Matchdax: Mikael Stahres syn på motståndet Shaktar Donetsk är klart   Leave a comment

image

Det är dags för årets första match. IFK Göteborg är på plats i Spanien, laddade för gruppspelsmatch mot ukrainska Shaktar Donetsk. Ett motstånd, på en nivå som snabbt för tankarna tillbaka till fornstora blåvita dagar på 80- och 90-talen.

Om två veckor möter morgondagens motståndare Shaktar Donetsk tyska Borussia Dortmund, i den första åttondelsfinalen i Champions League. Ett lag ägandes en offensiv, mer likt ett renodlat brasilianskt klubblag, än ett modernt topplag i ukrainska Premier League. Förlusterna i ligan är obefintliga, målen är många och sen har vi det där stundande finalspelet i Champions League…

Men vi ska inte glömma följande – Blåvitts tränare Mikael Stahre, har redan sen bekräftelsen på bokningen av turneringen Copa Del Sol, varit inställd på det som komma skall.
– Tufft motstånd väntar oss i första matchen mot Shaktar Donetsk. De håller hög europeisk standard. De står inför slutspel i Champions Leaugue och måste därför redan nu prestera. De ska ligga långt fram, något som kommer att sätta tonen för den här matchen, det är jag redan klar över.

Vi står och går igenom årets kommande försäsong. Det sker efter avslutat träningspass i Delsjöhallen, mitt emellan de både spanska läger som inleder både nytt år och ny säsong 2013. Mikael tar sig tid. Mycket betas av. Det vrids och det vänds på i princip allt. Spelare och ledare passerar. Magnus Edlund stannar till, söker kontakt… men Mikael är som alltid – fokuserad och koncentrerad. Han låter sig inte störas.
– Alltså, jag ser i Shaktar Donetsk ett lag som kommer att ge allt och satsa för fullt framåt. Det kommer att ske direkt från matchstart. Om vi längre fram i turneringen kommer att agera offensivt, med fullt tryck framåt, så är det motsatta roller i matchen mot Shaktar Donetsk som gäller.

Mikael Stahre ser morgondagens matchbild som närmast det motsatta till vad IFK Göteborg är vana vid. Men under en försäsong, där en stadig defensiv ska ligga till grund för vidare lagbygge, behöver det händelsevis inte vara av ondo.
– Vad vi måste göra är att agera stabilt och vara defensivt välorganiserade. Vi behöver vara vakna från start och när tillfälle uppstår svara med kontringar. Vi ska försöka hitta vägar i djupled, få backarna att följa med upp i anfallet, så de fyller på… samtidigt måste vi överlappa, växelvis mellan ytterbackar och kantspelare. Vi får inte hamna på efterkälken och blotta oss bakåt. Det håller inte mot ett lag som Shaktar Donetsk.

Vid tillfället var det inte känt vilka spelare som kommer att agera framför Blåvitts ytterbackar. Inte heller det byte av målvakter, där skadade John Alvbåge nu lämnar plats för Marcus Sandberg, åter i laget efter ett längre utlån till superetta-klubben Ljungskile.

Nu är inte Mikael Stahre den som jagar upp sig i första taget. Han pratar hellre om möjligheter än svårigheter, eller som Stahre själv väljer att kalla det – ”värdefulla utmaningar”.
– Ett ypperligt tillfälle att få pröva laget och så här tidigt på en försäsong, som bekant är oerhört lång. En chans att få svar på vad som redan nu fungerar, samt vad vi behöver jobba vidare med. Bara det i sig är ytterst värdefullt.

Innan resten av turneringens matcher behandlas, liksom hemmamatcherna på Valhalla och efterföljande spel i Svenska Cupen, tar Mikael Stahre och bjuder på det viktigaste i ”måstefaktorer” – om Blåvitt ska ha en vettig chans mot Champions Leaugue-maskinen Shaktar Donetsk.
– Det kommer inte att bli lätt, men det vet vi. Vi saknar dessutom Tobbe, det är ett avbräck för oss. Vi måste vara vakna och koncentrerade på vår uppgift. Gå på avslut direkt vid de tillfällen som ges. Att ta skott utan att tveka, det är ett måste om vi ska ha en vettig chans.

Sen tillfället i Delsjöhallen är ett antal träningspass avverkade. Spelare och ledare är på plats i Spanien, redo och taggade för match. Årets första match markerar start för spelår 2013. Allt står åter på noll. Snart vet vi hur det gick…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: