Med anledning av rådande supporterfokus: Författare Katarina Kuick bjuder på boktips   Leave a comment

Vi som är från...

Nyligen släpptes den efterlängtade boken Vi som är från Göteborg åker aldrig hem med sorg… En helt unik bok om den blåvita supporterkulturen genom historien. Ambitionen har varit att återge hela historien – som en saklig och nyanserad betraktelse utan pekpinnar. Nu finns det naturligtvis fler böcker på ämnet. Här ett par tips om högst relevant litteratur OCH även om författare Katarina Kuick nu råkar vara urbajrare så når ändå den viktiga poängen fram. Ja, läs här själva vad hon har att säga:

Efter dödsmisshandeln i Helsingborg i söndags debatteras supporterfrågor som aldrig förr. Jag vill göra er uppmärksamma på två böcker om detta, varav jag själv alltså skrivit den ena.

* Kuick/Qvarfordt: Jag hör till de få som kan leva – en bok om supporterkultur. 

Ett smakprov hittar du här:  http://www.smakprov.se/bok/isbn/9789163725531

Boken beställer du lättast här:  http://www.bokus.com/hammarby

* Robban Ljung/Billy Rimgard: Alléz, alléz, socialgrupp tre.

Den senare är en Sann Historia. Det vill säga, det är Robban Ljungs historia som berättas. Han växte upp med en mamma som var pundare, tvångshämtades av polisen på ett vidrigt sätt, placerades i olika mindre fungerande fosterhem i Dalarna, kom tillbaks till Stockholm där han levde rövare på ett sätt som 10-12-åringar inte brukar göra. Sen tar en snäll vuxen med honom på ishockey och där befästs hans kärlek till Hammarby IF, en kärlek som han själv säger är det som räddade honom. Här ett citat ur boken: ”Hammarby bidrog till att jag lärde mig läsa ordentligt, för innan dess hade jag inte haft någon anledning”. Men nu ville han läsa om laget, läsa om matcherna han hade sett.

Boken är rakt berättad, gripande… Jag tycker också det är en viktig bok. Den hör bland annat hemma som läsning för människor som ska jobba inom vård och omsorg, socialtjänst, polis m.m.

Det boken gör är också att ge ett annat perspektiv på den debatt som nu rasar i media, där lösningen på fotbollsvåldet för många tycks vara att sparka ut de som slåss. Om Robban hade sparkats ut från läktaren, det första ställe där han kände sig välkommen och där han både kunde leva ut och växa som människa, hade han idag knappast varit en välfungerande medelålders man, nybliven pappa, med ett jobb som fritidsledare på en skola där han kan vara en positiv förebild för dagens struliga och vilsna ungdomar.

Boken är utgiven på ett mindre förlag, Sigma, och jag vet att upplagan snart är slut, men den finns hos AdLibris:

http://www.adlibris.com/se/bok/allez-allez-socialgrupp-tre-9789197756389

 

Hälsningar. Katarina Kuick

Författare, översättare

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: