IFK Göteborgs trupp inför 2014: Utgående saldo är minst sagt minimalt   2 comments

wpid-2.jpegÄr det en person i den blåvita föreningen som kommer ha att göra när det nya året drar igång, så är det tränare Mikael Stahre. Material kontra krav skapar både spänning och utmaningar. ”All in” gäller, det mer än någonsin förr!

Dagarnas stora ämne tenderar så smått att glida över från – enskilt fokus på IFK Göteborgs väntade utlandstransfer Tobias Hysén, till hur stort kontot för ”lämnade spelare” kommer att bli. Då handlar det inte ens om hur kommande säsongs spelartrupp kommer att se ut i sin slutgiltiga tappning, utan istället om hur stort bortfall som följer med in i det nya året. Nog för att ett visst tapp av spelare brukar vara synligt vid den här tiden varje år, men vid en jämförelse… Årets utgående saldo, eller om så önskas – det nya årets ingående saldo är uppseendeväckande. Kanske är det därför läge att redan nu plocka fram röd flagg och börja vifta om en varning.

Se här:

Redan i den första delen av Blåvitts försäsong görs det klart att både Logi Valgardson, Hannes Stiller och senare även Erik Lund lämnar föreningen. Här räknas på en gång in – två försvarare och en mycket vass forward.

Sebastian Ohlsson, utlånad till ÖIS, får inte förlängt. Samtidigt återgår Jonathan Azulay till IFK Göteborg. Ytterligare en forward försvinner alltså, även om en extra back i samma veva kan räknas in… åtminstone tillfälligt.

Sen är det dags för en av lagets riktiga storspelare att lämna, lämna in, avbryta karriären. Under stor vånda och uppriktig sorg tvingas alla motvilligt konstatera att Pontus Farnerud lämnar Blåvitt. Ett avbräck större än vad de flesta kring IFK Göteborg ännu klarar att se vidden av, ännu mindre förstå. Här försvinner plötsligt den spel-uppläggare, tillika rutinerade klass-spelare som laget varit så oerhört beroende av, det ända sen Niclas Alexandersson lämnade in för gott.

I skuggan av Farneruds plågsamma sorti börjar bilden av ytterligare en ledarstjärnas väg bort från IFK Göteborg klarna. Tobias Hysén visar sig plötsligt vara på väg bort från sitt kära Blåvitt. Israeliska Maccabi Haifa byts till kinesiska Shanghai East Asia. Kontraktsförhandlingar inleds och fortgår fortfarande. Om nu en affär blir av, då är det tillsammans med förlusten av Farnerud – en av de största bortfallen för IFK Göteborg i modern tid vi bevittnar.

Ja, jag är benägen att ta det så långt som att benämna det hela som – en rent epokavgörande händelse.

IFK Göteborg är i och med rådande händelser på väg att kliva in i en helt ny epok. Tiden efter Hysén/Farnerud – en tid ännu skriven i stjärnorna.

För om, jag säger om, Tobbe lämnar Blåvitt. Vad väntar oss då?

Lägg där till att långkontrakterade försvarspelaren Mikael Dyrestams kontrakt går ut 131231. Om två dagar! Hittills inga besked om vad ”Dyre” kommer att göra. Ingenting om de två kontrakt som under året lämnats över från IFK Göteborg. Ingenting om en förlängning. Ingenting om någon ny klubb. Ingenting. Här en försvarare av god rang, som funnits med länge i föreningen, som det både satsats och hoppats på. Man kan tycka vad man vill om det hela, men bra timing, med tanke på det pågående bortfall av spelare som nu visar sig, det är det inte. Tråkigt och irriterande på en och samma gång.

Samtidigt, och det här är en viktig komponent i förståelsen av – hur IFK Göteborg arbetar med sina spelare. Aldrig att en spelare hålls kvar mot sin egen vilja. Aldrig. Anledningen är enkel.

– Om en spelare ska vara en del av IFK Göteborg, då ska han inte vilja något hellre än att spela i IFK Göteborg. Punkt.

I Tobias Hyséns och Mikael Dyrestams fall… ja, vad finns egentligen att säga utifrån nämnd princip?

Ingenting!

För ordningens skull ska nämnas att Pär Ericsson (på lån till Mjällby, till och med 131231) lämnar både Blåvitt, Mjällby och Sverige. För ett par dagar sen gjordes klart att ”Pärlan” hamnar i belgiska bottengänget RAEC Mons. Visst, få var väl de som trodde att Ericsson skulle komma tillbaka till Blåvitt, men en förlust av en målstark forward är det – oavsett förväntad klubbtillhörighet.

Tre forwards på minuskontot alltså (Hysén, Stiller, Ericsson).

Sen… så sent som idag går det ut i israelisk media att just Jonathan Azulay, nyligen tillbaka i IFK Göteborg, provspelar för Maccabi Tel-Aviv med start efter årsskiftet.

Tre försvarare på minuskontot alltså (Valgardson, Lund, Azulay).

Nu har förvisso varken Tobias Hysén eller Mikael Dyrestam officiellt lämnat IFK Göteborg. Inte heller har Jonathan Azulay hamnat på någon transfer-lista, men värt att notera – det är ännu bara 29 december 2013.

Nog finns det fog för, om inte oro, så åtminstone en varning.

Totalt: Sju spelare på minuskontot. 

Så… vilka spelare kommer att ansluta IFK Göteborg i januari? Efter att det nya året sparkats igång, då transfer-fönstret återigen ska till att öppna. För inte kan väl någon på allvar tro att det bara körs på, som om ingenting har hänt – med befintliga spelare, ökat ansvar och sammantaget endast ett antal uppflyttade u-lagsspelare?

Nej, frågan i min värld är inte OM, utan VEM/VILKA och NÄR.

 

Ett gott nytt år önskas härmed IFK Göteborg (och alla er andra också förstås)

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 svar till “IFK Göteborgs trupp inför 2014: Utgående saldo är minst sagt minimalt

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Farnerud är/var en av allsvenskans absolut bästa spelare, men att skriva att han betytt mycket ända sen Alexanderssons avsked är väl lite fel? Han lade ju av flera år innan Pontus kom in i laget.

    Att sen skriva att förlusten av Pontus är en av de största i modern tid för Blåvitt, det är också lite överdrivet. Han var ju här bara ett par år! Nog för att han är en av de absolut mest tekniskt begåvade Blåvitt haft på väldigt länge så känns det som att tappet av Pontus inte kommer i närheten av förlusten av Tobbe.

    Inget ont om Pontus, en av mina favoritspelare den korta tiden han var här, men tyckte allt det var lite överdrivet skrivet.

    • Jonas… visst kan man tycka mycket när det kommer till Pontus. Överdrivet, satt i ett större perspektiv tycker jag faktiskt inte det. Men… läs igen och du ska se att när det gäller tiden sen Alex syftar på den spelare Pontus är, inte händelsevis enbart Pontus. Vi har inte haft den spelaren i laget, även om bla Nordin var tänkt att bli den spelfördelaren, en tid var Thomas Olsson spelfördelaren, men på Pontus nivå… nej.
      Pontus och Hysen tillsammans som ett spelartapp som sker samtidigt, det är ett av de större förlusterna i modern tid, det är vad som avses med uttalandet, ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: