Inför IFK-FFF: Förväntat fredagsmys mot poängsuktande debutant   Leave a comment

Engvall mot Ålborg 140215

Dags för spel i morgon? Det hoppas jag verkligen. Att få se en spelsugen Gustav Engvall kasta sig in i Lasse Vibes löpspår… snacka om göttigt fotbollsmys. Foto: Fredrik Aremyr.

 

Vi känner alla väl till läget inför den sjätte omgången av årets allsvenska. Hemmamatch mot seriedebutant. Premiärbesök på Gamla Ullevi för Henke Larsson och de röda killarna i FFF. Ett lag där poäng och allsvensk rutin saknas, men spelidé och framförsikt finns. Det handlar i morgon om två lag som båda är helt beroende av en tre-poängare: Hemmalaget för att haka på i toppen, gästerna för att ta sig ur ett tabell-mässigt bottenträsk.

Hemmalaget IFK Göteborgs stora förändring och där till ”lagets första stora test” ligger uteslutande på ett spelarplan. Nyopererade John Alvbåge kliver ur målvaktsrollen – Reserverna ”Mackan” och ”Sulle” kliver på. Samtidigt ersätts skadade målsprutan Lasse Vibe med en – i morgondagens blåvita trupp högst välkommen Gustav Engvall. 

Nu tillhör inte jag de som öppet agerar belackare efter matchen mot Kalmar FF. Inte heller besitter jag någon direkt oro när det kommer till Marcus Sandbergs återkomst på A-lagsnivå. Försvarsmässigt såg det mot KFF riktigt stabilt ut, med en kapten i Mattias Bjärsmyr som styrde och ställde, en Adam Johansson helt rätt i position, ständigt stökig på sin kant. Att sen få se återkomsten Gustav Svensson på ett hemtamt sätt äga sin yta framför Bjärsmyr/Waehler och på gammalt maner agera ”städgumma”. Äntligen!

Att sen Alvbåge skadar sig, men ändå fortsätter spela matchen igenom… nej, gänget är tillbaka. Bara att fortsätta hålla nivå, så kommer det att bli svårt för vilken motståndare som helst att göra något åt försvarslinjen i Blåvitt. Sen, om Mackan nu åter får förtroendet, löser uppgiften snyggt och en gång för alla lägger den gamla fadäsen från förr bakom sig, då uppstår det sann konkurrens även på målvaktspositionen. Mycket hälsosamt då säsongen är lång, och en skada nästan alltid tar längre tid än kalkylerat. Dessutom väntar ett VM-uppehåll där framme. Så, håller det i morgon, då är det bara att köra på med Mackan.

Försvaret känns som sagt var återvunnet. Väntar gör ett lag som gärna backar hem och försöker hålla sig fokuserade på sin uppgift, för att när tillfälle ges kontra sig fram mot… Det här ska bara inte vålla problem för ett så starkt IFK Göteborg, där konkurrensen i laget är total. Om nu inte laget tillåter sig att slappna av och lägger sig till med den lama stil som utmärkte eländet mot BP. Men Gud förbjude. Något i den arten på Gamla Ullevi. Nej, inte nu. Inte i omgång sex. Inte någonsin.

Tränare Mikael Stahre säger följande till GP:

– Vi ska vara ödmjuka och behålla fokus på uppgiften.  

Bara att hålla med. Sen vill åtminstone inte jag höra saker om hur avsluten ska se ut, eller som Stahre väljer att uttrycka saken: Att det ska se snyggare och sexigare ut? I morgon kväll kan jag inte bry mig mindre om den typen av prioritering. Bollen ska in i mål. Tre poäng ska bärgas. Allt annat är ointressant.

Estetik kring hur en anfallare gör mål. I IFK Göteborg 2014 och det i Vibes frånvaro… om någon typ av ödmjukhet ska följa med in på planen i morgon, så är det med stor visshet om att den offensiva delen av det här laget har grova problem med att få bollen i mål. När nu Vibe inte är i närheten alltså.

Det offensiva valet då:

I morgon ser jag gärna en lika pigg May Mahlangu som mot Åtvid. Är killen på hugget finns det inte en spelare som kan göra något åt yrvädret. Ett inhopp i rätt läge kan, om det blir den typen av match där allt bara dör, bli matchavgörande.

Sen… med tanke på den spelstil som Vibe besitter och den likhet i driv och fokus som Gustav Engvall äger. I mitt tycke vore det fullständigt grymt att få se Engvall från start i morgon. På högern eller inne i boxen, det spelar mindre roll. Lätt att glömma bort, men Sam Larsson och Gustav Engvall har spelat mycket tillsammans genom åren… det räcker långt.

En Åtvid-repris. Tja, vem tackar nej till det? En fredagskväll, med härlig inramning på Gamla Ullevis läktare. I underbart vårväder. Med ett par fina öl innan match, och om det nu vill sig väl – även ett par extra efteråt. Nej, tänkte väl det.

Allt är riggat för match, vinst och tre poäng.

No fear – Vi kör!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: