I skottlinjen: Inför BP-IFK på Grimsta – Dags för Malick Mané att ta plats i startelvan!   Leave a comment

Mane & Mild

Han är här av en anledning”. Så brukar det heta när Blåvitts gamle sportchef Håkan Mild uttalar sig om ett nyförvärv. Upp till bevis på måndag med andra ord. Foto: Tommie Elgeståhl.

Malick Mané är en utpräglad forward. En spelare med stora förväntningar på Blåvitt och omvänt. Förväntningarna från IFK Göteborg och klubbens alla supportrar är skyhög. Det är inte så konstigt. Efter ett fullständigt förkastligt snedtramp i hemmapremiären på gamla Ullevi (liksom i cup-kvarten på Ullevi mot Sirius) mot den sportsliga ärkerivalen Malmö FF, har tålamodet kring det blåvita målskyttet drastiskt minskat. 

Hittills har Blåvitts nyförvärv  Malick Mané inte klivit in i IFK Göteborgs startelva, även om det förvisso redan bjudits på inhopp i de tre senaste spelmatcherna. I bortamatchen och säsongs-premiären mot Gnaget på Friends fick senegalesen (senast från norska Sogndal), chans att visa upp sig på allvar. Ett sent inhopp och en framspelning senare – mål direkt. Ett mål som kom efter ett distinkt avslut. Ett skott efter gräsmattan. Hårt. Riktat. Otagbart. Den typen av mål som kunnat ses på en mängd You Tube-klipp, framför allt från norska ligan. Nu satt bollen plötsligt i mål, mot AIK på deras hemmaplan. 2-0 och matchen var vunnen. En vinst vi sent ska glömma, för när tas det tre poäng i Solna? I en premiärmatch dessutom. Aldrig.

I måndags kväll, den här gången på Blåvitts hemmaarena Gamla Ullevi blev det återigen ett inhopp. Den här gången i ett läge där matchen stod och vägde mellan total katastrof och en möjlig sen kvittering. Det skulle tyvärr visa sig sluta i katastrof och situationen som sådan… ingen i världen hade kunnat räta upp den kapsejsade skutan, inte med en motståndare av den kalibern. Bollar hamnade  ömsom på mittbackar, ömsom på målvakten. Alltihop utspelar sig dessutom framför en gigantisk hemmaklack. Nej, otacksammare uppgift kan ingen äga. Så… därmed uppstår åter ett oprövat läge. För vad kan egentligen Mané göra från start?

Om det vet vi ingenting. Inte än.

Med den konkurrens som råder på forwards-position för IFK Göteborg ska det svida ordentligt om resultat uteblir. Jag ser det därför helt givet att Robin Söder får vila i kommande match mot Brommapojkarna. En match som kommer att spelas på konstgräs. Ett underlag och en match där en spelare som Malick Mané på små ytor kan få bollen precis dit han vill. Rakt på mål. För det här mina vänner är en spelare som skjuter så fort han får chansen. På träning, i match, det spelar ingen roll. Är bara riktningen den rätta får bollen sig en hästspark. Pang!

Jag vill se hur Lasse Vibe och Malick Mané för sig i kommande match. Jag vill se om de hittar varandra. Jag vill se hur de delar på uppdraget – att skjuta och göra mål. Där Vibe likt Tobias Hysén helst går på speed, vill Mané ha bollen strax utanför motståndarens straffområde. Att skjuta direkt är inga problem. Att dra in mot målvakten är inte heller det ett problem. Att dra sin gubbe i fart fungerar också fint. Bollen ska bara in mot mål. Precis som det ska vara och funka i en utpräglad forward-skalle. Mot mål. Mot mål. Mot mål. Igen. Igen. Igen.

Sen finns både Robin Söder och Gustav Engvall att tillgå. Hela och redo för spel som de är. Tränare Mikael Stahres ”problem” med anfallare får därför ses som högst angenäma.

Tur är väl det, höll jag på att säga. För nu krävs det tre poäng för att hänga med i toppen. Tre matcher på en vecka är nio poäng (utan att redan nu ägna för mycket huvudbry åt poängräkning), på gott och ont ska sägas. Mmm…

Nej, fan. En match i taget!

Första matchen är på måndag. En tuff bortamatch mot Philip Haglund och Ludwig Augustinssons gamla klubb BP. Tufft att vinna på Grimsta IP är det också. Men med det här laget som Stahre förfogar över ska det bara gå. Om nu vissa beslut tas. Vägvinnande beslut.

Bara in med Mané från start mot Brommapojkarna nu. No tjafs!

Tack för ordet.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: