Inför HBK-IFK: ”Larmig” slutträning på Kamratgården   Leave a comment

DSC_0199

Larm och det i ordets rätta bemärkelse!

Sponsordag med Adecco – och samtidigt ett sista träningspass för IFK Göteborg. Vädret går absolut inte att klaga på, så ur den synpunkten är tillfället helt rätt. Men med tanke på morgondagens oerhört viktiga match, inledning på den del av säsongen som vi lärt känna som – Allsvenskans guldstrid 2013. En fight som Blåvitt definitivt är med i och det på allvar. Att då placera den sista träningen mitt i ett pågående jippo med mängder av vuxna och barn… ”en del av jobbet” för våra blåvita spelare, visst. Men som ”guldvittrande” supportertok är jag mer tveksam. 

Nåja, fullt manskap mönstras i alla fall på Kamratgårdens avgränsade gräsplan, placerad närmast Kamratgårdens parkering. Vi snackar här – minimal spelplan med ett ytterst tajt tvåmålsspel som följd. Men innan dess, diverse inledande övningar samt en körning av den gamla hederliga ”kvadden”. Många grupper spelare, många grupper publik. En alltid lika uppskattad övning, både för spelare och publik. Känslan av att komma laget riktigt nära är alltid lika häftig. Den stora publiken är också (åtminstone för en stund) riktigt koncentrerad, för det går fort. Riktigt fort.

Det är när laget i efterföljande moment flyttar ut på den tajta planen, för att (västat mot ovästat) köra flera intensiva tvåmålspass, som avståndet mellan publik och lag blir för stort. Därmed följer en kackel- och springnivå vid kanten till träningsplanen utöver det vanliga. Skribenträvar gör sig icke besvär. Ljudnivån är öronbedövande och när Söndagsmackans lilla hund till slut vinner den unga hordens uppmärksamhet, då är det dags att byta plats. Jisses.

Tvåmålsspel under slutträning är varje skribents huvudfokus. Här sätts och prövas matchelvan, åtminstone i vanliga fall. Idag är inte den typen av dag. En total mörkning av morgondagens startelva mot Halmstads BK är den här gången vad som möter den uppmärksamme iakttagaren. Det byts hej vilt mellan spelare och lag. Juniorer blandas med tänkbara startspelare. Spelare kliver av, andra kliver in, allt i en endaste ”oordning”. Kan det vara för att förvilla den blåvita kunskapsbasen Stefan Selakovic inför tänkbar rapport till tränare och medspelare?

Hur det än är med den saken – jag gillar verkligen det jag ser.

Vid ett första försök till analys blir det tydligt att INGET – och då menar jag INGET! bjuds ut till motståndaren. Ingen ska veta vad som väntar i morgon, vilket lag som mönstras, hur det kommer att spela – med eller utan Pontus Farnerud, med Adam Johansson på högerbacks-position eller inte. Med Hjalmar Jonsson eller Mattias Bjärsmyr som kollega till målsprutan Kjetil Waehler? Spelarnas ansiktsuttryck avslöjar ingenting. Ingen laguttagning tar heller vid efter avslutat spel. Istället tar sig hela A-truppen bort till Adeccos förberedda mötesplats. Väntar gör en långdragen procedur av autografskrivande. 100 barn räcker inte. Kön till det provisoriska spelarbordet är oändlig.

Bara tanken på en efterföljande spelarintervju överges fortare än kvickt. Det räcker gott med den tid spelarna tvingas lägga på planerat efterspel innan lunch, vila, laddning, resa och… match!

Min blick söker upp Robin Söder och Philip Haglund. Två spelare som kört hårt hela träningspasset. Då resten av A-truppen gör sig redo för autografjobb, ser både Söder och Haglund till att få sina knän omlindade. Söders vänstra knä får sig en rejäl ispåse som sällskap. I mina ögon en ren försiktighetsåtgärd innan match, något som iscensatts flera gånger tidigare. Haglunds rusningar under träning tyder på att även han är ”fit for fight” inför i morgon.

I övrigt… endast Joel Allansson springer vid sidan om laget. Mikael Dyrestam däremot är med genom hela träningen, men är knappast redo för spel i morgon. Mot AIK däremot… Det sammantaget ger snudd på en fullständig trupp, med gott om material och möjligheter till både spel-varianter och precisa byten. Bra, då matchen i morgon lär bli en riktigt tuff historia.

Två lag som kämpar för fullt. Ena sidan ett Halmstads BK nära bottenkänning, andra sidan ett Blåvitt med vittring på ordentlig tätkänning och vem vet – kanske betydligt mer än så.

Lugnet finns. Laget är redo. Så även vi.

Vi kör!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: