IFK Göteborgs årsredovisning 2012: Akademins Roger Gustafsson har ordet   Leave a comment

wpid-1.jpeg

 

I måndags publicerade IFK Göteborg sin årsredovisning för 2012. Resultatet i sig är odramatiskt och näst intill en kopia på föregående års siffror. Stabilitet präglar med andra ord föreningens ekonomi, så även i år. Samtidigt (inte minst med tanke på den tydlighet som präglar redovisningen i den ekonomiska rapporten, där respektive post listas var och en för sig), sticker en del summor ut lite extra.

En post som många läsare reagerar på, i år liksom tidigare år, är totalkostnaden för IFK Göteborgs Akademi. Det är just kostnaden som fångar mångas uppmärksamhet. Inte konstigt då summan för 2012 landar på drygt 12 miljoner. Vid en första anblick är summan enorm! 12 miljoner för en akademi som på sin höjd levererar en och annan spelare till A-truppen. Är det vettigt? Är det värt priset? Är det ens försvarbart i en tid där varje klubb med någon som helst ansvarskänsla har vett nog att hålla ned omkostnader som inte omgående ger god avkastning?

Hur det än är med den saken, så hamnar frågan i ett annat ljus, då Roger Gustafsson, akademiansvarig hos IFK Göteborg, kontaktas för en detalj-rapport. Totalkostnaden för Blåvitts akademi 2012 ombeds brytas ned och specificeras. Även andra svenska elit-klubbars kostnader berörs, främst för att en jämförelse i dagsläget är önskvärd.

Ekonomiska poster (inte enbart kostnader – utan även intäkter listas). Flera andra elit-klubbar (som AIK, Malmö FF med flera kontaktas). Avslutningsvis bjuder Roger Gustafsson – som ytterst ansvarig för hela IFK Göteborgs U-verksamhet på ett ”brandtal” – för akademi, för framtida satsningar, för ekonomisk vinst, åtminstone på sikt.

 

Låt oss ta det från början…

 

U19-truppen på Kamratgården:

Intäkter                                  422 000 kr

Kostnader                           5 322 000 kr

Nettokostnad                      4 900 000 kr

 

Ungdomsverksamheten på Änglagården (inklusive U17-truppen):

Intäkter                               3 172 000 kr

Kostnader                           7 074 000 kr

Nettokostnad                      3 902 000 kr

 

Rogers kommentar:

– Ökningen av kostnaderna för verksamheten på Änglagården består främst av att vi utökat på tränarsidan för de äldsta grupperna på Änglagården, samt ökade reparations- och underhållskostnader för byggnaden på Änglagården.

 

När det gäller vad andra svenska elit-klubbar lägger på sin U-verksamhet så skiftar det av naturliga skäl rejält. Bland de största klubbarna med en utpräglad ungdomssatsning syns bland annat Malmö FF. En klubb som (efter Rogers kontakttagande) redovisar en totalkostnad för sin Akademi på 11 miljoner för år 2012. När det gäller AIK har de enligt Roger ett helt annorlunda upplägg på sin verksamhet. Den är därför inte helt jämförbar. Siffror kommer tids nog att redovisas som en uppdatering till det här inlägget, men först när en sammanställning är klar.

När det gäller övriga elit-satsande klubbars kostnader, som till exempel Elfsborg och BK Häcken, är nivån en annan. En snårighet i att utläsa tidigare årsredovisningar finns dessutom. Det är extra svårt att utläsa under vilken post kostnader för Akademi bokförs. Därför återges här inga summor om nämnda klubbar.

Intressant i sammanhanget och lite av ett avstamp till Rogers ord om IFK Göteborgs pågående ungdomssatsning, är noteringar om hur mycket de ”Akademisatsande-klubbarna” Arsenal och Barcelona satsar och det årligen.

Arsenal: 60 miljoner.

Barcelona: 100 miljoner (bäst i Europa på att producera spelare till A-laget).

 

Roger, vad tycker du själv om den inslagna väg, med en successiv, utökad satsning på ungdomsverksamhet och Akademi, som IFK Göteborg fortsatt väljer att vandra?

– Det är den väg en klubb med IFK:s målsättning måste gå. Vill du nå framgång under längre perioder och även komma ut i framgångsrikt Europaspel så gäller en satsning över lång tid. De flesta sådana satsningar i modern tid inom fotbollen, där en klubb når stora framgångar över lång tid, bygger på kombinationen av en bra Akademi som fostrar en del spelare och en framgångsrik rekrytering av etablerade spelare. Det satsas alltmer på Akademier ute i Europa. De etablerade klubbarna har redan starka Akademier som de lägger stora pengar i. Men de som ökar mest i sina Akademisatsningar är klubbarna strax under de stora klubbarna. De har inte ekonomi att köpa de bästa spelarna – deras möjlighet i framtiden är att fostra egna. Fostrandet av egna spelare har elitmässigt två syften i Europa – dels få upp spelare till sitt eget A-lag och dels tjäna pengar på att sälja duktiga akademispelare. Att sälja akademispelare i de stora fotbollsländerna är en stor inkomstkälla. Det är det inte  för oss i Sverige. Våra akademispelare måste upp och göra bra ifrån sig i A-laget innan deras eventuella internationella övergång kan ge oss en bra ersättning.

Så… vad säger du, är det verkligen mödan värt, med tanke på den höga årliga kostnaden?

– Vi gjorde en utvärdering av detta i IFK för åren 2006-2011. De åren kostade vår akademi cirka 34 miljoner kronor totalt (nettokostnad) och under samma period så sålde IFK spelare som kommit från vår Akademi för 67 miljoner. Så ett visst plus genererar vår Akademi redan idag. Alltså, det tar lång tid att bygga upp en riktigt framgångsrik Akademi. Vi är på god väg. Vi fortsätter utveckla Akademin hela tiden och när vi dessutom kan flytta in i Nya Änglagården 2015 så kommer vi att utvecklas till den nivå vi vill vara på. Jag vet att många ser på resultaten i vårt serie- och turneringsspel i Akademin och tycker att vi misslyckats i år. Vi vill vinna varje match men vi nivåanpassar vårt lag efter det lag vi möter så ofta det är möjligt. Detta för att våra spelare ska utvecklas så bra som vi vill – och det gör man normalt sett genom att spela så jämna matcher som möjligt. Vilket i sin tur givetvis också innebär att vi förlorar en del matcher. Dessutom har vi inte ”elitsatsat” förrän i 16/17-årsåldern fram tills nu. Det är många orsaker till det som vi inte behöver gå in på här och nu. Efterhand går vi nu neråt i åldrarna med en tydligare ”elitsatsning”, vilket är nödvändigt så som fotbollen utvecklas i Sverige, liksom internationellt. Målet med vår Akademi är bland annat att förse A-truppen med spelare – upp till 50 procent av A-truppen ska bestå av spelare från Akademin. Det innebär att vi i snitt bör ta upp cirka tre spelare per år från Akademin till A-truppen – vilket vi i princip också lyckats med i över 20 år nu. Ändå räcker inte det för att nå nivån på 50 procent i A-truppen och det beror på att våra före detta akademispelare som lyckas i A-truppen försvinner utomlands ganska snabbt. Så visst tror jag på vår akademisatsning – den är en förutsättning för det framgångsrika Blåvitt vi alla vill se i framtiden.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: