Analys Marbella 2014 – Och ännu mer på ämnet ”fasta situationer”   Leave a comment

1690549_10151967555704094_716005328_n

När Göteborgs-Posten under onsdagens blåvita träning passar på att göra ett TV-inslag, nog handlar hela inslaget då om fasta situationer. Guld Alex-bloggens gästbloggare Freddie Rosander bildar tillsammans med sina polare ”mur”, då Martin Smedberg-Dalence pangar frisparkar. Det finns en anledning till varför…

Det ska genast sägas att det är långt ifrån var dag som den här bloggen mejslar fram ett inlägg samtidigt som ämnet i fråga precis avhandlas av annan media. Det är hur som helst inte medvetet, åtminstone inte den här gången. Men så är fallet! Göteborgs-Postens utsände Spanien-reporter Mattias Balkander sätter just precis nu fingret på ett gammalt kärt blåvitt ämne. Precis samtidigt snickrar den här bloggen på en uppföljning av både träningsrapporter och frågor till berörda om, just det!

Fasta situationer. Ett signum i IFK Göteborgs historia. Kanske än mer bakåt i tiden, än nu… i alla fall är känslan så. Niclas Alexandersson nere vid hörnflaggan, Sella… ja, om vi håller oss kvar i modern tid nu. Blåvita mål gjorda på fasta situationer lever kvar i minnet. Samtidigt produceras de fortfarande i stor mängd, precis som Balkander tydligt och klart redovisar, inte minst genom talande statistik http://www.gp.se/sport/fotboll/1.2261626-se-upp-har-drar-blavitt-pa-for-fullt

Även 2014 har börjat med stort fokus på just fasta situationer. Det gäller träningar under IFK Göteborgs första läger i Turkiet, liksom träningsmatcher på Valhalla och Härlanda Park. Övningarna är många, timmar som läggs ned på frisparkar, hörnor, avslut kan redan nu räknas om i hela dygn. Pågående tränings-läger i spanska Sotogrande är inget undantag. Bara under onsdagens bägge träningspass ägnas en stor del av tiden åt fasta situationer, liksom avslut och det från en mängd positioner. Gula plastgubbar ställs upp framför mål. Hörnor avfyras i mängd – från både höger och vänster. En medveten strategi i IFK Göteborgs försäsongsfokus. Absolut! Offensiva fokus, där en stor del av det offensiva vapnet för i år stavas just: fasta situationer.

Värvningen av ex-blåvite Martin Smedberg Dalence är kanske ett av de mer tydliga tecknen på att tränare Mikael Stahre med lag i år är på väg mot en delvis förändrad spelidé. Att i ett renodlat 442-spel lägga än mer vikt vid att komma ut på planens bägge ytter-hörn, för att därifrån måtta inlägg – in i box och där gå på avslut… sen att få frisparkar med sig och det runt hela boxen. Allt det här syns och det mer och mer för varje dag som går mot säsongsstart. Att hela föregående eftermiddag i stort sett uteslutande ägnades åt fasta situationer och avslut talar för sig själv https://guldalex.wordpress.com/2014/01/29/marbella-2014-traningsrapport-22-signerad-freddie/

Då G-P nyligen körde en lunch-chat med IFK Göteborgs lagkapten Mattias Bjärsmyr, tog jag tillfället i akt att ta avstamp från just ovanstående träningsrapport.

Här återges fråga och svar – svart på vitt:

Enligt bevakare av er eftermiddags-träning igår lät det i en rapport så här: ”Under de fasta situationerna så slår Ludwig Augustinsson en klockren hörna som Bjärsmyr dunkar dit. Bra nivå där.” Är det alltså du som ska trycka in bollarna på fasta i år?

– Man kan aldrig räkna med mig som målskytt, sedan hoppas jag att jag skall göra lite fler mål än vad jag alltid gjort. Jag är egentligen iskall framför mål.

Mattias Bjärsmyrs hint om att andra spelare först och främst ska ta ansvar i anfallet är given, men samtidigt säger placeringen av Bjärsmyr – på Augustinssons hörna en hel del. Det är match i kväll, mot ett defensivt starkt Steaua Bukarest (yes, jag såg deras träningsmatch mot numera ökända Union Berlin i förra veckan). Vem vet? Kanske IFK Göteborgs lagkapten är en av de starka som kommer att ta en central plats i boxen i år? På fasta situationer alltså. Vi har sett det hända förut, inte sant.

Sen… givetvis. Och det är väl främst det som tiden efter att anfallsgigant Tobias Hyséns flytt till Asien också handlat om – Vem ska fylla hålet efter Tobbe? Liksom den stora frågan: Vem ska sätta huvudet på alla fina frisparkar, hörnor och inlägg signerade Smedberg-Dalence och Augustinsson, när nu Hannes Stiller fått lämna sitt kära Blåvitt?

”Tobbe” själv var tydligare på den punkten än någonsin tidigare, när avsked via telefon togs för några veckor sen http://anglarna.se/2014/01/06/tobias-hysens-avsked-till-alla-blavita-supportrar/ Han klargjorde utan omsvep att trots Stillers kyla i boxen, så behövs det en kille med en decimeter extra i längd. Och visst har han rätt. Många är de ”tänkta” avslut de sista åren som så där ytterst retfullt bara seglat över Stiller o Co.

Så… NU har Blåvitt sin gyllene chans!

In med ett fyrtorn. Stor och stadig ala Mathias Ranegie (en spelare som just Tobias Hysén har en förkärlek att återkomma till när han pratar lämplig spelartyp), med den där 1.95-1.98 längden till förfogande. Men gott folk, även om det tränas fasta situationer inför kvällens premiärmatch mot det gamla spöket Steaua Bukarest. Vem tar rollen som central anfallspjäs i IFK Göteborg 2014?

Ett och ett halvt dygn återstår innan fönstret smälls igen med ett brak.

Samtidigt… match i kväll folks.

Krossa Bukarest!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: