Tipselit Trophy: Matchrapport IFK Göteborg – AIK 1-0   Leave a comment

imagePaus. Mållöst, regnigt, sammanbitet, men laddat! Taktiksnack signerat Thomas Olsson pågår – något som längre fram i matchen ska visa sig bära frukt och det på bästa tänkbara sätt. Foto: Guld Alex.

Från droppar, till regn, till vad som i senare delen av andra halvlek ska visa sig utvecklas till – fullt ösregn. Tisdagens eftermiddagsmatch mellan IFK Göteborg och AIK på Hedens stora sscen SKF Arena ska för ögat utvecklas till en folkgles och dyblöt historia. Två tålmodiga lag, som liksom delar av läktarnas envetna publik, väljer att härda ut. Som det ska löna sig! För vad är egentligen några spannar vatten över huvudet, mot ett killer-avslut som i sista spelminut dödar både match och motståndares framfart i en pågående turnering? Nej, just det. Ingenting. Ingenting alls.

Det är en match med två halvlekar och därtill -två helt olika ansikten. En första halvlek där två lag spelar koncentrerat, utan att släppa till något onödigt för motståndaren. Två lag med full kontroll på sin defensiv, det som så ofta bidrar till att en match för den oinvigde upplevs som både tillknäppt och händelsefattig. Det tillsammans med tilltagande regn inför paus, är säkerligen del av bidragande orsak till att leden på läktarna runt SKF Arena tunnas ut i halvtid. Men som bekant – en fotbollsmatch består av två halvlekar, så även matchen idag.

Andra halvlek bjuder på ett antal blåvita förändringar. Hampus Dahlqvist lämnar topp-position och kliver istället ut som vänsterytter. Jakob Sellhed går i Dahlqvists ställe upp och tar plats bredvid Patrik Karlsson Lagemyr. Ilias Titi kommer in – Ronni Mleszkovicz lämnar. Lite mer fart i offensiven vinns genom öppnare ytor, då AIK tvingas trycka på (laget är inför dagens match poänglöst och därför piskade att ta poäng). Regnet övergår i samma veva till störtregn, vilket frestar på ordentligt nere på plan. Det blir rejält halt. Svartklädda spelare tappar i blötan fart och ork, samtidigt som blåvita successivt lyckas att flytta upp laget. Det är ett ställlnings-krig in i det sista, där AIK tveklöst är det mer spelförande laget. Ett sista blåvitt ryck ska dock genomföras. Ett ryck som ska visa sig innehålla precis allt.

Med endast någon minut kvar av den timme, som markerar slutet på en synnerligen krävande Tipselit-match, tar sig Patrik Karlsson Lagemyr fram på vänsterkanten. Istället för att släppa bollen till ett inlägg fullföljer han sin löpning – rakt in mot yttersta kanten av straffområdet. Pang säger det! Ett skott bränner av på distans. Träffen är hundraprocentig. Med full kraft passerar skottet AIKs målvakt. Otagbart. Placerat i högra hörnet av målet. Jublet på läktarna stiger mot den grådaskiga skyn ovan. Nävar knyts, kramar delas ut. Jisses. Vilken grej. Ett klassmål, genomfört i ett läge av matchen där ett mål är helt avgörande för utgång av både match- och grupp-placering.

När domarens pipa ljuder har tio sekunder passerat från det att spel återupptagits efter mål. Skratt och nytt jubel bryter åter ut på läktarplats. En timing på avslut och mål sällan skådat. Värsta Sella-effekten, där AIK kammar noll. I match. I grupp.

IFK Göteborg däremot – en andra rak vinst och sex fina friska poäng. Gruppledning och drömläge inför morgondagens sista grupp-match mot Ghanas Right to dream. Ett lag som tidigare under eftermiddagen förlorar sin match mot Blåvitts tidigare motstånd HJK Helsinki, det med siffrorna 3-2. Oavgjort resultat räcker nu för att vinna gruppen och säkra en plats i efterföljande A-slutspel. Men det i morgon folks.

Nu ska vi först tillåta oss att njuta lite…

Av dagen då IFK Göteborg klev upp i toppen och samtidigt skickade ärkerivalen ned i botten. Värt varenda droppe regn. Det om något vet vi som var på plats den här fantastiskt sköna eftermiddagen i juli 2014. Stort tack Paka och Blåvitt!

 

Matchnoteringar:

IFK Göteborg – AIK 1-0 (0-0)

1-0 60´Patrik Karlsson Lagemyr

Spelartrupp:

Målvakt: Tom Amos

Backar: Sasa Vajagic, Ilias Titi, Alexander Leksell, Alexander Sjursen

Mittfältare: Ronni Mleczkovicz, Oskar Jansson, Oscar Kindlund, Isak Edlund

Forwards: Patrik Karlsson Lagemyr, Hampus Dahlqvist

Avbytare: Pontus Johansson, Ferki Aliu, Omar Abdahlah Hamid, Happy Johnson, Jakob Sellhed

Byten:

30′ Ronni Mleczkovicz mot Jakob Sellhed

37′ Ilias Titi mot Ronni Mleczkovicz

Varningar:

Alexander Sjursen, Sasa Vajagic, Oscar Kindlund

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: