Inför Blåvitt-Strömsgodset: Rapport från dagens slutträning på Kamratgården   Leave a comment

Edlund in charge på KG 140618

IFK Göteborgs Magnus Edlund håller koncentrationen uppe. 30 minuters effektivt matchspel ger möjligheter till både coaching och skratt. Foto: Guld Alex.

Mitt under pågående VM-turnering startar IFK Göteborg om på nytt. Efter en kort paus med vila är det åter dags att komma i trim. Väntar gör tids nog både kvalmatcher till Europé-League och en återstart av Allsvenskan. Slutträning gäller under onsdag förmiddag – dagen innan träningsmatch mot de regerande norska mästarna Strömsgodset. Laget är redo, två fulla matchelvor kör för fullt på Kamratgårdens gräs, allting flyter på… Förberedelser är så långt tagna att till och med stundande midsommartrafik på väg mot spelplats Grebbestad finns med i lagets tidsplan.

– Vi tar inga risker. Även om vi åker först i morgon, så blir det ändå samling här på KG vid 15.00. Trafiken upp till Grebbestad dagen innan midsommarafton är att hålla koll på. Vi vill vara på matcharenan i god tid.

Tränare Magnus Edlund tar sig tid. Som alltid. Med pipan i mun småsnackar han vid sidlinjen, samtidigt som laget, liksom enskilda spelare får ta del av instruktioner och tillrättavisningar, beröm och stöttning. Det är en tränare vid gott mod. Laddad upp till tänderna inför morgondagens match. Till och med ett och annat skratt letar sig fram under träningspassets gång.

– Det är fantastiskt. Varje gång är det samma visa.

Situationen Edlund väljer att kommentera är typisk för den del av träningen som lyckas bjuda på både humor och vinnarmentalitet. Karl Bohm, för övrigt mycket pigg idag, får en boll på vänsterkanten. Han tar en kvick löpning mot hörnflaggan. Han släpper bollen in mot straffområdet. Bollen letar sig iväg, själv stöter han på patrull. Emil Salomonsson bryter klockrent. Karl Bohm hamnar i gräset. ”Straff” vrålas det ut över planen. Kommentaren från Mattias Bjärsmyr kommer blixtsnabbt.

– Han får la ha bollen först.

Ytterligare en humorpoäng vinns ur en tidigare situation då John Alvbåge, tillbaka på plan och i fullgott skick, släpper in ett mål signerat en vindsnabb Lasse Vibe. Bollen vinns mycket rappt på mitten, Vibe tar med sig den i steget. Hela backlinjen står kvar. Som fastfrusna står de bara där och glor.

– Ingen offside, ropar Edlund.

Vibe skickar bollen enkelt vidare. Pang. Mål. ”Alven” står även han och stirrar. Inte en rörelse. Armarna hänger efter sidorna. Sen kommer kommentaren:

– Var det mål?

Edlund skakar på huvudet, skrattar till och tittar mig rakt in i ögonen.

– Otroligt. De har alltid en åsikt om något görs rätt.

——————————————————————————-

Träningen i stort är sig lik, förutom några skillnader väl värda att nämna:

– Det är för dagen två fulla spel-elvor som tar plats ute på plan. Egentligen är det bara Gustav Svensson som befinner sig bredvid (rehab gäller, men med är han). May Mahlangu spelar hela passet. John Alvbåge är tillbaka. Lasse Vibe kör för fullt. Daniel Sobralense likaså. Det är ett stadigt gäng som visar upp sig. Kan knappt minnas när ett träningspass var så här välbefolkat.

– För omväxlings skull, och som ett planerat steg i förberedelsen inför morgondagens uppgift, spelas en ”riktig” match på fullplan med dubbla mål. Två lag. 2 x 15 minuter, med sidbyte efter paus. Direktiv ges under match, men inga avbrott mer än några drickapuaser. Så befriande – Att få se en ”mini-match” på Kamratgårdens fina gräs, med fullt manskap. Varför sker inte det oftare?

IFK Göteborgs bägge målvakter Marcus Sandberg och John Alvbåge används fullt ut under 30 minuter. Vaktandes var sitt mål. Här kan det naturligtvis fokuseras på vem som kommer att få vakta målet framöver. Jag väljer istället att göra helt om. För vilket angenämnt problem har inte Blåvitts tränarteam här och det inför stundande Europaspel och ligaspel? Två klassmålvakter att välja på när allt drar igång, med tät matchning och slitna spelare som följd. Jo, jag tackar jag.

– De unga spelare som idag tar plats i ett ”ovästat lag” är bland annat Karl Bohm, Hampus Zackrisson, Gustav Engvall och Patrick Dyrestam. Sicken insats de gör sen… Bohm söker ständigt boll. Zachrisson vinner boll på mitten, löper river och sliter. Dyrestam bjuder som mittback på riktigt fysiska brytningar och det raklång jämns med mattan. Det var ett tag sen jag såg någon agera på det sättet under träning. Sen har vi då Gustav Engvall. Den av alla spelare på plan som gör flest mål. Så fort det går sen. Wow.

– Mål var det ja. Samma problem som tidigare präglar tyvärr även dagens träning. Om det är bra eller dåligt innan match, det kan alltid diskuteras. Hade det inte varit för hur det sett ut tidigare i vår, så hade jag sagt att det här är en perfekt indikation på det målkalas som väntar när det väl vankas match. Nu vet jag inte riktigt…

Robin Söder gör förvisso mål, och det i ”västat lag”. Tillsammans med Malick Mané bildas ett forwardspar som jag tror kommer att mönstras fullt ut mot Strömsgodset. Hur det kommer att gå? Ja, om det ska bli jobbigt för motståndarens backlinje – då måste Malick Mané komma upp i planen och det måste gå mycket snabbare än idag. När västat lag ställer om och Bjärsmyr serverar fina pass till mittfältet, där May Mahlangu och Jakob Johansson idag huserar, då kommer vidarepassen mot anfallare ofta fort. Här tar Söder löpningarna precis som de ska tas, men då Mané redan från början hamnar för långt ned i banan, stannar anfallet av och Söder blir stående arbetslös på topp. Sen ska det inte dras för stora växlar på en enskild träning, så är det. Men idag är det mer match än träning. Det är därför det här skrivs ned.

– Avslutningsvis. Jakob Johansson. Herre min skapare vad grym han är! Tappar den människan boll i ett första läge, och detta är på träning folks! Då tar karln jobbet direkt i andraläget som uppstår. Här tappas det boll igen. Så när är den på väg framåt i planen, men tyvärr… Då han är där igen. På samma sätt drar han sig igenom sina motståndare på mitten. Bryter snyggt då han lyckas få Zachrisson i obalans, vinner bollen åter, trampar sig igenom förbi nästa spelare och där får Lasse Vibe bollen.

Vad ska man säga?

Jakob själv, han tar sig vid Edlunds ”blås i pipan” ut till sidlinjen. Blank av svett böjer han sig ned och lutar sig mot sina knän. Det kommer till slut stötvis en kort mening ur den nu flåsande munnen.

– Ja, jisses. Så grymt jobbigt.

——————————————————————————-

Uppsnappat är att det snackas Mats Gren. Ett så kallat ”Pod-snack” har precis publicerats. Det pratas Sam Larsson (med all rätt). ”Ludde” likaså (som under dagens pass får vassast möjliga coaching av Edlund… – Positionen, tänk på positionen Ludde)… men i ärlighetens namn – det borde pratas Jakob Johansson. För hur gör vi för att få behålla vår mittfältsgigant? Året ut i alla fall. Va? För sen dras det vidare. Det gör giganter av hans sort.

——————————————————————————-

Match i morgon folks. Mot norska Strömsgodset. En bra värdemätare i skön sommartemperatur. Kan inte bli bättre, säger jag. Bara en go vinst som fattas nu.

 

KROSSA GODSET!

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: