Personligt porträtt på bloggen: IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre   Leave a comment

Stahres goes wild.jpg

Att tidigt en söndag morgon mötas av följande artikel http://www.expressen.se/gt/sport/stahre-oppen-for-nytt-kontrakt-med-blavitt/ vilken känsla. Att se ordet ”självklart” i skrift när en förlängning av tränar-kontraktet för IFK Göteborg kommer på tal. Stort!

Många är de tillfällen de senaste två åren då samtal förts med IFK Göteborgs tränare Mikael Stahre… Träningar, matcher, presskonferenser, korridorer på Kamratgården. Med kaffe i hand, utan kaffe i hand. Tillfällena som ”Gnagaren/Staren” funnits där är… många. Ibland kärva, ibland glädjefyllda, ibland fyllda av frustration, ibland fyllda av ett grymt jävlar anamma. Mikael Stahre som tränare är professionell, fylld av integritet. Ständigt i rörelse, ständigt blicken fäst framåt. Aldrig grå och oberörd – Alltid närvarande och passionerad.

Under förra veckan passade jag på att spana in A-lagets träning under ett pass på Härlanda. Som så många gånger förr – Mikael Stahre och hans nära kompanjon Magnus Edlund står placerade mitt på plan. Spelarna är samlade omkring Blåvitts tränarpar. Stahre hörs (som alltid) mer än Edlund, men spelarna lyssnar, tar in och justerar, allt eftersom Stahre/Edlund ger sina instick, tips och anvisningar. Alltid!

Mikael Stahre kan nog vid en första anblick ses som lite kufisk. Kläderna hänger lite på sniskan, mössan är lite för stor och allt som oftast neddragen lite snett nedanför ögonlinjen. Tider följs till viss del, till viss del inte alls. Väldigt lite utanför arbetet med laget verkar beröra Stahre. Samtalen med folk utanför laget, som supportrar, journalister och nyfikna besökare skiftar också friskt. Ibland är humöret på topp, charmen påkopplad. Då flödar samtalen under obegränsad tid och helt fritt. Nästa gång kan det motsatta råda. Buttra korta kommentarer. Knappt ett hej, ännu mindre en hälsning.

Koncentrationen på uppgiften som tränare är alltid 100 procent. Det är alltid uppgiften som prioriteras. Den där professionella tränaren igen. Den personliga- och yrkesmässiga tränaren – allt paketerat i en och samma person. En skön mix som jag med tiden har lärt mig att både uppskatta och respektera. Den pondus och närvaro som alltid finns där… även när flera minusgrader plågar laget, en tidig morgon på Härlanda Park, i första halvan av januari. Det spelar ingen roll. Närvaron är där. Alltid!

Jag trivs med Mikael Stahre vid rodret. Spelarna höjer sig i hans närvaro. Det känns att det är på riktigt. Tron på att ”lyfta berg” finns där. De där delarna som är så olika hos olika tränare – eller rättare sagt människor. Den energi och det engagemang som vår blåvite tränare besitter. Helt perfekt i ett elitlag med stora  ambitioner. Perfekt för IFK Göteborg.

Jag hävdar bestämt att en förlängning av Mikael Stahres kontrakt in i 2015 och framåt är nödvändig. Så mycket omsättning som IFK Göteborg de senaste åren fått uppleva, vare sig det gäller spelare, organisation eller verksamhet i stort… det behövs en fast plattform att verka från. Trygghet och kontinuitet för att kunna prestera på topp – dag efter dag, match efter match, år efter år.

Mikael Stahre och Magnus Edlund ger oss allt det. Trygghet, stabilitet och en stor dos framtidstro!

Visst, det ska villigt erkännas. Jag har tidigare skrivit ned Stahre rejält på den här bloggen, inte minst i samband med ett antal rejäla bottennapp på Gamla Ullevi, sensommaren/hösten 2012. Frustration, fakta… Tja, året var fördömt och eländigt rakt igenom. Hårda ord, del av ett mörkt förlutet. Nu borta för alltid.

Samtidigt, jag stod ensam kvar och pratade med samma person direkt efter den ökända träningen, dagen innan match mot Gefle. Samma höst. Mmm, tillfället då Skatås våldgästas av ett femtiotal uppretade ”supportrar”. Tufft värre, för både spelare och tränare.

Den ”coolness” tränare Mikael Stahre visade upp direkt efter avslutad träning, mitt i den svavelosade tystnad som rådde. Det glömmer jag aldrig. Ett leende i mungipan, en tyst kommentar om att det ”aldrig är optimalt när ett pass på en arbetsplats behöver avbrytas”. Kärvheten i tonläget, men även då – den där underfundiga humorn som alltid tycks följa med vår tränare. Till och med en dag som den här.

Mikael Stahres ord:

– Mmm, sånt här får man ta. Det följer med när man leder en förening av den här storleken. IFK Göteborg berör många och så ska det också vara. Sen, så…

Du har vart med förr, antar jag?

– Mmm, det kan du tro. 

Den blicken folks. Det räcker så.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: