IFK Göteborg U-17: Efter deltagande i Jugend Euro Cup 2014 – Tränare Eijlert Björkman rapporterar   Leave a comment

Eijlert Björkman maj 2013

För andra året i rad deltar IFK Göteborgs U-17 lag i den tyska turneringen Jugend Euro Cup. En internationell inomhusturnering inne på sitt 25.e år. Över 10 internationella elitsatsande klubbar deltar i år, många på högsta europeiska nivå, eller vad sägs om följande lag: Bayern Munchen, Borrusia Dortmund, Dinamo Zagreb, Stuttgart och Hertha Berlin.

IFK Göteborg gick 2013 till semifinal och stannade slutligen på en värdig fjärdeplats. Då mönstrades ett mixat U-17/19 lag med flera för åldern rutinerade spelare. I år är Blåvitts deltagande lag ett renodlat U-17 lag. Det enda lag i hela turneringen (förutom värdlaget Gaildorf) som spelar uteslutande med amatörer. Resterande deltagare ställer upp med lag fyllda av kontrakterade spelare. Något som också återspeglas i årets slutplacering för IFK Göteborg – en nionde plats. 

Att Dinamo Zagreb står på prispallen som årets vinnande lag av Jugend Euro Cup överraskar egentligen inte någon. Redan under gruppspelet utmärker sig laget och agerar överlägset, det på alla fronter. Att lagets fixstjärna, redan nu värderad till fyra miljoner Euro, får höja pokalen mot spelhallens tak talar för sig själv. En turnering med enorma nivåskillnader, men som alltid – fylld av ovärderlig erfarenhet och säkert något många blåvita spelare kommer att ta med sig resten av livet.

IFK Göteborgs huvudtränare Eijlert Björkman kontaktas efter hemkomst för en pratstund. Analysen är tydlig och klar, nedförd redan under hemresan från Tyskland. Självkritik och livsviktig kunskap – återkommande ledord hos en mycket engagerad blåvit ledare.

 

Vi är många som följt era resultat under turneringen. Det blev i år till slut en nioende-plats. Hur ser du på turneringen och er placering?

– Spännande och mycket intensiv och bra fotboll. Match för match en ok prestation av oss, men det totala resultatet är ändå inte godkänt. Vi är det enda laget som inte spelar utpräglad ”man mot man” fotboll. I spelet blir det så att den bakre boxen spelar en form av man mot man ändå, men där är vi inte lika starka och tajmade. Första matchen 3-4. Där bör vi vinna, men släpper in för enkla mål. Mot Herta Berlin gör vi en bra match och leder, men de kvitterar. Mot Borussia Dortmund är det inget snack. Vi visar direkt att vi är bättre. Mot Dinamo Zagreb startar vi bra och är med i matchen men släpper åter ett par mål där vi går bort oss ”en mot en”. Vi hamnar i underläge men kommer igen. Vi gör 2-3 på frispark tror vi, men målet är underkänt då alla frisparkar måste passas först. Istället kontrar Zagreb och en boll skjuts i bröstet på en IFK-spelare och 1-4. Otur men ändå typiskt för vad som gäller. Är man inte med så bara händer det. I sista matchen räcker oavgjort, men vi tappar 0-1. Återigen ett misstag som bäddar för mål. Avgörande detaljer är målvakter som gör ”extra” räddningar, det vill säga lyfter sig själva och laget. Forwards som på egen hand kan vända bort och skapa målchanser och göra mål – på skapade chanser.

Ni stöter på patrull, men första gången ordentligt när ni, liksom förra året, möter Dinamo Zagreb. Att de sen syns färdiga för final och till slut vinner hela turneringen… ingen slump, antar jag?

– Dinamo Zagreb står som slutlig vinnare och är det lag som presterar bäst från början till slut. De är bäst på att kombinera teknik och fart. Den individuella tekniken är slående. De har spelare som nästan spelar non-stop (fyra topp-spelare). Spelet tillåts att innehålla dueller, tacklingar, kombinerat med tekniska nummer på hög nivå. Skottstyrkan är mycket bra och målvakterna är väldigt aktiva med fötterna och en del av är mycket skottvilliga och skjuter bra.

Vad är det Zagreb besitter och lyckas med som är så svårt för andra deltagande lag att matcha? Alltså, deras siffror fram till final är enorma. Ett snitt på tre mål per match och i stort sett inga insläppta.

– Man är fränare och visar tydlig attityd. I anfallsspelet löps det både rakt och diagonalt. Vi pratar här konstanta max-löpningar. Zagreb kombinerar allt detta med enastående teknisk skicklighet. Individuella misstag och felbedömningar av oss straffar sig hårt. Där har vi att lära, oavsett om det handlar om 11-manna fotboll utomhus eller inomhus-fotboll som nu. De internationella lagen utnyttjar detta direkt och ofta med baklängesmål som följd.

Fortfarande tidigt på försäsongen, med ett lag som inte har mycket kvar av den spets som nu istället återfinns i U-19… Hur ser det ut för er framöver?

– Vi är inte dåliga. Tvärtom är vi kanske bättre och mer skapande i år, men misstagen blir som sagt ödesdigra. Nu kör snart träningsmatcherna igång. Redan nästa vecka (torsdag 23 januari) möter vi Utsikten U-19 på Ruddalen IP. Matchstart är 17.00.

 

En lista över resterande träningsmatcher för U-17 (januari-mars) publiceras inom kort här på bloggen.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: