Tidigare opublicerad del ur Änglarnas avskedsintervju med Tobias Hysen – Om försäsong, förfester och Svenska Cupen-spel på Valhalla.   Leave a comment

Tobias Hysén mot Degerfors, Valhalla feb 2012

Det är nu ett tag sen allas vår #7 lämnade IFK Göteborg för Kina och den kinesiska klubben Shanghai East Asia. Men även om Tobias Hysen är långt ifrån oss rent geografiskt, betyder inte det att personen ifråga kopplat bort fokus på hem och hjärteklubb. Tvärtom. Det om något blir riktigt tydligt under den avskedsintervju som genomförs för supporterklubben Änglarna, bara några dagar innan avresa. Engagemanget omkring Blåvitt är totalt. Tobbe pratar vitt och brett om i stort sett allting, även om sådant han själv inte kommer att få vara med om – inte i år, inte på länge. Någonstans i mitten av intervjun tas en avstickare. Den beskrivs i texten så här:

”Här ska nu avskedsintervjun med Tobias Hysen ta en rejäl omväg förbi både Blåvitts kommande försäsong, Svenska Cupen och förfester på Valhalla IP. Det finns all anledning att återkomma till det specifika samtalet, men det får ske lite längre fram och då i ett annat forum.”

Passande forum och tidpunkt är här och nu. Försäsongen är i full gång. En match på Valhalla har redan spelats, ytterligare en väntar. Det vankas inträde i Svenska Cupen och det redan på lördag. Hög tid att släppa lös Tobbe… en allra sista gång.

 

Hannes Stiller var riktigt hård när hans avskedsintervju för Änglarna gjordes i november 2013… När han tyckte till om kommande försäsong för Blåvitt sa han: ”Förfester på Valhalla i all ära, det är roligt, men samtidigt helt fel. Vad vi ska göra är att slipa på och hitta den sista biten i spelet, det är absolut viktigast. Det har blivit fel fokus och det har kostat ordentligt. När sen allt togs mot säsong och snäppte upp några hack, då blev det plötsligt svårt.” Håller du med Hannes här?

– Jo, det är klart alltså… Förfesterna i sig är helt fantastiska att spela. Det blir nästan som tävlingsmatcher, med tanke på stämning, intensitet och hela den biten. Vi ville verkligen vinna de matcherna som var på Valhalla. Fokuset blir kanske lite fel då det är just försäsong. Fokuset på försäsong ska ju ligga på att identifiera de brister man har haft och jobba med det på träning, och framför allt ta med det på match för att få bort det i matchsituationer. Det är lätt att jobba med det på träning när du kan isolera en övning och verkligen bryta ned delarna i ett spel, till en viss yta. Det är då så styrt mot just det problem som är. På match händer det så mycket andra saker. Det är svårt att träna på vissa saker under match, för det man tror ska hända kanske inte händer. Tanken är då, tycker jag… att man får styra matcherna mot de situationer som man vill träna på. Vill du träna på defensiva omställningar, och jag säger inte här att man ska tappa bollen med flit, men man får kanske gå med någon spelare någon gång, för att få omställningarna mot dig och träna på det. Ska du träna försvarsspel så får du kanske ställa hela laget på en halva av plan och låta motståndarna ha bollen i vissa matcher. Det tycker jag blir svårt att göra på Valhalla.

– Ställer vi oss mot till exempel SönderjyskE, ÖIS eller Degerfors, eller vilka vi nu möter på Valhalla, och bara låter de lagen ha bollen, då blir det en visselorkan om att vi ska framåt. Där är svårigheten med att spela de här matcherna på hemmaplan. Vi vill vinna, publiken vill vinna, men fokuset kanske egentligen borde vara på att lära sig en spelidé och hela den biten. Där tycker jag någonstans att vi var starka under försäsongen 2013. Vi sket lite i vilka vi mötte. Även när vi mötte Nyköping borta så ställde vi oss på försvar i första hand. Mot Brage på Valhalla så ställde vi oss och försvara. Vi var extremt starka bakåt. Sen beroende på motstånd fick vi givetvis mer eller mindre ytor att ställa om på. När vi väl vann bollen så hade vi istället mer eller mindre tid med bollen.

– Det kanske får bli en förståelse eller kommunikation där – mellan klubben och målsättningen med försäsongen, så att när du kommer till förfesterna på Valhalla vet alla att: idag är det här i fokus. Sen vill man alltid vinna matcherna, det är aldrig någonting som förändras, men det får inte bli en frustration över att det ser ut på ett visst sätt, för då kanske det är meningen. Det tror jag man kan fundera på. Hur det ska läggas upp.

Vill marknadsföringen en sak här och den ”sportsliga delen” en annan?

– Det behöver egentligen inte vara någon motsats. Marknadsavdelningen vill dra in så mycket folk som möjligt på Valhalla. Men om alla de som kommer till Valhalla vet vad vi är där för… Visst, vi är där för att vinna matchen, men vi är där för att vinna matchen på ett speciellt sätt. Jag tror inte det behöver vara något fel. Vi kan spela hur mycket matcher som helst, men om folk vet att idag kommer vi att träna på försvarsspel, därför möter vi ett lag som vi tror kommer utmana oss. Nästa match vill vi träna mer anfallsspel och då kommer det kanske att se lite ”Hawaii” ut. Tredje matchen vill man träna på båda sakerna. Då ska allting sitta. Men går då folk till första matchen och förväntar sig att få se ett Blåvitt som spelar en offensiv sprudlande fotboll, då är det klart att de blir besvikna om vi ställer oss på halva plan. Det handlar i grund och botten om kommunikation och att få ut en planering för året. Det här och det här kommer vi att träna på under försäsongen och det kommer att återspegla sig under matcherna.

Nu kommer i och för sig Svenska Cupen och förändrar en del av allt det här… Tycker du Svenska Cupens inträde tidigt på vårkanten har gjort att försäsongen fåt en annan spets?

– Det tycker jag att den har gjort. Jag tycker att det var ett jättebra upplägg. Nu blir det skarpt läge direkt. Inget ont om Brage och Nyköping som vi mötte under försäsongen 2013, men det blir en liten mjukstart med tävlingsmatcher mot lite sämre motstånd. Därmed inte sagt att du kan gå på pumpen. Det kan du ju bara fråga Kalmar om, som åkte dit mot Nyköping och därför inte gick vidare, trots att de sen slog oss. Jag tycker som så här: De var tvungna att göra någonting. Med tanke på att vi ändå spelar de här förfestmatcherna på Valhalla, så tycker jag cupmatcherna är ett bra komplement. Vi var lite förundrade över hur det kunde komma mer folk på träningsmatcherna än på cupmatcherna. Men det fick vi reda på sen. Det var biljettpriser och hela den biten som styrde. Kan man få en nivå under cupmatcherna, så det blir fullt på Valhalla… det vore naturligtvis det allra bästa.

Den frågan har dryftats mycket i blåvita supportled. Vad gjorde egentligen publikskillnaden för matcherna? Det handlar ändå i grunden om att vinna och med tanke på den final som sen genomförs och vinns, finns det nog ingen idag som anser att Svenska Cupen är ointressant. Här handlade det supportermässigt mest om den första matchen på Valhalla. Den första matchen på året. Sen när det väl blev frågan om tävlingsmatch, då var inte kopplingen där på samma sätt. Här handlar det plötsligt om ett mindre publikstöd i ryggen, för ett Blåvitt med siktet inställt på en titel där framme någonstans… Vad säger du själv om allt det här?

– Jag förstår ju att alla supportrar inte kan gå på alla matcher. Det handlar om tillgänglighet och hela den biten också. Men det som jag någonstans kan tycka… alltså, nu förstår jag att första matchen blir väldigt speciell mot Örgryte. Det är klart att det var två speciella matcher att gå på då, men om man nu ska välja någon match, ska man helt klart välja den avgörande matchen. Återigen, all respekt åt alla lag, men det är klart – jag ser ju hellre att det är fullt mot Kalmar än mot Brage. För mot Brage tycker vi att vi ska kunna lösa det ändå, medans Kalmar är en fullvärdig motståndare så tidigt på säsongen. Det är klart att det publikstöd som finns när det är riktigt fullt, det hade kunnat leda till att vi faktiskt hade kunnat vinna en sån match. Sen ska du kunna vinna matcherna ändå. Publikstödet ska inte behöva betyda att du vinner eller förlorar en match, men samtidigt… det där vet man ju själv hur det är med. Det räcker att titta på matchen hemma mot Malmö FF. Där skriker vi ju nästan in 1-1. Samma sak med Halmstad borta, då det är ett jävla tryck på slutet, när vi känner att vi försöker få in lite bollar i straffområdet. Alltså, man ska inte underskatta det där. Absolut inte.

Då fick vi även det avklarat och överstökat. Alltså, det här blir en förlust när du nu lämnar oss Tobbe… Snacket, analyserna, vridandet och vändandet på allt, allt, allt. Nu byter du allt det här fina mot kinesiskt tugg. Lycka till.

– Ha ha, tack för den du.

 

Här svänger det återigen tillbaka till ordinarie planerad intervju. En fortsättning många säkerligen redan tagit del av (hela avskedsintervjun med Tobias Hysen finns här www.anglarna.se ). Vad vi däremot inte vet något om är hur resten av försäsongen kommer att utveckla sig. Stundande spel i Svenska Cupen står för dörren. Redan på lördag är det dags för årets första tävlingsmatch mot Värnamo och det på självaste Valhalla. Låt oss fylla stället till bredden den här gången. Väl mött alla Änglar!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: