IFK Göteborg – IFK Norrköping: Supportertankar och matchminnen inför årets kamratmöte på Gamla Ullevi   Leave a comment

Farnerud 2013

Sista tillfället på hemmaplan med Pontus Farnerud. En av flera minnesvärda inslag när vi senast tog emot Peking och vann på Gamla Ullevi.  Foto: Fredrik Aremyr

Jag tar mig en titt på sammandraget av förra årets möte mot Peking på Gamla Ullevi. Säsongsavslutet då Tobias Hysén kliver av efter tidigare skada, Pontus Farnerud och Hannes Stiller tackar för sig… Ja, jisses. Pontus Farnerud. Så saknad. Fortfarande. På så många sätt. 0-0 i halvtid efter ett antal chanser i första halvlek. Ett Blåvitt som i slutfas av säsongen inte fungerat framåt ( yes, så var det redan då), med bortaförluster i bagaget och i sista match – häng på Europa-plats.

Andra halvlek bjuder som vi minns på förändringar. Positiva sådana. Darijan Bojanic får visa upp sitt ”rätta jag” redan efter tio minuters spel. Ett distansskott med högern som når vänster kryss, otagbart för målvakten. Bojanics första allsvenska mål i den blåvita tröjan. (Mmm, det där avslutet som finns där… såg det senast i förra veckan under träning.) Pang och 1-0 till Blåvitt. Sen är det ju faktiskt Bojanic som åter tar sig in, jämns med höger kortsida. Bollens skickas till en ren Lasse Vibe som bara har att placera bollen i mål. Då har ändå en mängd avslut avlossats under matchen. En toppspelande målvakt för Peking, som sista utpost, är skillnaden mellan 2-0 och… 5-0. Sen kom ju Hannes ”Killer” Stiller in som ni minns och… ja, var med och gjorde mål, fick se till att skicka Blåvitt mot nytt Europa-spel…

Det som här blir intressant vid en jämförelse mellan avslutande match för säsong 2013 och dagens match mot IFK Norrköping, är dels att se hur mycket styrka och vilja som finns på hemmaplan. Samtidigt hur svårt det är att få in bollen i mål. Det är också tacksamt att ta med i beräkningarna hur laget klarar sig ut anfalls-esset Tobias Hysén. Svart på vitt – utan Hysén krävs individuella prestationer. Då genom en hungrig, löpande Darijan Bojanic – idag genom vem?

Mycket av de diskussioner som pågår på supporterplan, ihop med vad avslutande träningspass inför dagens match gett ”hint” om, är att förändring på gång. Äntligen, tycker många. Dags att bryta mönster (igen) skulle man kanske kunna summera det hela som. Snack går om att träningen igår visar en Malick Mané som tar plats på topp-position istället för Robin Söder. I ena änden chans för omstart, i den andra – chans till spel. Om det är en för dagen offensiv förändring, del av dagens matchplan, då säger jag tack.

Det är dags att pröva någonting nytt!

Nästa del i diskussionen handlar främst om hur och vilka som ska fylla på i anfallsfasen? Vilka ska hänga med in motståndarens box? Vilka ska agera i djupled? Vilka ska komma med in från flankerna?

Många vill, förutsatt att May Mahlangu åter är med från start, se Lasse Vibe hänga med från högerkanten, Sam Larsson från vänsterkanten, Mahlangu fylla på och ta sig fram i djupled, Jakob Johansson likaså. Bakom hela det här offensiva gänget finns nämligen en av ligans starkaste backlinjer – med en tillhörande städgumma i Gustav Svensson som nu kommit in i det hela och viktigt värre – gör det jäkligt bra. Om tränare Mikael Stahre bara vågar släppa Gurra och försvarslinjen. Vågar lita på gänget! Då finns det mängder av offensivt material, och därmed enorma möjligheter till olika anfalls-alternativ. Allt det vi saknat under Mahlangus frånvaro, även om Joel Allansson gjorde det riktigt bra på mitten senast mot Djurgårdens IF.

Men… om det här nu ska kunna fungera i praktiken då måste det löpas, löpas och åter löpas. Här handlar det enligt många mycket om saker som att VILJA, ha tillräcklig förmåga och spelförståelse… men ytterst handlar det om en sak och det allena:

LÖPA, LÖPA och åter LÖPA.

– Offensivt spel i fart, som går ut på att göra mål, det är vad fotboll går ut på och det ska ju vara det roliga med att spela fotboll. Här en röst bland alla de supportar som vill se fart och fläkt i den sista hemmamatchen innan VM-uppehåll och stor spellucka tar över.

Lite av allt det där vi stod inför, krävde och önskade när förra årets säsong skulle avslutas, inte sant?

Matchen då Bojanic fick chansen och tog den. Kommer Malick Mané på motsvarande sätt – få chansen och i såna fall ta den?

Det hoppas vi nog alla, trots allt. Tre poäng gäller. Ett snyggt avslut innan påtvingat uppehåll på hemmaplan likaså.

Snart är vi där Kamrater.

FRAMÅT – KROSSA PEKING!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: