Tipselit Trophy – Analys efter Blåvitts förlust mot Gefle (0-1)   Leave a comment

U-17 samling 2013

Det råder rent utsagt åskmolnslik stämning bakom spelarhuset vid Valhalla grus-parkering.  Ett tio minuter långt snack når från tränare till spelare till slut fram, men… besvikelsen är lika stor för det. Förlust i en match som tveklöst ska vinnas av IFK Göteborgs renodlade U-17 lag. En match där Blåvitt står för flest chanser framför mål, flest uppspel, flest lösningar offensivt, men där marginalerna, liksom avsluten inte är på Blåvitts sida. Idag heller.

Men trots uteblivna mål och noll poäng i protokollet – störst fokus får ändå domaren i matchen. Irritationen är stor bland både spelare och ledare. Kanske ändå inte främst för den avblåsning som leder till att Gefle får en straff med sig. Gult kort på Richard Cindric, i boxen, efter tröjdragning? Svårt att protestera emot, åtminstone i efterhand. Att sen Tobias Johansson, Blåvitts målvakt för dagen, först räddar det hårda skottet från Gefles straffläggare, sen tappar bollen, som i en vid båge letar sig in målet… klart att det brister för en del av de unga spelarna i dagens så poängmässigt viktiga match.

Men nu är det inte ovanstående situation och i förlängningen – målet i matchen, som får störst uppmärksamhet. Nej, det är i stället i en situation några minuter senare, i matchens slutskede, som spelarna klappar samman helt. En solklar hands på svartvit försvarare förbises. Ja, den släpps konsekvent av både huvud- som linjedomare. En hands i straffområdet dessutom! För mycket på kort tid. För mycket för att på kort tid kunna forcera in bollen i mål och på det sättet kvittera och åtminstone rädda en viktig poäng – inför morgondagens avgörande match mot engelska Everton. En match där Everton har med sig vinstpoäng från dagens möte med ungerska Vasas (1-0). 

Nog för att ett offensivt byte i det blåvita laget följer, det när matchdödare Kevin Yamoah kommer in. Han satsar som alltid för fullt. Men det är för sent. Det är på tok försent. En boll strax utanför högerstolpen, det är allt som kommer ur bytet. Domaren blåser. Besvikelsen är total. Förlust när den känns som mest. 

Gruppspels-match, hemma-match, Gothia Cup-match, fotbolls-match. Det gör det samma vad det kallas. Gnället tar här över. Huvudena hänger. Tufft. Tufft!

Men samtidigt är det precis som tränare Eijlert Björkman säger, det efter att spelarna gett sig av i bilar, mot Kamratgården, för ombyte och kollektivt suckande – att om inte jobbet görs på plan, om inte löpningar tas, om det inte jobbas för varandra, i fart, med stor vilja – då blir det inte heller några mål. Inga mål – då vinner man inte. Simple as that!

Nu säger tränare Björkman bra mycket mer än så. I ärlighetens namn väntar jag den här gången avsiktligt med att dra igång den inbokade intervju, som av gammal vana följer varje match i Tipselit Trophy. Det är för mycket ilska och besvikelse i orden. Det är ett missnöje utöver det vanliga, även om förlust alltid framkallar den här typen av vokabulär hos både spelare och ledare. Men att spelare inte följer den plan som bestämts innan match, det tänder alltid en tränare i mästarklubben IFK Göteborg lite extra. Det finns helt enkelt inte utrymme för egna race i laget IFK Göteborg. Inte när det gäller den ”inkörda planen”. Så är det bara. När den heliga kodexen mellan tränare och spelare bryts – då brakar också helvetet löst. Med all rätt, tycker Eijlert Björkman.

– Alltså, följer man inte inkörd plan, då går det inte. Så är det bara. Vissa spelare kommer att få känna av konsekvenserna av det övertrampet och det redan i morgondagens match. Så måste det också få vara. Det är så man lär sig. Tufft, men nödvändigt.

Hela intervjun med Blåvitts tränare kommer naturligtvis att publiceras innan match nummer tre drar igång. En dag med en ytterst tuff utmaning.

I TV-sändning, på Hedens nya Gothia Arena. Fullpackat med folk, men ännu en gång… med förstärkningar från Blåvitts U-19 lag. Vilka? Det bestäms först efter dagens U-21 match mot Helsingborg, där de flesta U-19 spelarna finns med. Det blir därför något att återkomma till. 

En spännande sista gruppspels-matchdag för Blåvitt? Lita på det!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: