Efter förlusten mot Gefle – En ingående intervju med Blåvitts Eijlert Björkman   Leave a comment

Eijlert Björkman maj 2013

I föregående inlägg lyfts efterspelet av tisdagens förlustmatch i Tipselit Trophy. En straff ger i slutänden Gefle de tre poäng som IFK Göteborg så innerligt behöver – för att få känna vinstens sötma, för att ha en säker slutspelsplats inför morgondagens match mot Everton. Men 1-0 till Gefle efter 60 spelade minuter lämnar nu Blåvitt i ett minst sagt utsatt tabell-läge. En futtig poäng och kniven på strupen inför onsdagens drabbning på Gothia Arena. Där konsekvensen av en bortslarvad måste-match.

Besvikelsen hos spelare och ledare är även det väldokumenterat i gårdagens inlägg, där en tämligen naken analys av matchen görs. En analys där även IFK Göteborgs tränare Eijlert Björkman får tillfälle att lufta sitt missnöje omkring spelares- och domares insatser… Ja, en hel del missnöje blir det, den saken är klar.

Här intervjun i sin helhet. Oavkortad. Ocensurerad. Drypandes besvikelse och avsky inför faktumet att – IFK Göteborg just har förlorat en match och det på nedrigaste sätt dessutom.

Förlust mot Gefle med 1-0. En straff blir till vinst och ni blir i er tur snuvade på en straff i slutskedet av matchen. Det är upprörda känslor bland killarna efter förlusten. Hur är snacket mellan dig och killarna, så här direkt efteråt?

– Grabbarna är för det första otroligt besvikna på domarinsatsen. Där kan jag väl delvis hålla med. Domaren fick en avgörande roll i matchen idag. Jag vill ändå inte skylla på honom, utan framför allt handlar det om att killarna ska ta ansvar för sig själva där ute på plan. Tar de max-löpningar? I Gothia Cup är det korta matcher, så det handlar om att visa upp sig. Inför publiken, inför sina medspelare. Det handlar om att ta max-löpningarna genom matchen och ta det hårda arbete som krävs, våga spela enkelt och så vidare. Det finns idag spelare som inte gör det, så de kan inte bara skylla på en domare. Det är vad vi tar upp direkt efter matchen. Grina kan de göra och det har de rätt att göra, men de måste också rannsaka sig själva.

Om man ser på matchen igår, mot ungerska Vasas, och jämför den med dagens match mot Gefle… Vad säger du spontant om den förstärkning som fanns att tillgå igår, men som saknas helt idag. Hur mycket spelar det biten in i dagens match?

– Jag vet inte. Oskar Larsson, som kom in som mittback idag, har ju inte den matcherfarenheten då han varit långtids-skadad. Det påverkar kanske lite i positionsspel och tempo. Vissa beslut som tas hade kanske varit lättare att klara för Jakob Bergman, men o andra sidan var Oskar väldigt stark i luftspelet idag. Där känner väl inte jag att vi tappar så där jättemycket, men det är klart att de spelarna som var med igår hade kunnat bidra idag med, men jag tycker framför allt att vi ska titta på – att vi faktiskt är så mycket bättre än så här. Vi är bättre än Gefle i den här matchen, det tycker jag åtminstone själv, men det saknas en del idag. Det är precis som man sitter och kör på sparlåga. Alltså, man blir frustrerad på bänken till och med. Det finns tjugo procent till att få ut och det är väldigt många därute på plan idag. Varför tar man inte ut det då? Det är precis det som jag blir förundrad över idag.

I första halvek känns det som att mycket av era uppspel är tänkta att gå efter högerkanten.  Så blir det också. Kevin Andersson jobbar hårt för att komma runt, använda flanken och få in boll i boxen. Mycket händer den vägen, men det är svårt att komma till avslut. Vad är din syn på det här?

– Vi pratade om just det i halvtidspaus. Du vet… när det luktar god mat, då blir du hungrig. Samma idag. Här luktar det målchans, då ska du också bli hungrig på att göra mål. Vi har spelare som inte blir hungriga idag. Vi har forwards som inte tar de nödvändiga löpningar som krävs. Därför blir det tomt inne i boxen. Ingen aggressivitet, inga riktiga löpningar fullt ut. Där saknar vi energi. Det är inte tillräckligt av det idag. Jag har bland annat pratat med Happy Johnsson. Hans insats idag, den kan han inte vara nöjd med. Springa på 60-70 procent, det håller inte. En så jättebra vecka som han ändå haft rent tränings-mässigt. Men det är en jäkla skillnad på att träna och gå in i en match som den idag, med ett antal tusen på läktarna och så vidare. Men det handlar också om att våga ta för sig. Ta det här tillfället.

Som forwards-par i dagens match ser vi Victor Edvardsen och just Happy Johnson. Igår spelade Victor ihop med Patrik Karlsson Lagemyr, en spelare som löper något oerhört. Idag tappas den hastighet som Patrik bjöd på igår. Det blir mer av sidleds-spel, trixande och ”duttande” med boll. Victor blir ofta arbetslös, även om det blir bättre i andra halvlek. Hur mycket spelar det  in, hur forwards-paret är ”mixat”?

– Det är klart att det spelar roll. Patrik är otroligt spelskicklig. När han spelar har vi en annan typ av forwards-spel. Det här har vi också pratat om innan dagens match. Victor och Happy skulle engagera Gefles båda mittbackar. Den ena backen är inte världens snabbaste och den andra är lite taskig med bollen. Vi hade pratat om att vi skulle försöka komma in med spel bakom mittbackarna. Men nu utnyttjas inte det mer än en enda gång under hela matchen. Vi hamnar i stället rakt på och hamnar därför mitt framför deras mittbackar och det var inte spelplanen. Alltså… det är ju det där med att innan match har man en intention om vad som ska göras. Sen görs inte det som sagts. Då undrar man, vad kommer det sig att ni inte gör det? Då är vi där igen… med löpningarna som ett måste. Det är väldigt förundrande. Varför tar vi inte de där löpningarna då? Det som vi tränat, tränat och åter tränat på. Men det handlar om allt det jag nämnt. Inför publik våga ta chansen och göra det som ska göras. Det här är en utbildning. De får lära sig att ta skiten när det inte fungerar. De får lära sig att ta den här typen av smällar helt enkelt.

Andra halvlek. Då uppstår ytor åt båda hållen. Gefle kommer in mer i matchen och det är jämnt skägg i stora drag. Förutom när det gäller att ta sig in i box, då är Blåvitt starka. Sen kommer den där taskiga situationen. Du är mitt i det och ser nog bättre än mig vad det är som händer. Alltså, vad är det som händer i den situation, när Gefle får en straff med sig?

–  Jag ser absolut ingen straff. Jag frågar även spelaren som blir drabbad Richard Cindric. Han säger att han är på Gefle-spelaren och puttar på honom, men det är den typ av gruff som är i varje match, just i straffområdet. Men domaren säger att Richard drog spelaren i tröjan. Jag vet inte riktigt, då domaren dömt så. Men det är tydligen ingen annan än domaren som ser det.

Målvakt Tobias Johansson tar faktiskt den där straffen Eijlert. Men bollen tar fortsatt en bana över honom då han tappar den. Retfullt?

– Mmm, det är det.

I slutet av matchen kommer så Kevin Yamoah in, det på sedvanligt manér. Lång, tuff, brakandes fram, måldödare som han är. Men varför kommer Kevin in så sent i matchen?

–  Ja du. Jag hade tanken att plocka in honom tidigare och då göra ett byte med Happy Johnsson. Men så kände jag att Happy har haft en jättebra vecka. Ge honom chansen nu. Ge honom möjligheten att klara det. Men när det inte händer… i nästa byte kommer Kevin in. Vi går ned på en trebacks-linje. Men jag kan absolut förstå att tanken finns. Det fanns redan med tidigt i andra halvlek, att göra den förändringen. Den fanns med i matchplanen, men det blev sent. Så är det.

Sen är det en situation innan matchens slutskede, där domaren håller ned flaggan, trots att bollen tar på en Gefle-spelares hand. Det i deras straffområde. Vad sa spelarna efteråt om den situationen?

– De är helt klara över att den tar rakt på spelarens hand. Det är en solklar hands. det upplever både spelare och ledare. Jag ser ju att spelaren håller upp handen, men sen är det frågan om han för den framåt eller inte. Det gör det väldigt svårbedömt i och med den nya regeln som har införts. Assisterande domaren står för övrigt nära, kanske bara en sex till sju meter ifrån. Han visar inte ens ett tecken på att han ska vinka.

Vad tar vi med oss för något in i den tuffa match mot engelska Everton FC som väntar under onsdag eftermiddag? 

– Det beror vilket lag vi får med oss. Jag ska ut och se U-21 matchen mot Helsingborg i eftermiddag. Sen får vi se vilka spelare som känner sig fräscha och redo för match. Sen måste jag vaska runt och se vilka spelare som verkligen går in i den typen av match och presterar. Efter det görs en laguttagning. Everton kan vi absolut slå.

Någonting mer att nämna inför matchen i morgon, innan vi säger tack för idag?

– I morgon ska vi ge 110 procent. Vi är skyldiga att visa varandra det. Att visa varandra att vi kan så mycket bättre än det här som vi varit med om idag. Vi ska gå in och visa med hjärtat vad vi går för. Sen får vi se hur laget ser ut till slut också. Vi kör för fullt. Lita på det!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: