Analysdags: Är IFK Göteborgs anfallsbesättning tillräckligt stark?   12 comments

wpid-1357069533160.jpg

Det närmar sig ännu en gång allsvensk säsong… Foto: Fredrik Aremyr.

Det är hög tid att syna och diskutera IFK Göteborgs anfallsbesättning. Nu har den förvisso redan varit ämne för både genomgång och diskussion, det vid ett flertalet tillfällen bara under årets försäsong, men läget har förändrats. Framför allt beroende på att Blåvitt för första gången i år är riktigt nära premiäromgången av årets allsvenska serie (31 mars). Vi har också ett avbräck spelarmässigt, på ett sätt som tidigare inte varit lika i iögonfallande.

Förutom kapten Tobias Hysén och hans pågående ”målstim”, med ett hat-trick i protokollet så sent som i helgens cup-match mot Nyköping, så är följande spelarlista, med tillhörande kommentarer att betrakta som ett faktum:

Robin Söder är i och med fastslagen operation borta mellan 4-6 veckor.
David Moberg Karlsson känner under match i U-21 smärta i sina fötter (håltramp) och står, trots rikligt med speltid, hittills i år för  precis noll i målproduktion.
Hannes Stiller levererar säkert, i vanlig ordning ska sägas, men används i år knappast mer än vid utvalda ”måsteinhopp”.
Sam Larsson kan absolut spela på topp, men vad som än hävdas – Som anfallare i Allsvenskan är Sam fortfarande ett oprövat kort.
Sebastian Ohlsson äger ett nysignat A-lagskontrakt, men är utlånad till ÖIS. ”Seb” är ännu inte redo för A-lagsspel, menar sportchef Håkan Mild. Men vid behov kan han tas hem, antingen innan säsongsstart eller i sommar.

Har jag glömt någon?

Mmm, eventuellt. Men jag väljer, åtminstone i det här läget, att bromsa min entusiasm och se över min pågående tankegång ett litet tag till.

 

Ta en titt på ovanstående lista. Lägg sen gärna till egna kommentarer, justera vid behov. Kanske något till och med ska bort?

Oavsett vilket, är listan över blåvita anfallare inför årets allsvenska start en högst sårbar och osäker historia. Det tyckte jag inte för någon månad sen. Men med bara ett par veckor kvar till allsvensk premiärmatch mot BK Häcken, är läget som sagt – ett annat!

Genomgången ovan väljer jag att jämföra med förra årets lagbygge, då just Tobias Hysén och Robin Söder vid motsvarande tidpunkt, var ett redan färdigt och inkört anfallspar. Med tanke på hur ”parets” framfart under året utvecklar sig, finns det all anledning att ta sig en ordentlig funderare över hur IFK Göteborg bäst bör motverka en ny risksituation, med små marginaler och osäkra kort.

I tränare Mikael Stahres värld utgörs IFK Göteborgs anfall som bekant av två kompletterande anfallare. Upprättat är sen försäsongsstart ett 4-4-2 likt spelsystem. Med Tobias Hysén tillbaka på ursprunglig topp-position, krävs en partner, ett bollplank, en spelare som skapar ytor och alternativ, som kan dra isär en stabbig backlinje och assistera… men, som samtidigt bidrar till vad ”Tobbe” kallar ”kravet” för ett riktigt vinnarlag – Ett antal spelare som gör ett bra antal mål var.

Med det uttalandet färskt i bakhuvudet blir listan över anfallare ett orosmoment. För vem av ovan nämnda spelare kan i dagsläget sägas vara det säkra kort Tobbe efterfrågar?

Inte ens Tobias Hysén själv kan ge IFK Göteborg några garantier. Det om något vet vi allt om.

 

Snart börjar det igen folks. Vi gör bäst i att vara väl förberedda, för det kommer att bli åka av. Lita på det!

 

 

Annonser

12 svar till “Analysdags: Är IFK Göteborgs anfallsbesättning tillräckligt stark?

Prenumerera på kommentarer via RSS.

 1. Sobra är väl ett alternativ som andallare? Fast bakom Tobbe ser det oerhört glest ut…

  • Det vet vi att han är och det kan tyckas konstigt att han uteslutits ur listan på anfallare. Jag ser inte att Stahre satsar på Sobra som anfallare och nu är det bara några veckor kvar. Om en skillnad i coaching/matchning skulle bli synlig, då ska jag genast korrigera. Promise:)

 2. *anfallare 🙂

 3. Hej och tack för en bra blogg. Angående anfallare så tycker jag att det är lite konstigt att det satsas så hårt på DMK bredvid Hysén. I min värld känns DMK mer som en liknande spelartyp, som dessutom inte hittills lyckats göra mål på seniornivå. Tycker det vore vettigare att spela in han med fler inhopp och spela in en lite annan spelartyp på den andra anfallsplatsen. Jag tycker att det hade varit intressant att ge Stiller ordentligt med speltid i anfallet med Hysén då jag inte köper snacket om att han inte är en man för ett topplag eftersom han har en egenskap som sticker ut – nämligen att han faktiskt gör mål! Ett alternativ till Stiller borde också vara Sobralense, trots att han floppade ifjol. Tror att han kan överraska en hel del som anfallare. Söder väljer jag att inte kommentera, vi kan inte räkna med att han ska leverera i år heller tyvärr… Annars hade naturligtvis en Söder i gammalt slag kunnat ge alla Allsvenska försvarare sömnproblem, men det är en annan historia.

  • Tack! Din dragning är hel korrekt och ”makes sense” i min värld. Men ska något sägas så är det att Stahre valt att satsa på Hysen-DMK och han följer gärna inslagen väg, sen om det är ett lyckokast eller inte, som sagt… där behovet av diskussionen. Tobbe pratar som sagt om en uppsättning målskyttar, där Stahre snarare följer ”stuprörstänk” med två anfallare.
   Sobra har jag redan kommenterat i föregående kommentar.

   • Så diskussionen angående anfallsproblem behövs för att vi har en tränare som inte vill spela de alternativ vi faktiskt har? Kanske är en diskussionen om tränaren mer relevant…

   • Så vill jag inte uttrycka saken. Sen hänger naturligtvis tränarens prioritering och val tätt samman med vilken variant som praktiseras. Men att mål produceras eller inte ska först kopplas till spelare, annars blir resonemanget snabbt ett annat. Personligen tror jag det är viktigt att ta hãnsyn till båda delar – spelare och tränare. Vad tror du själv?

 4. Tjena! Jag skickade ett mejl till Håkan om just den situationen. Jag frågade : vad gör vi om Tobbe blir skadad. Då svarar han diplomatiskt. Då får någon Annan spela ha ha. Skulle tobbes skada vara allvarlig så får vi utvärdera de då. Jag säger att vi kan inte bara lita på Tobbe. Jag förstår inte hur dom tänker där. Skulle Tobbe gå sönder är de totalkört. Mvh t. D

  • Som man frågar får man svar, som det brukar heta:) Det är klart, om vi kalkylerar med att Tobbe blir skadad redan nu… det blir lätt väl hypotetiskt och spekulativt. Sen finns risken där, Tobbe blir inte yngre direkt och som han löper fortfarande… IFK vet allt om det här och där kan jag se att DMK blir nästa ”Hysen-typ” att fostra in i A-laget. Men nu visar han plötsligt att han tar stryk i fötterna. Ett dilemma, inte sant.

 5. DMK är en talang, som säkert går en fin framtid till mötes. Men i år ser inte jag honom som en startspelare i allsvenskan. En startspelare i anfallet bör leverera mål. Av det lilla jag sett (tre matcher) så tycker jag att han känns som en inhoppare. Samma sak gäller väl egentligen för Stiller, han är ingen startspelare i en toppklubb. Däremot en matchvinnare. Sam är ruggigt spännande, men han känns som en större tillgång på kanten. Men, jag hoppas att jag har fel och att DMK levererar i AS. Det hade varit kanonkul!

 6. Stahre vill ha 2 djupledslöpare och tanken med det är att vi bakom anfallet, när alla är friska, kommer ha många centrala mittfältare. Därav idén med 4222 där vi mer har 2 centrala yttrar. Att då sätta in en mötande forward typ; Stiller, Sobra skulle göra att vi får obalans på mitten och ganska snart skulle vi köra fast i ett 4231 där vi inte sätter tillräckligt tryck på motståndarnas backlinje. Ett problem vi känner till… Dock kan detta funka bra i vissa matcher!

  Med 2 djuplöpare har vi fått en bra balans och bakom forwards formas ett intressant mittfält. Är naturligtvis därför Stahre jobbar vidare med 2 löpare och resultaten har varit bra. Vi hotar via kanterna, på djupet och får vi Farnerud och Gerzic tillbaks kommer vi även centralt. Som här har nämnts utgår vi ifrån att ha Hysén, Moberg och Söder finns tillgängliga. Faller någon, eller några bort är vi lite tunna… Precis som nu är fallet!

  När det gäller Hyséns fina start på säsongen ska man inte glömma bort att en del i framgången ligger i taktiken och inte minst i det löpande som BÅDA forwards gör. Är lätt att bara titta på den som gör mål. Är ganska mycket mjölksyra i motståndarnas backlinje sista 15 – 20 minuter.

  Stahre har en idé och följer den precis som han annonserade i början av tränings- matchandet. Laget levererar därefter och allt ser bra ut. Hur kan man då börja klaga på att taktiken är fel?
  Om det är något som är rätt så är det taktiken, då vi använder en taktik som synkar med hur truppen ser ut. Stahre och laget är på rätt väg, men som Guld Alex är inne på så är vi lite tunna på forwards- sidan.

  • En mycket intressant och grundlig redogörelse för Stahres val av två djupledslöpare. Visst är det så, men det är också där problemet nu visat sig, när både Söder försvunnit inför AS start och DMK inte producerar mål. Men när det gäller DMK så är han precis den spelare som Stahre vill se bredvid Tobbe allt efter spelidé och sen spelsystem.

   Men då måste materialet finnas och fungera, som sagt.

   Diskussion lever vidare:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: