Fyra dagar till EL-kval: Blåvitt kör söndagsträning på KG   Leave a comment

Träning KG 140629

Assisterande tränare i IFK Göteborg Magnus Edlund plockar ihop material efter avslutad träning. Traditionell lärlingssyssla eller inte – det är inget som bekommer ständigt närvarande Edlund. Foto: Guld Alex.

Slutspels-matcher under pågående VM-turnering. TV-match med laget från 1994. Storhandlingar och semesterstart för en stor del av landets befolkning… det är klart att det bidrar till att besöksskaran på Kamratgården söndag eftermiddag uppgår till max fem personer. Ja, det här är faktiskt ett helt snäpp klenare än tidigare i veckan, då IFK Göteborg spelade träningsmatch på bortaplan mot danska Odense. Besökssiffran då uppgick till hela sju personer! Bortsett det – en tajt träning med välfylld trupp. Stark kollektiv vilja, skiftande kvalitet på plan, låg målskörd och uttagning till morgondagens U21-match. Allt detta och mer där till tar vid på Kamratgårdens närmaste gräsplan. Passet i sig varar i runda slängar 90 minuter – avslutet förlagt lägligt i tid till både väntande söndagsmiddag och den första åttondelsfinalen i VM. 

Om fyra dagar är det dags för start av kvalspel till Europe-League. IFK Göteborg går i år in i den första omgången och möter i en första match på hemmaplan CS Fola Esch från Luxemburg (se tidigare inlägg på bloggen för mer information). Ett antal träningar inför torsdagens match är allt som återstår. Dagens träningspass indikerar också som sig bör – att det börjar närma sig på riktigt.

IFK Göteborgs kapten Mattias Bjärsmyr återfinns under inledande träningspass i en lång och synnerligen intensiv diskussion med huvudtränare Mikael Stahre. Det är tydligt att det är dags att rikta upp den blåvita skutan och sätta ton på det som komma skall. Spel mot europeiskt motstånd. På hemmaplan. Vinst är den här gången (till skillnad mot förra årets måltorka på Olympia) ett måste innan det bär av mot Luxemburg och bortamatch. Där emellan sker också omstart av Allsvenskan och med det besök av Helsingborgs IF. Nu ska det stämma i spel, finnas rikligt med spelare att tillgå- och gå runt på.

För så är det folks: Väntar gör en mycket hektisk spelperiod.

Enkla övningar inleder dagens träningspass. Redan från början väntar uppdelade lag och trovärdig matchform. Tempot är där. Koncentrationen likaså. Att sen kvalitet i pass och avslut skiftar… Tja, det är ungefär som det brukar se ut på lagets träningar i år, på gott och ont är väl bäst att tillägga. Att det svajar under träning är som bekant alltid att föredra före en motsvarande leverans då det väl vankas match.

När det kommer till defensivt spel finns inget nytt att tillägga. Det enda som avviker från det stabila försvarsmaskineriet signerat Bjärsmyr/Waehler är att Ludwig Augustinsson vid ett tillfälle går i gräset. Hård blir smällen. Ludde ligger kvar på plan ett tag. Till slut leds han av plan och träningen för hans egen del avbryts också där. Hur statusen är idag, liksom inför kommande träningspass och match är svårt att säga. Ludde själv såg väl inte helt bekväm ut i situationen. Fortsättning följer säkerligen…

Marcus Sandberg vaktar målet både under och efter avslutat tvåmåls-spel. När efterföljande skottövningar tar vid är det ”Mackan” som står och tar emot. Målvaktskollega John Alvbåge däremot står och kör enskilda övningar med lagets målvaktstränare Stefan Remnér. Sen oavsett vilken signal det här än ger – behovet av de båda, när årets tätaste matchning väntar, ska inte på något sätt underskattas. Att ha två så starka målvakter när det är tätt mellan speldagar och samtidigt ha möjlighet att varva och välja – det är ett minst sagt angenämt problem.

Mittfältet är som vanligt under träning synnerligen välbefolkat. May Mahlangu går förvisso i backen och haltar omkring ett tag, men i övrigt… läget är gott. Hampus Zackrisson drygar ut, Darijan Bojanic likaså. Joel Allansson spelar lätt och ledigt sig igenom hela passet. Det är så gott om spelare att samtliga spelare ovan är uttagna till morgondagens bortamatch i U-21 mot Malmö FF.

Nej, då är det väl istället offensiven, i det här fallet mer precist återgett – IFK Göteborgs anfall som haltar. I stort sätt går inte ett enda avslut i mål under träningens halvtimmes-långa tvåmåls-spel. Avsluten i sig är redan från början så få, att utgången per automatik blir därefter. Att lagets anfallare Gustav Engvall sen, efter annonserad uttagning till U-21, sparkar en boll långt upp i skogen… Mmm, någonstans är någonting i klar obalans.

Sen med tanke på hur lagets anfallspar i Robin Söder och Malick Mane fungerat under en längre tid… här passar jag på att ställa dagens enda fråga:

Hur är lagets offensiv tänkt att formeras på torsdag?

Bortsett det är allting gott.

Bra stämning, bra fart på gänget, många tillgängliga spelare, matcher i antågande, säsongs-fortsättning och europa-spel… Att det sen även bjuds på kaffe från oväntat supporterhåll (tackar och bockar Jonas Klang) och det helt spontant! Synd att klaga då.

Kamrater – Nedräkning mot allvaret har börjat!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: