En första koll på IFK Göteborgs nyförvärv May Mahlangu   Leave a comment

imageDet ska bli några dricka-pauser i det fina vädret på Härlanda Park. Blåvitts nyaste spelare May Mahlangu är så sakteliga på väg att installera sig. Foto: Guld Alex

Det tog sin tid, men till slut kom han då, Helsingsborgs lirare May Mahlangu. Efter obligatorisk läkarkontroll med efterföljande presskonferens på Kamratgården, har klivet ut på planen nu tagits, om än i sakta gemak. Enskilda övningar, rehabilitering, några första gräs-pass… Det går säkert att namnge rådande läge på fler sätt än så, men det spelar mindre roll då faktum ändå är att han är med. På plats. Med gänget. Som spelare i IFK Göteborg.

Alla har vi minnen av den Syd-afrikanske liraren på mitten. Iklädd Helsingborgs röda dress, placerad på motståndarlistan över spelare som fullt ut dominerar sin yta på plan. Mahlangu har (de gånger han väl varit med i match mot Blåvitt) alltid varit ett hot och det helt på egen hand. Förmågan att ta sig fram i djupled, snabb som attan. Pigg på att ta skott, pigg på att löpa in i vår box… fram till hösten förra året. Då, plötsligt: Skadad. Oanvändbar. Sittandes. Här någonstans kan man tänka sig att ögon från andra klubbar, nära- och vida omkring, börjar söka sig mot målet –  Att lägga vantarna på ligans mest kvalitativa, offensiva mittfältare.

Nu, en bit in i mars, vet vi hur det gick. Helsingborg fick stå utan ny kråka på nytt kontrakt. IFK Göteborg däremot, och det före bland annat ärkerivalen Malmö FF, drog längsta strået i ”kampen” om May Mahlangu.

Oväntat för Helsingborg? Det har onekligen sett så ut.

Oväntat för oss knutna till IFK Göteborg? Det ska allt erkännas.

Vad ska vi med ytterligare en mittfältare till? En för många omedelbar undran. Frågan kan tyckas befogad, men utgången av det hela… Den vet vi ännu ingenting om.

När May Mahlangu tar sig ut på Härlanda Parks konstgräs är det med små trippande steg, rullandes boll med högern. Ömsint och med full kontroll. Visst, till en början blir det att ansluta sig till övriga lagets gemensamma uppvärmning, i form av löprunda och diverse mindre mjuk-övningar. Sen följer en stund med avslut och spel i triangel-form, dit Daniel Sobralense gärna söker sig och det gång efter annan. Småprat, en klapp på axeln, lite mer snack… ”Sobra” som kontaktsökande och omhändertagande av ny ankomst till Blåvitt. Så ser det onekligen ut. Bra, bra, tänker jag.

Solen gassar över träningsplatsen för dagen. Spelarna tar av sig mössor och grimaserar ovant mot det starka solljuset. Mahlangu tar sig till ”dricka-hörnan”, placerad vid Qvidings klubbhus. Det ska bli ett antal utflykter från hörnet i andra änden av planen. Rehabilitering genomförs helt på egen hand. Med en fys-tränare framför sig, upptar övningar resten av träningspasset. Vi snackar här runt en timme av: stretching, upphopp, avslut, distanslöpningar. När det är dags för paus tas bollen med mot platsen för vattenflaskan. Förbi samtliga besökare för dagen. Trixande, lirande… bollen följer med hela vägen. Full kontroll. Blicken är fäst på bollen, en och annan blick mot publiken, sen dags för dricka (se bild ovan) och så samma väg tillbaka igen. Med boll. Inte ett ljud, helt i sig själv. Koncentration och målmedvetenhet präglar all den tid då ögonen faller på IFK Göteborgs nyförvärv May Mahlangu.

I övrigt… Ludde sjuk. Joel Allansson med (mössa på). Sam Larsson med någon slags mörk huvudbonad? Ett återkommande små-gnabbande hörs mellan Darijan Bojanic och Marcus Sandberg. Nordin Gerzic svär vid ett tillfälle i högan sky. Bojanic brassar iväg en pang-kanon från 20 meters håll –  i full fart den här gången. Yes! Allt är mer eller mindre som vanligt. Ska väl vara vädret då. Fullt solsken. En vecka drygt in i mars… Väntar mig därför en mycket kraftfull snöstorm på lördag.

Än är årets långa uppladdning inte färdig. Inte för May. Inte för Blåvitt. Knappast heller för dig och mig.

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: