Med järnkoll på motståndaren: Analys inför DIF-IFK   Leave a comment

wpid-IMAG4161.jpgInför det senaste mötet på Tele 2. Siktet var inställt på seger och som vi alla minns betydligt mer än så… nu blev det varken det ena eller det andra. Revansch idag?

Förra årets bortamatch mot Djurgårdens IF störde Blåvitts guldstrid rejält. Amadou Jawo stänkte dit slutresultatet 2-1 på straff i matchens sista tilläggsminut. Under årets vårsäsong, sett ur ett blåvitt perspektiv, är läget ett annat: Matchen spelas förvisso åter på deras hemmaplan, på deras underlag… samtidigt är pressen den här gången störst på hemmalaget. Det passar IFK riktigt bra, om nu bara koncentration och arbetsinsats följer med till Stockholm, samt att det offensiva spelet fortsätter att ta kliv i rätt riktning – vilket i praktiken innebär att May Mahlangu används optimalt. På offensiv mittfältsposition. Om han nu spelar förstås…

Vid en jämförelse tabellmässigt lagen emellan skiljer endast en förlust, det efter att DIF i sin senaste match förlorar mot FFF med 1-0, det i den allra sista spelminuten. IFK Göteborg vinner förvisso sin senaste match mot Örebro SK hemma på Gamla Ullevi med 2-1, men har precis som DIF inför onsdagsmötet på Tele2 arena – en ihopsamlad offensiv statistik långt under godkänd nivå. Det offensiva spelet har för båda lagen i mångt och mycket helt kommit av sig.

Efter nio spelade omgångar ser lagens siffror – vunna/oavgjorda/förluster/målskillnad/poäng ut som följer:

IFK 9  4 4 1       13-7        16

DIF 9  3 4 2       14-10      13

Att notera är: Djurgården har NOLL avslut på mål i den senaste matchen mot FFF. Motivation och inställning till en mindre match på bortaplan (kallas i dagligt tal för underskattning) sägs spela in.

– Laget gör inte jobbet alls utan vi ställer i princip ut skorna på plan i 90 minuter, menar DIFs Emil Bergström efter matchen. Ilskan hos Bergström är högst påtaglig. Lägg där till en muttrande Alexander Priovic, med en hel del synpunkter på att tränare Pelle Ohlsson byter ut just honom efter dryga timmen. Här bevittnas ett lag i gungning.

Vid en jämförelse ser IFK Göteborg och Djurgårdens IF ungefär likadana ut som lag de sista tre, fyra matcherna, även här med en svag prestation på bortaplan. Nu har förvisso den enda förlusten hittills för Blåvitt kommit på hemmaplan och då mot MFF i hemmapremiären, men spelet på bortaplan har, framför allt i matchen mot BP, sett ordentligt lamt ut.

Analysen visar sammantaget att det finns en hel del likheter lagen emellan. Framför allt negativa. Säsongen börjar någorlunda ok för bägge lagen. Poäng följer med, men spelet börjar efter ett tag att svaja, för att sen mattas av offensivt och det rejält. Avslut och effektivitet avtar succesivt efter ett antal matcher. Tempot i spelet går ned, intensitet och löpningar försvinner, passningsspelet tappar i kvalitet… sen har förvisso IFK Göteborg börjar resa sig en aning spelmässigt: Tränare Mikael Stahre letar alternativ offensivt, framför allt i djupled, MEN framför mål är det fortfarande lika uddlöst. Avslut på mål är förvisso inte helt obefintliga, som i DIFs senaste match, men med Lasse Vibe skadad blir ineffektiviteten i motståndarens box kännbar, inte minst då ingen annan blåvit spelare lyckats ersätta Vibe i hans frånvaro. Nu är Vibe på väg tillbaka, uttagen till dagens matchtrupp. Ett ytterst välkommet tillskott, om han nu bara håller ihop. Varning!

Inför dagens match:

Skadeläget i DIF:

Tre mittfältare borta i matchen mot Blåvitt. Tim Söderström, Haris Radetinac och avstängde högst bekante Alexander Faltsetas. I gengäld har DIF fått tillbaka Mark Mayabela.

I övrigt ett intakt försvar sånär som på en spelare i Philip Mantilla. Sen ett anfall där Alexander Priovic finns att tillgå. Erton Fejzullauh och Amadou Jawo är även de spelklara.

Tränarna om sina respektive lag/motstånd:

Pelle Ohlsson, ny tränare i DIF, visar stor respekt för dagens motstånd IFK Göteborg. Han lyfter att Lasse Vibe är tillbaka. Han menar också att DIF måste komma in i sista tredjedelen med fart, alltså komma upp i tempo i det offensiva spelet. Det här har varit ett problem för DIF. Blåvitts mur i Kjetil Waehler och Mattias Bjärsmyr kommer säkerligen att ställa till stora problem om det nu bara ageras med press mot DIFs förväntade anfallslinje.

Tränare Mikael Stahres stora utmaning blir att få till fart och flyt på mitten om nu inte May Mahlangu spelar. Statiskt stillastående spel på mitten och långbollar från Bjärsmyr över befintligt mittfält gör sig icke besvär. Det gäller istället att spela sig fram genom respektive lagdel – i högt tempo, så som det sett ut under träningarna inför kvällens match. Här kvarstår i dagsläget frågan hur Stahre väljer att formera sitt lag.

Stahres troliga elva (utan May Mahlangu):

Jag tror att med Vibe tillbaka väljer Stahre ett renodlat 442 med Söder o Vibe på topp. Larsson och Salomonsson på kanterna. Johansson och Augustinsson som ytterbackar, Bjärsmyr och Waehler som mittlås och som det ser ut att kunna bli – en centrallinje på mitten med Svensson och Johansson framför Söder-Vibe.

Dagens stora varning är annars: Läget inför matchen DIF-IFK är ett helt annat än inför matcherna mot FFF och ÖSK, inte minst för DIF. I och med förlust mot FFF är de piskade att ta poäng för att hänga med lagen på den övre halvan av tabellen. Det är en stor match som väntar, med hopp om mycket folk (på matchdagen över 16.000 sålda biljetter). Inget lag vill öppet blotta sig och falla platt. Framför allt inte inför en stor hemmapublik med förväntningar och krav på framgång. Just DET talar idag för oss. För IFK Göteborg. För tre poäng.

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: