Inför Blåvitts tuffa onsdag: May or not May thats the question   Leave a comment

imageMed men ändå inte. Morgondagens match kretsar mycket kring mannen i de gula skorna. May Mahlangu. Med men ändå inte… eller? Foto: Guld Alex.

Dagens blåvita slutträning på Härlanda Park, inför bortamötet mot Djurgårdens IF, har flera inslag som vanligtvis inte syns i samband med en slutträning. GT sänder live under hela träningspasset. Hela truppen är samlad, inklusive ett antal juniorer. Tränarna Mikael Stahre, Magnus Edlund och Alf Westerberg ligger alla i för fullt med dagens upplägg. Kvadd, tvåmålsspel och så vidare… det är fullt ös, bra med folk på plats, liksom hög medianärvaro. Det vankas match med stort M. Det riktigt känns i luften. En mycket viktig historia dessutom. En riktig poängmatch, där inget av morgondagens lag har råd med en förlust. Delad poäng är inte på något sätt av intresse. Det är där killen ovan kommer in i bilden. För handlar det ytterst om att åka till Stockholm och ”dra det längsta strået” då är huvuduppgiften att hitta vägen till HUR tre poäng ska kunna vinnas. Ja, ni fattar.

Vare sig det gäller övningar och spel eller frågestund genom GT:s ankare Henrik Leman, med adress Mats Gren, så är ämnet för dagen lika givet. Kan May Mahlangu spela i morgon eller inte? Om inte, hur bär IFK Göteborg då sig åt? Varåt lutar en alternativ matchplan? Hur ska en startelva ytterst formeras?

Nu är förvisso Mahlangu uttagen till morgondagens trupp och då ska han naturligtvis kunna användas i matchspel. Samtidigt är det att bjuda motståndaren på onödigt mycket information… om det nu ändå skulle vara aktuellt med spel. Eller inte. Sen bara det där med att Mahlangu är med, som en given del av laget, är givetvis av stort värde. Det är nämligen precis som IFK Göteborgs sportchef Mats Gren svarar på min fråga (om jag nu minns svaret rätt) – Hur han och IFK Göteborg tänker om att lägga in en växel när det gäller att förlänga Mahlangus kontrakt.

– May Mahlanghu har precis kommit tillbaka efter en lång tids skada och har knappt känt på det riktigt än. Vi kommer dit, men han måste få komma igång och spela ordentligt först.

Samtidigt… mycket av det som på senare tid bidragit till att ett spel har börjat visa sig – är på grund av den extra dimension som Mahlangus närvaro och spel ger laget. Att kunna äga och fördela boll, hitta vägar i djupled, allt det som tyvärr lyst med sin frånvaro under Mahlangus frånvarom riskerar nu ännu en gång att gå förlorat, om inte spel sker i morgon. För visst, jag sällar mig gärna till hyllningskören – att Stahre kanske ger till exempel Joel Allansson chansen i Mahlangu frånvaro… men för att vara lite tråkig här – Hur lätt är det att kliva rakt in och leverera utifrån den roll Mahlangu har? Ett par träningar och så ska allt bara… nej, nu blir jag negativ. Stopp.

Efter GTs live-sändning tog jag mig ett kort snack med IFK Göteborgs ko-ordinator Gustav Hessfelt om… ja, vad annars! Hessfelt är inne på just den linje som jag nyss abrupt strypt. Ett lag utan May Mahlangu är svårt att se, menar Hessfelt. Hur det ska kunna lyfta på samma sätt som om hans egenskaper fanns sparade på något annat fyndigt sätt… Nu gör de inte det. Därför är han med idag och i truppen, men samtidigt inte.

Det är ju fan!

Nu återstår det förvisso ytterligare två matcher efter bortamötet mot Gården… och visst har morgondagens hemmalag själva stora problem i det offensiva spelet, så kanske, om vi har lite flyt med oss och är det starkare laget sett över 90 minuter.

MEN det spar vi till nästa inlägg, färdigt att levereras här på bloggen. I morgon. På matchdagen. Då med fokus på: motstånd, svagheter, styrkor, skador…

Ett helvete i taget som det så passande brukar heta.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: