Nytt blåvitt år… och på Dyre-fronten intet nytt   Leave a comment

Dyrestam, en av planens giganterHär folks, en av otaliga matcher under säsong 2012. Mikael Dyrestam är ännu en gång en av planens stora giganter. Men det var då det… Foto: Fredrik Aremyr

Lämpligt är att först konstatera att ett nytt år trätt i kraft. En ny säsong för IFK Göteborg och med det följer den här gången både spel i Allsvenskan, Svenska cupen och Europe-League. Spännande och som alltid i en begynnande försäsong, med tillhörande transfer-fönster – en mycket hektisk tid och det för hela föreningen. Några dagars ledighet till, sen sparkar det igång och det bokstavligen.

Men till skillnad mot föregående års försäsonger hänger ett antal spelarärenden fortfarande lösa i början av januari. Främst den stora transfern av IFK Göteborgs legendariska anfallsstjärna Tobias Hysén. Om det blir flytt till Kina och Shanghai East Asia eller inte är fortfarande inte klart (även om flera mediakällor vittnar om att dealen i fråga varit klar en längre tid). I nästa vecka börjar IFK Göteborg återigen uppta sin träning på Kamratgården. Att ett besked då är offentliggjort från Blåvitts och Hyséns håll är något att snarast ta för givet. Här finns ändå en pågående dialog, en framåtskridande plan, någonting handfast att hålla sig till…

Skillnad är det i fallet Mikael Dyrestam, blåvit mångårig försvarare och en stor tillgång, inte minst på plan. Uppgjord kontraktslängd mellan klubb och spelare är härmed över, i och med att föregående års sista dag passerats. Så långt allt i sin ordning. Det som däremot gör ärendet i fråga både udda och aningens svårförståeligt är den kompakta tystnad som råder, det trots att ett par dagar på det nya året redan passerat.

För vad är det egentligen som händer?

Meddelas kan att Dyrestam sökts för ett utlåtande och det på ett flertal olika sätt, i god tid innan kontraktstidens utgång. Hittills är det tyst från huvudpersonen själv. Någon ytterligare information från IFK Göteborg finns inte heller att tillgå, inte mer än att förhandlingar om nytt kontrakt aldrig gett resultat. Då ska fram att IFK Göteborg redan sen sommaren 2013 uppvaktat med både ett- och två kontraktsförslag. Responsen har varit och är lika med noll.

Nu är frågan vad som händer härnäst. Dels i ett kortare perspektiv, men också på lång sikt. Det här är nämligen en mycket prekär situation för alla involverade parter – från supportrar till klubbens ledning och styrelse. Det är ett avvikande skeende på det sätt att ingen kommunikation mellan spelare och ledning existerar och inte heller funnits då kontraktet fortfarande löpt på. Det här skadar tyvärr mer än det hjälper och det på ett i mina ögon synnerligen klumpigt och ”oblåvitt” sätt.

IFK Göteborg har idag flera uppdragna policys för hur ett spelarärende ska hanteras på bästa möjliga sätt – för den enskilda spelaren, liksom för klubben i stort. Det handlar om allt från en tidigt investering genom Akademi och u-lagsverksamhet, till seniorutbildning, med tillhörande möjlighet till elitspel och vid behov back-up i form av rehabilitering. Allt det som Mikael Dyrestam också fått ta del av, det under lång tid, då spelarens bana i Blåvitt började i riktigt unga år. Dyrestam är (till skillnad mot de flesta av dagens blåvita spelare) att betrakta som en helt egen produkt. Där ett av de gissel som stör lite extra just nu.

Tanken från IFK Göteborgs sida är nämligen att vid en framtida extern flytt utomlands (i första hand) knyta ett starkt familjärt band, det för att en dag åter öppna dörren för en möjlig hemkomst. Det här ser vi redan bevis på och det i flera fall, inte minst de senaste åren. Kanske är det tydligast i fallen Adam Johansson och Mattias Bjärsmyr, där en hemkomst även blivit till ett alternativ när det blir för tufft ute i den stora världen. För tufft är det. Bara i Europa är det stenhårt. Det vet IFK Göteborg. Därav arbetsordningen med återkomst och kvalité in i laget…

Här faller Mikael Dyrestam nu helt utanför ordinarie mönster. Visst är det naturligt med hinder på vägen mellan kontrakts-situationer, klubb-byten och större förändringar i livet som spelare. Även det är IFK Göteborg ytterst medvetna om. Men att ett ärende går in i en Bosman-period som bara tenderar att rinna ut i sanden, det får sägas vara snudd på unikt. Något helt nytt faktiskt.

Här kan man tycka hur mycket som helst, och någonstans är det i just det långa perspektivet – med en framtida återkomst till Blåvitt som mitt eget fokus hamnar. Här hoppas jag verkligen att du tar ditt förnuft till fånga Mikael, för så här ska det bara inte gå till. Inte ens om du nu skulle få för dig att gå till en annan svensk klubb. Så här behandlar man inte IFK Göteborg.

Men, fan. Det finns alltid tid för samtal, diskussion och förnuftmässiga beslut. Bara slå Håkan en signal vet ja. Det behöver inte vara svårare.

(Sen får du givetvis gärna höra av dig tillbaka också. Vore trevligt!)

Tack på förhand.

Tack för ordet!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: