Inför Marbella-lägret: Matchrapport om Blåvitts motståndare Steaua Bucuresti   2 comments

2010_sigla_preview

Rumäniens storlag Steaua Bucharest är precis som IFK Göteborg i början av årets försäsong. Om drygt en vecka (torsdag 30 januari) möts lagen i Spanien och Marbella, i den inledande matchen av turneringen Costa del Sol Trophy.

I en för Steaua Bucharest tidigarelagd hemmamatch mot inbjudna FC Union Berlin, tar en ytterst trevande träningsmatch vid. Trots en ”laggande stream” går det inte att ta miste på karaktären av träningsmatch och tidig försäsong. Men samtidigt… ett par timmar av snöfri match på fin gräsmatta, med en välsjungande hemmaskara på solbelysta läktare – en tacksam interiör under en helt vanlig måndagskväll i januari, vilket det här trots allt handlar om.

Steaua Bucharest (hemvist för Rumäniens genom tiderna största fotbollspelare Gheorghe Hagi, 1987-1990), är ett både nationellt- och internationellt rutinerat lag, som så sent som i höstas spelade Europa-spel mot tyska Schalke 04. Det här är också något som syns direkt i samband med matchstart. Det är en utpräglat modern europeisk stil av fotboll som gäller för de rödblåa från huvudstaden Bucharest.

Lagets rådande spelsystem växlar mellan 4-3-3 och 4-2-3-1. Mycket av spelet går efter gräsmattan. Offensivt försöker lagets bägge yttermittfältare allt som oftast ta sig ned mot respektive hörnflagga. Modellen är: Boll spelas ut på högerkanten, där måttas oftast inlägg, varvat med en och annan omställning, men då som en kvick löpning med boll i djupled (4-2-3-1).

Vad laget saknar (åtminstone i den här matchen) är en riktigt stark toppforward. Med tanke på spelsystem, där laget ofta rycker fram i en 4-2-3-1 formation, är bollbehandlingen på en alltför låg nivå. Yttermittfältarnas inläggs-fötter visar i sin tur inte heller de prov på någon exceptionell nivå. Långt ifrån. Det mesta i inläggsväg går antingen för högt, eller fastnar i målvaktens handskar. Det är därför ingen slump att matchen är mållös efter 45 spelade minuter. En match, så långt mest likt ett gigantiskt sömnpiller, eller varför inte – en träningsmatch under tidig försäsong.

Men till skillnad mot lagets offensiva brister är både Steaua Bucharests försvarsspel, liksom defensivt mittfältsspel, ytterst välorganiserat. Bollen går på ett, eller max två tillslag, alltid tätt, tätt efter gräsmattan. Disciplinerat, med fast adress. Passningsspel och teknisk bollkontroll genomsyrar hela lagets defensiv. För det ska sägas – precis så genomför Steaua Bucharest matchen. Huvudfokus är att nöta/sätta försvarsspel. Även det väldigt talande för en inplanerad träningsmatch i början av en lång försäsong.

Matchtempot är lågt. Motståndarlaget gör i sin tur ingenting annat än att fiska efter chansartade kontringsmöjligheter. Mycket boll går ut över sidlinjen, inte minst på Steaua Bucharests högersida, den sida som under hela matchen ska visa sig vara starkt överbelastad. Spel på vänsterflanken existerar i stort sett inte alls under första halvlek. Känns det igen?

En sak till: Det faller en del käglor på mittplan. För spelare är det definitivt inte frågan om. Det som visas upp för oss tittare är ingenting annat än ett monotont skådespel. Det spelas över, slås ut med armar. I ärlighetens namn ser det rätt illa ut. Här gäller det att Blåvitt är vakna. Att de inte låter sig provoceras och faller in i det här lagets mönster. För att ramlandet på innerplan stör, så är det. Steaua Bucharests #33 Fernando Varela får till slut syna gult kort för de dumheter som utförs. Vi talar här om en maxlöpning. Baklänges! Ett cirkusnummer som avlutas med ett sidodyk, snett bakåt över sidlinjen. Stor humor!

En av de spelare som tar störst offensivt initiativ är lagets mittfältare #11 Andrei Prepelita. Han agerar både spelfördelare- och framspelare. Han söker ständigt lagets toppforward, även om nu ytterst lite blir uträttat i boxen. Nu beror det som sagt först och främst på den bristande kvalitén i hanteringen av boll i box, men även beroende på att FC Union Berlins ena mittback och målvakt möter hemmalagets offensiv med ett tajt samarbete.

Nu gör förvisso Steaua Bucharest ett mål i andra halvlek (#25 Fiederico Piovaccari trycker till bollen, på efterföljande uppstuds av en genomförd maxlöpning i djupled), men med Mattias Bjärsmyr, Kjetil Waehler och John Alvbåge som Blåvitts motsvarighet till Berlins försvars-triangel, ska det här ändå kunna gå vägen…

… om nu bara IFK Göteborg lyckas ta vara på de chanser som uppstår offensivt, och att alla vi andra tar fasta på det faktum att: varje match lever sitt eget liv. Inte minst med tanke på att det nu, samtidigt – väntar både turnering och premiärmatch.

Nu ska ändå tyskarna med bara sex minuter kvar av ordinarie tid, utnyttja uppkommet läge på mittfältet för en omställning, då rumänerna för ett ögonblick tillåter sig att slappna av. Pang och det är kvitterat till 1-1.

Det behövs som bekant ofta inte mer än så. På gott och på ont, kanske ska tilläggas.

Matchen slutar 1-1. Bengaler tänds på Stadion Steauas läktare, oklart vilket lags supportrar som släpper lös sina känslor mest.

Oavsett. Det vankas match Kamrater. Det är dags!

 

 

Annonser

2 svar till “Inför Marbella-lägret: Matchrapport om Blåvitts motståndare Steaua Bucuresti

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Kommer matcherna från Marbella visas på tv/stream någonstans?
    Har för mig att tv4play misade matcherna i Copa del Sol i alla fall, vilket ju ger ett litet hopp 😉

    • Bra fråga Rasmus. Matchen som här granskats återgavs av uppemot av 10 olika sändningar via stream. Bucharests matcher verkar följas noga, så det bidrar säkert till möjligheter att kunna se matchen. Vad IFK Göteborg gör åt tv-sändning i år är en fråga att föra vidare. Tack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: