel kan det bli. Om IFK Göteborg vinner sin match mot Right to dream, eller för den delen – spelar oavgjort. Då är saken klar. Då blir laget gruppvinnare. Då varje gruppvinnare automatiskt når turneringens A-slutspel vankas just nu slutspel – det redan i morgon. MEN… först en match till att spela.

Eijlert Björkman gav igår en rapport om Right to dream, då de igår (innan Blåvitts match mot AIK) spelade mot Helsinki. En match Helsinki vann, men samtidigt med siffror i storleksordningen 3-2. Right to Ghana ledde matchen med 2-0 och det efter att ha visat upp ett – tekniskt, dribblande spel, helt efter ”mattan”. Inga långbollar här inte. Det trixas och det snurras… på gott, men i längden som synes av resultatet, även på ont. Det blir lite omständligt och det suger kraft- och energi för varje enskild spelare. Inför dagens uppgift är laget dessutom piskat att vinna. Blåvitt kan spela ut, fortsätta vara disciplinerade i sitt försvarsspel, fortsätta leta instick, ytor… kontrollera på distans helt enkelt. Det är åtminstone vad jag hoppas är lagets plan för dagen.

Ett kort eftersnack igår, med tränare Christian Djuvfeldt, gick även det i den stilen.

– Mycket härligt och vilket mål, men vi måste köra hårt imorgon igen. Inget är klart.
AIK har ju mer boll än oss och de måste ju på något sätt driva på med tanke på förlusten dag ett. Detta skapar fina omställningslägen och de får vi. Vi kunde förvaltat dessa bättre i första. I andra halvlek är ju två chanser riktigt heta, bland annat ribbträffen.

När detta skrivs står det precis klart att HJK Helsinki slagit AIK med 2-1 och därmed placerat sig poängmässigt bredvid IFK Göteborg. Med betydligt fler mål gjorda än Blåvitt under gruppspelet. Bara vinst (eller oavgjort) som gäller. 

Nu kör vi!

——————————————————-

Match 3: B-17 Grupp 2. Tipselit Trophy. Right to Dream (Ghana) – IFK Göteborg

Tid: 16.30 (2 x 30 minuter med en kort paus)

Spelplats: SKF Arena, Heden.

IFK Göteborg ställer upp med följande lag:

Pontus Johansson

Sasa Vajagic, Ronni Mleczkovicz, Alexander Leksell, Isak Edlund

?, Oskar Kindlund, Oskar Jansson, ?

Patrik Karlsson Lagemyr, Hampus Dahlqvist/Victor Edvardsen ?

På bänken från start:

Tom Amos, Omar Hamid Abdahlah, Ferki Aliu, Happy Johnson, Jacob Sellhed; Markus Ginman, Sebastian Sjursen

——————————————————–
IFK Göteborg deltar i grupp 2. Första matchen, i ett gruppspel om sammanlagt tre matcher, spelas måndag 14 juli. De två kommande matcherna spelas sen 15 och 16 juli. PROGRAM över matcher, tider och spelplatser: http://results.gothiacup.se/2014,sv/division/3236550

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: