Analys: Lugnet före stormen – Guldstrid stundar för IFK Göteborg   4 comments

Avslut mot Ellos, omgång 20, augusti 2013

Det är vid ytterst få tillfällen under säsong 2013 som tid funnits för eftertanke och analys. Det beror främst på en minst sagt maximerad säsong – där både Svenska Cupen, seriespel i Allsvenskan och Europa-spel samsats och trängts, allt om vartannat. Lägg därtill tre serier av U-lagsspel med utlandsresor och internationella cuper, dessutom och det mitt under semestern – en intensiv Gothia Cup-vecka.

Tro jag att det är svårt att få tid över till reflektion.

Samtidigt gäller det att gripa tillfället i flykten. Framför allt när det, på rådande bekanta sätt, likt 2007 och 2009 – börjar vibrera omkring allt det som äger blåvit nyans. Den där nyansen som till och från även lyckas blänka till. Den där nyansen som nu börjat glimma och gnistra – som av renaste Guld!

Lustigt är hur höstsäsongen redan nu träder in med dubbla matcher av stor betydelse. Hemmamatch mot Elfsborg och bortamatch mot Malmö FF. De brukar förvisso ligga ungefär där. Så även säsong 2009. Den säsong som enligt legend Stefan Selakovic ”frontade” det starkaste blåvita laget i modern tid. Så mycket bra spelare i ett och samma lag, det kunde bara gå åt ett enda håll, som ”Sella” tidigare så träffsäkert uttryckt saken. Och visst minns vi alla hösten säsong 2009. Förutom den nattsvarta sortin i sista omgången och innan dess ett och annat oavgjort resultat – men vilken höst!

Sent ska jag glömma mitt möte med dåvarande tungviktare på Blåvitts mittfält. Efter lagets slutträning i mitten på oktober, står jag kvar på Kamratgårdens gräsmatta. Placerad framför mig och med armarna i kors står Thomas Olsson, ännu en idag sann blåvit legend. Snack om tabell-läge, formkurva och krav på enskilda prestationer pågår ett tag innan den kritiska punkten slutligen nås. Frågan om hur Blåvitt ska klara av Malmö på bortaplan. Vilket resultat som är att vänta och vem som kliver fram…

”Olle” tvekar aldrig i sitt svar. Ett svar lika legendariskt som personen bakom orden.

– Jag tror det blir 1-0 till oss. Vi vinner hela skiten.

Matchen mellan MFF-IFK slutar 1-0 till Blåvitt. Målskytt (i minut 28): Thomas Olsson.

Inte mycket att tillägga, varken då eller nu. Maken till träffsäkerhet får man leta efter. Men just så där är det-  när rätt vibration tar vid.

Det känns som vi inte kan förlora nu.

Det känns som vi kommer att vinna hela skiten.

Vi är inte där än. Men vi närmar oss så sakteliga…

——————————————————————————————–

Med tanke på att det fortfarande återstår en tredjedel av säsongen är det ännu för tidigt att sia om hur det hela kommer att sluta. Men med en vinst mot Malmö FF (det blev 1-1 i april-mötet på Gamla Ullevi, Sam Larsson kvitterade i sista minuten) och en efterföljande hemmamatch mot Åtvidaberg, då är vi plötsligt två matcher längre fram. Inne i omgång 22. Åtta matcher kvar innan säsongen blåses av för gott.

DÅ,  men jag säger först DÅ – DÅ vinner vi hela skiten! DÅ tar vi guld!

——————————————————————————————–

Värt att notera är: hur flertalet spelare, sen en längre tid skadade, är på väg tillbaka. Det var fullt med spelare på dagens träning, Bjärsmyr inkluderad, liksom Ludde Augustinsson. Robin Söder går åter för fullt. Sobralense, Stiller… det bara fyller på. Konkurrensen i den blåvita truppen är riktigt tuff och det redan innan förväntad återkomst av lagets alla skade-fall. Snart maxas allt ytterligare och skruvas snabbt upp ännu ett par snäpp.

Alla vill vara med. Alla vill bidra – Laget. Föreningen. Supportrarna. Alla.

Så…

2010. Nej.

2011. Nej.

2012. Nej.

2007, 2009, 2013. Ja.

———————————————————————————————

Min reflektion och analys är härmed över. Åtminstone för den här gången.

För i år?

Tja, gärna för mig!

 

4 svar till “Analys: Lugnet före stormen – Guldstrid stundar för IFK Göteborg

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. ”Men med en ny vinst mot Malmö FF (1-0 av Sam Larsson i april-mötet på Gamla Ullevi) ”

    Nja, 1-1 blev det i den matchen, Sam kvitterade i slutsekunderna på övertid.

  2. Annars håller jag med, det känns mycket positivt inför spurten att vi är med och att så många kommer tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: