Blåvitts Eijlert Björkman om sina möten med Nelson Mandela   Leave a comment

Eijlerts knutna näve!

En stor man har gått ur tiden. Eftertanke och vördnad präglar just nu en hel värld. När beskedet kommer om att frihetskämpen Nelson Mandela somnat in, vid en ålder av 95 år, river och sliter höststormen Sven tag i Väst-Sverige. Bildligt talat riktigt passande, även om symboliken ter sig en aning futtig i sammanhanget.

Få är de i vår närmaste omgivning som träffat ANCs ledare Nelson Mandela. Än färre är de som på ett högst personligt sätt kan berätta om saken. En som både har och kan är IFK Göteborgs tränare Eijlert Björkman. Under en lång och minst sagt heltäckande intervju för Supporterklubben Änglarnas medlemstidning Blått och Vitt, återger han exklusivt sina möten med den store ledaren. För det är just möten det handlar om – sammantaget tre till antalet.

Här och nu – ännu en gång i tryck. Håll till godo folks!

Du har arbetat med ett utvecklingsprojekt för Västsvenska Idrottsförbundet/Riksidrottsförbundet i SIDAS regi ”Idrott åt alla i Sydafrika”. Du har sagt att den kanske allra mest kända och betydelsefulla person du träffat och pratat med är Nelson Mandela. ”En fantastisk person som man inte kan sluta att beundra”. Du sträcker dig faktiskt så långt att du menar att Nelson Mandela är en av de personer du träffat, som ihop med din egen personlighet, skapat den profil som du idag håller i din utövning som tränare. Berätta för oss vanliga dödliga om ditt möte med Nelson Mandela.

– Alltså, det är Proletärens FF som har den kontakten med Sydafrika politiskt under Apartheidtiden. De ville påverka friidrottsförbundet att göra en insats. Tre idrotter skulle de satsa på. I slutänden blev det fotboll, handboll och basket. Lagidrotter skulle skapa ett enande, det var syftet kan man säga. När vi kommer till Johannesburg i Sydafrika, så är det sagt att vi kanske kommer att få träffa Nelson Mandela, men det bekräftas aldrig. När vi sen sitter på hotellet, kommer helt plötsligt en signal om att nu är någonting på gång. Vi åker iväg med en minibuss, ut till en förort till Johannesburg. Där har man förberett en lokal. Det var hur mycket folk som helst utanför det där huset. Inne hade man dukat upp och det satt folk vid olika bord, i olika grupperingar. Mitt i rummet var ett bord dukat och det skulle visa sig att det var dukat för oss i idrottsrörelsen.

Helt plötsligt hör vi hur det börjar tjuta på utsidan av huset. Vi blev oroliga, för det fullkomligt kokar. In i lokalen kommer en man klädd i grön träningsoverall. Det är Nelson Mandela. Han kommer fram till oss och sätter sig ned med oss vid vårt bord. Han pratar och lämnar en hälsning till idrottsrörelsen och tackar för supporten. Han gör klart hur viktig den är för folket. Sen skrev han under med sitt namn. Man får ju så djupa intryck av en sån grej, så för mig tog det lång tid innan jag ens fattade vad han hade för betydelse för folket i Sydafrika.

Han från Proletären står bredvid mig. Jag står med handen uppsträckt och knuten näve. Då viskar han till mig – Du har la aldrig stått med knuten näve? (Här skrattar Eijlert hejdlöst).

Sen fick jag chansen att träffa Nelson Mandela en gång till, året efter. Jag skojade med honom, för det här var efter valet, då han blivit vald som president. Jag frågade om han kom ihåg mig. Haha, det fanns ju inte en chans. Jag träffade honom även en tredje gång, på en cricketmatch, men då var det så mycket folk, så det gick inte ens att nå fram.

Alltså, vi fattar inte hur stor han är som person. Hade han inte varit på plats, den tid det var Apartheid i Sydafrika, då hade landet fallit samman och inbördeskrig stått för dörren. Så är det.

Texten ovan är, efter godkännande av Eijlert Björkman, en åter-publicering av ursprunglig material, tryckt i Blått och Vitt #3 2010.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: