I bakvattnet av cupfinalen: Dialog mellan supportrar och media – När, var, hur?   Leave a comment

wpid-IMAG3495.jpg

Diskussioner mellan blåvita supportrar, gällande framför allt medias fokus på de negativa händelser som följde med cupvinsten på Friends Arena, är nu uppe i flera dagar.

Många diskussioner har förts, inte minst på Twitter. Senast idag mellan supportrar från vitt skilda håll. Jag och flera med mig har nu startat en begynnande dialog med bland annat Göteborgs-Postens Malin Jonson, för att diskutera möjligheterna till att hitta ett gemensamt forum där supportrar och media kan mötas – det för att få chansen att nyansera bilden av supportrar och media, samt även få en möjlighet att diskutera medias roll i rapporteringen om fotboll i Sverige.

Malin Jonsson är positiv till tanken och anser att ”vi” behöver ”hjälpas åt” för att hitta rätt forum för dialog. Jag finner det både framsynt och lyhört, till skillnad mot hur många av de övriga sportjournalister, som främst ägnar sig åt att fördöma och moralisera, väljer att agera, eller snarare inte väljer att agera gentemot oss supportrar.

Kanske du har synpunkter på området som sådant?

Ännu bättre… kanske du sitter inne på förslag om hur media och supportrar kan mötas i en inledande dialog?

Göteborgs-Postens Mattias Balkander prövar att föra samtal med hjälp av sin blogg. IFK Göteborg har SLO Anders Almgren som ständigt för diskussioner med supportrar, Supporterklubben Änglarna med flera. Frågan är bara om det räcker i nuläget?

Nästa hemmamatch är mot just DIF, sen följer Europa-spel med start i juli. Potentiella extremriskmatcher, om erfarenhet får tala först.

Medias fokus på och rapportering om IFK Göteborg efter utspelet i söndags är allt annat än grann. Supporterföraktet blir tyvärr allt tydligare, inte minst på ett indirekt plan. Det räcker med att läsa mellan raderna av allt det som skrivs. Retoriken är tydlig. Supportrar är lika med trubbel. Åtminstone är upplevelsen hos många supportrar precis just så. Därför räknas känslan hos supportern, oavsett sen om någon hängts ut kollektivt, med namn, eller inte.

Tyvärr har inget uttalande ännu gjorts av Supporterklubben Änglarnas ordförande Mattias Schwarz, något många finner märkligt, idag till och med aningens irriterande, inte minst då en supporterklubbs roll alltid måste vara att stå bakom sina supportrar, framför allt när det bränner till ordentligt. Här är en ordförande ytterst ansvarig.

Oavsett orsak till tystnad tror jag det skulle det vara på sin plats att den bryts och det snarast, då IFK Göteborg just nu förlorar i anseende. Som en naturlig följd av detta, blir klubbens supportrar kategoriskt roten till det onda, om inte annat indirekt. Tystnad i rådande läge är förrädiskt, då det snarare tenderar till att spä på uppfattningen att det finns något att dölja. Dialogen är primär som metod när ett svårt läge uppstått. Att alla kort läggs upp på bordet, helt enkelt. Och i det här fallet – vad finns att dölja? Just det. Ingenting alls.

Matchdax har i kväll publicerat en artikel, efter att de kontaktat Järnkaminernas ordförande, Dan Blomberg. Det för att höra hur Djurgårdens supporterförening går vidare med arbetet efter cupfinalens efterspel http://matchdax.se/allsvenskan/efter-cupskandalen-polisen-har-tappat-greppet

Här noteras faktiskt en första supporterröst, som på ett värdigt sätt får tillgång till seriöst mediautrymme. Bra. Det tog bara en halv vecka!

Bara motsvarande dragning från blåvitt håll kvar då.

Vi väntar…

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: