Tipselit Trophy: 0-0 mellan Vasas och Blåvitt. Tränare Eijlert Björkman rapporterar   Leave a comment

Eijlert Björkman maj 2013

Första gruppspels-matchen i årets Gothia Tipselit Trophy slutar för IFK Göteborg med en pinne. 0-0 mot ungerska Vasas Academy Ltd och grupp 1 är fortfarande helt öppen, det då övriga gruppdeltagare – Gefle IF och engelska Everton FC, tidigare under dagen spelar 1-1. Fyra oavgjorda resultat alltså, det efter den första av tre gruppspels-matcher. Dramatiken infinner sig onekligen direkt. Åtminstone tabellmässigt.

Matchen däremot… För att vara premiärmatch, med allt vad det innebär, får den ändå ses som godkänd. Två debutanter i nyförvärven Jacob Bergman och Oskar Kindlund, båda från Sirius och en lång tids frånvaro av spel för dagens forwards-par Patrik Karlsson Lagemyr och Victor Edvardsen, samt kraftig anspänning inför ett välfyllt Valhalla, det räcker lång väg som orsaker till uteblivet toppspel. Ett ”likaresultat” speglar med andra ord tillställningen på Valhalla IP väl, även om IFK Göteborg i slutdelen av matchen satsar på ett antal offensiva byten, allt för att åstadkomma en forcering… En boll i ribban och en boll som fastnar på ungersk mittbacksfot. Allt inom loppet av en period på fem minuter. Forcering är det defintivt frågan om, även om utdelningen uteblir. Retfullt? Ja. Orättvist? Inte alls.

Efter matchen och ett kort gästspel i Svenska Fans ”Fan-TV” – En inbokad intervju med IFK Göteborgs tränare Eijlert Björkman. En rapport av dagens match, liksom några ord om vad som väntar Blåvitt de närmaste dagarna – det av en tränare… med ett litet leende på läpparna.

– Vi gör en bra match idag, tycker jag. Synd bara att vi inte får in bollen i mål till slut. Det blir bättre och bättre efterhand som vi kommer in i första halvlek och spänningen börjar släppa. Hade vi fått in en boll så tror jag det hade blivit ett ännu bättre spel av spelarna. De hade vågat mer… men anspänningen är hög för spelarna inför den här turneringen. Några är dessutom helt nya i det här laget. Men nu är vi fyra lag i den här gruppen, alla med varsin poäng, så vi har fortfarande allt i egna händer.

Om vi skär ned matchen och går igenom den halvlek för halvlek… Två halvlekar, men med delvis olika ansikten. En första halvlek där motståndarlaget Vasas är starkare, i stort sett i allting. En andra halvlek där Blåvitt tar över mer, får större ytor och lyckas forcera på slutet… Första halvlek – Håller du med?

– Absolut. Det är som du säger. Vi löper inte tillräckligt mycket i första halvlek. Då får vi inte heller Vasas att dras isär, om man säger så. Då blir det inga ytor att spela in bollen på. Då hittar vi inte in till Hampus Dahlqvist eller Patrik Karlsson Lagemyr, som vi vill göra. De gånger vi kommer upp i planen är egentligen bara när Victor Edvardsen tar sig upp i djupled… men det där ska vi utnyttja mycket mer, så att vi kommer upp oftare. Men det gör vi nu inte tillräckligt bra i första halvlek. Sen skapar väl Vasas inte jätte-mycket, men de är vassa när de går fram i planen. De får en del frisparkar med sig, men för många frisparkar av det slaget så blir det ju mål till slut. Det var ganska nära vid ett tillfälle, men vi reder ut det till slut. Sen kommer vi in i andra halvlek efter att ha pratat igenom det här och då börjar vi löpa betydligt mer och då kommer vi igång bättre.

Precis. Men det görs faktiskt ett mål av er i första halvlek, men domaren blåser av det för offside. Vad säger du?

– Assisterande domare har flaggan uppe rätt tidigt. Jag tror faktiskt att det var ett korrekt domslut. Sen är det just en aktion av Patrik där han tunnlar sin motspelare och på det sättet tar sig in i planen. Det är precis så vi vill spela. Så ska både Patrik och Victor fungera. Nu blir han lite het, men det var nära.

I andra halvlek känns det som att hela det blåvita laget kommer ut med en annan stuns. Ni flyttar upp och Patrik kommer upp än mer i planen. Han och Victor börjar hitta varandra bättre och bättre… alltså, vad är det som händer i andra halvlek egentligen?

– Jag tror att motståndarna känner av att de vid sidbytet har motvind, så de vill säkra lite mer i sitt spel. I första halvlek spelar de mer bollar igenom djupet efter marken, men i andra blir de försiktigare. Jag tror det spelar in, om man nu ska peka på något speciellt. Vi vågar spela ut mer. Vi spelar bollar till Patrik och vågar mer, helt enkelt.

Var det blåsigt ute på plan idag?

– I första halvlek var det väl lite blåsigt, men det är knappast någonting om man jämför med hur det var tidigare under dagen. Då var det rejält blåsigt.

Här blir det intressant att höra, när du som coach står här… de två sista forceringarna i matchen, om vi nu tillåter oss att dela upp tillfällena i två delar – Är det coachade moment i matchen?

– Det är en effekt vi får efter de byten vi gör. Vi tar in Happy Johnsson och Adnan Saltagic placeras på kanten. Aron Bergsson kommer dessutom in med en viss erfarenhet. Han spelar lite snabbare framåt. Victor Edvardsen gör det jättebra, men ibland kommer vi inte fram på kanterna. Då vill vi ha in lite ny energi… vi skapar lite tryck på det sättet. De i sin tur är lite försiktiga. När vi börjar trycka på så uppstår situationer, så är det.

Ni åker på några omställningar där ungrarna är snabba framåt, men Peter Cavar håller tätt idag. Vad tycker du om hans insats?

– Han gör det jättebra idag. Absolut.

Sen får Victor Erlandsen en boll i ribban i slutskedet av matchen… Alltså, med tanke på hur mycket mål han gjort bara i år. Om han kunde sprida ut de där målen så det svämmar över även till den här matchen… Alltså, vet den killen ens hur det är att spela en match utan att göra mål?

–  Det händer ibland, men inte ofta. Victor har lättare att göra mål mot lite lättare motstånd. Men i de här jämna matcherna, det är ju små detaljer som gör att det inte blir mål. Jag tycker Victor växer med uppgiften. Han tar ett stort ansvar idag.

Nu blir det en annan match i morgon. Bekanta Gefle, som ni mött många gånger tidigare.

– Precis. De spelar ett klassiskt 4-4-2 spel. Vi kommer att ha fem spelare borta i morgon, då U-21 matchen mot Helsingborg i morgon kräver påfyllning.

Inga spelare från U-19 till förfogande för er med andra ord. Vad ser du framför dig i morgondagens match?

– I morgon blir det mer ett lag som liknar det lag som vi har i U-17. Vi ska ha in nya killar som är vana att spela ihop. Vi ska försöka hitta varandras positioner på ett bra sätt. Sen finns det en del saker som vi ska ta upp med spelarna, saker som vi sett hos motståndarna, som vi ska kunna utnyttja på ett bra sätt. De har ett klassiskt spel typiskt för Gefle, med en anfallare som är stor och en spelare vid sidan om som är lite mindre.

Den spelare du nämner som ”stor anfallare” var alltså den spelare som gjorde 1-1 målet mot Everton idag, och det i i slutminuterna av matchen?

– Det stämmer väl.

Sen har vi den sista gruppspels-matchen mot Everton på onsdag. Hausade som de är, inte minst av pressen. Men det spar vi väl till i morgon, inte sant?

– Det gör vi. Först ska vi klara av Gefle. Sen tar vi nästa match.

Gott det. Väl mött i morgon alltså. Tack för idag.

– Tack själv.

 

Startelva mot Gefle presenteras här på bloggen i god tid innan match. Matchen spelas även den på Valhalla IP. Matchstart är 13.40. 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: