Inför Elfsborg-IFK: Blåvitt tränar på Härlanda Park   1 comment

image

 

För första gången sen Mikael Stahre och Magnus Edlund tillträde som nya tränare för IFK Göteborgs A-lag, är jag först på plats för en träning. Då är ändå blåvit trupp och tränare redo i god tid, åtminstone mot hur det brukar se ut. Det kan bara betyda en sak – laget är taggat och redo för match mot nästa lag på listan.

Nästa lag till rakning? Ja, efter två vunna matcher utan insläppta mål, samt en insprängd kvartsfinals-vinst i Svenska Cupen, mot inga mindre än Helsingborgs IF, är det tacksamt att sjunga på den lömska trallen…

Men det gör sig inte. Elfsborg på Borås Arena behöver ingen presentation. Årets definitivt svåraste match och inte bara på pappret, utan i praktiken. Nu som alltid. Matchen, vanligtvis förlagd till första veckan i maj och omgång fem av Allsvenskan, hamnar i år ännu ett snäpp närmre säsongs-start. Fördel eller inte? Inte ens den typen av tankekonst gör sig en dag som den här. Den årliga matchen på Borås Arena är de senaste tio åren ett endaste elände. En omöjlighet. En mardröms-akt. Den match som många blåvita supportrar de sista åren lärt sig att överväga – att ens närvara på överhuvudtaget. Hemresan är helt enkelt för lång. För jobbig. För sorglig.

Kanske allt det där är en direkt bidragande orsak till den lågmäldhet som präglar både lag och besökare under dagens träningspass, förlagt till Härlanda Park? Jag vet inte, men att Blåvitt startat bäst av alla svenska lag i årets allsvenska serie – det går inte att känna av. Det är tyst och tillknäppt, kommentarerna är få, blickarna hos besökarna sitter på spelarna på plan… och det finns en anledning. För även om det tar emot att säga, men det som idag visas upp på ”planen” ser rent utsagt för jäkla bra ut. Det är allt jag i stunden kommer mig för att tänka på. – Vad snyggt alltså. Vackert!

Alla är med. Joel Allansson och Pontus Farnerud ska förvisso lämna dagens träning och när tvåmåls-spel närmar sig ska (hör och häpna) fystränare Fredrik Larsson dra på sig en orange-flourocerande väst och ta del i matchen. För match blir det, om än mest på det känslomässiga planet.

Robin Söder, Nordin Gerzic, Hjalmar Jonsson (utan gris-harnesk, eller… inte), till och med Pontus Farnerud äntrar strax innan lunch konstgräsplanen på Härlanda Park. Som bilden ovan visar kastar sig spelarna rakt in i värmning och ”Kvadde”. Något som är värt att notera – tränarna bär koner och bollar när bilden ovan tas. Mattias Bjärsmyr, Philip Haglund och Jakob Johansson följer varandra ända fram till obligatoriskt tvåmåls-spel. Ingen tränare manar på, knappt ges det några instruktioner. Spelarna kliver nämligen ”rakt in” i uppgiften. Moral, ansvar, koncentration, arbetsinsats – allt finns där. Det bara finns där. Inget tjafs. I stället ett stenhårt och målinriktat arbete. Jag njuter, för så här såg det aldrig ut under ”Stereo-eran”. Inte en chans.

Något som också är nytt i mina ögon (och ett samtalsämne under träningens gång, då jag står placerad bredvid BaraBens mycket trevliga ny-tillskott PatrikG) är den defensiva övning med två lag (sammantaget en spelande elva, uppdelad i en offensiv del och en defensiv motsvarighet), som på en halv plan tar vid, det under cirka 20 minuters tid. Högt tempo i en bestämd formation som matar anfall på anfall, men sällan går på avslut, om än en endaste gång.

Det gnuggas offensivt försvarsspel, om och om igen. Sen om och om igen. Nog för att Nordin Gerzic skriker rakt ut i skyn en och annan gång, men vilket drag. Det bara öser på och det sitter som gjutet. Rutinerat och nytt. Ja, den här typen av övning existerade aldrig under Jonas Olssons tid. Aldrig någonsin. Men som det hade behövts. Oj oj oj.

Inför dagens tvåmåls-spel försvinner alltså Joel Allansson och Pontus Farnerud. Fredrik Larsson kliver in som vänster-ytter. I övrigt en rätt bekant uppställning, med offensiva och defensiva spelare på vana positioner. Att se Nordin Gerzic och Robin Söder med i spelet och det för fullt är extra glädjande. Robins maxlöpningar får mig att höja på ögonbrynen en aning. Kan han bara få vara hel grabben. För vad det går undan.

Robin Söder förresten… för dagen på innermittfältet. Kanske inte en optimal position för Robin, men när han vänder runt med boll på mittpunkt. Det går undan. Likadant när David Moberg Karlsson tar sina löpningar in i boxen. Det får Tobias Hysén att se förvånansvärt mänsklig ut. En minst sagt ovanlig syn. DMKs löpningar var det. De ska ge utdelning och det på det absolut grannaste sätt. I slutet av passet kommer en passning efter gräset. Bollen går i en banan-båge från vänster till mitten av boxen. Det går riktigt fort och allt händer därför mycket snabbt. Mitt framför målvakten dyker DMK upp. Ett kliniskt avslut och bollen passerar enkelt över utrusande målvakt. Att DMK får beröm från spridda håll på plan är inte obefogat. Tvärtom. Det är högst välförtjänt och mycket viktigt. Om det är någon som kan komma att göra skillnad på måndag så är det just den unga sprintern David Moberg Karlsson. En mycket spännande match i matchen, det är vad jag ser framför mig redan nu.

Det som skiljer dagens träning mot andra träningar, förutom att det blåser kallt och att konstgräsplanen ser ut som en uppsvälld ballong på mittplan, är att det är riktigt tuffa tag ute på plan. Hannes Stiller ska redan under försvars-övningen lägga sig ned på alla fyra. Han tänjer och spjärnar emot. Smärtkänningen är påtaglig och en extra runda bakom målställningen talar sitt tydliga språk. Det kostar på att ta sig in i anfallszon. Även Jakob Johansson blir vid ett tillfälle liggande utsträckt på plan. Med ansiktet riktat mot förmiddagens molntäcke, ligger Jakob kvar. Han ligger där på rygg. Länge och väl. Spelet avbryts, folk kommer fram och tittar. Jakob ligger kvar. Nervositeten sprider sig bland både publik och spelare. Först efter tre till fyra minuter reser han sig upp. Märkbart tagen av vad som närmast ser ut som ett klassikt fall av ”tappa andan totalt”. Fem minuter senare är han i flygande fläng igen. Vår egen variant av Terminator, eller vad?

Det är ett taggat Blåvitt vi bjuds på under dagens träningspass i Örgryte. Inte ett fult spelande lag, utan bara ett riktigt riktigt taggat lag. Koncentrationen är total. Spelet flyter på för fullt. Organisationen går närmast att ta på. Stahre och Edlund… de styr, men fan om inte den mesta tiden ändå går åt till att plocka bollar och placera ut koner. Det behövs liksom ingen assistans. Det bara flyter på…

Att vid träningsplanens utgång, när det blåvita passet gjort sitt och lunch väntar, dessutom få se IFK Göteborgs sportchef och klubbdirektör i tajt samspråk, det skapar en trygghet som jag inte upplevt på åratal. Det arbetas. Det stöts. Det slipas. Det satsas. Det sätts fokus. 

På att göra rätt och på att vinna! 

Vinna på måndag. Vinna omgång tre. Vinna omgång fyra… Vinna. Vinna. Vinna.

I morgon är det dags igen. Skatås konstgräsplan 16.00 är det som gäller.

Vi ses väl!

 

 

Annonser

Ett svar till “Inför Elfsborg-IFK: Blåvitt tränar på Härlanda Park

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Ping: Blåvitt mot Borås: Foton från dagens träning på Skatås | Guld Alex - Blue & White all over

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: