IFK Göteborg laddar för Copa Del Sol – Träningsrapport från Isladan   Leave a comment

image
No Tjafs! Foto: Guld Alex

För andra eftermiddagen i rad besöks Delsjöhallen, mer känd som ”Isladan”. Ett mindre antal åskådare, samt en del av Göteborgs-Postens sportredaktion är på plats, i övrigt råder lugn och full arbetsro för Blåvitts A-lag. Redan vid utsatt tid 14.30 är träningen i full gång. Inom en tio minuters-period råder fullt spel i hallen (bortsett de som ägnar sig åt rehab-träning, förlagd till hallens ena kortsida).

14 spelare i två lag utgör total skara spelare tillgängliga för spel. Ungefär samma gäng spelare deltar idag, som under gårdagens träningspass med några undantag. Förutom Jakob Johansson  saknas idag  även Tobias Hysén, båda landslagsaktuella och redo för resa till Thailand (avgång i morgon fredag). Förutom Robin Söder, som för dagen utsätts för tuff fysiskt laddad rehab och Mikael Dyrestam (tydligen krasslig), är samtliga av gårdagens spelare med under dagens bollpass. Philip Haglund, Nordin Gerzic och Logi Valgardsson är dessutom tillbaka i spel och deltar idag under hela träningspasset.

Ett träningspass, som markant skiljer sig mot onsdagens motsvarighet, då offensivt spel och avslut stod i fokus, koncentreras idag istället till passningsspel och försvarsspel. Tränare Mikael Stahre mönstrar idag två sjumanna-lag på plan. Ett lag med västar, ett lag utan. Följande spelare och formationer gick att utläsa, även om en del varianter uppstår under passets avslutande del. ”Nödvändiga inhopp och byten” kan vi för enkelhetens skull ta och kalla det.

Västat lag: John Alvbåge, Ludwig Augustinsson, Jonathan Azulay, Kjetil Waehler, Sam Larsson, Nording Gerzic, Hampus Zackrisson och David Moberg Karlsson.

Ovästat lag: Marcus Sandberg, Philip Haglund, Mattias Bjärsmyr, Hjalmar Jonsson, Daniel Sobralense, Fredrik Alnäs och Gustav Engvall.

Dagens träningspass är uppdelade i tio minuters-pass, sen tar paus vid. Det går en del dricka i paus. Det flåsas en del. Fler och fler spelare söker under passets korta pauser upp drickabackar och träningstrunkar. Vila för benen är högprioriterat och med tanke på hallens konstgräs och minimerade yta så är det inte konstigt alls. Det är ett genomgående högt tempo som gäller passet igenom. Få är de spelare som står still, om än bara för några sekunder. Full rörelse. Ständigt.

Tränare Mikael Stahre manar på sina spelare. Han trycker på vikten av att täta till de ytor som uppstår på plan, framför allt vid omställningar. Mmm, om något satt sig från föregående säsong så är det väl ändå det – att inte slarva till det och öppna upp passager för motståndare, tänker jag. Det ofog som tyvärr är så grymt kostsamt.

Spelet på innermittfältet, där Hampus och Sobralense dominerar tillsammans med framför allt Nordin Gerzic, är under dagens pass modell stenhårt. Inte konstigt då att just Hampus, tillsammans med bland annat Fredrik Alnäs, står och lindar sina ben i slutet av dagens pass. Det smäller ordentligt på mitten. Gång efter annan. Även dagens mittbackar checkar tufft mot just mittplan och effekten låter inte vänta på sig. Efter en halvtimmes spel räknar jag in tre spelare som bokstavligen stupat på mittplan. Tufft.

En extra koll på Ludwig Augustinsson, även idag placerad som vänsterback, känns naturligt. En första intervju med ”Ludde” görs direkt efter genomfört träningspass (publiceras här på bloggen i morgon fredag). Att det är en spelare med huvud på skaft, fokuserad på sin uppgift, det står redan klart. En vinnarskalle med god kontroll över sin vänsterbacksplats är vad jag ser. Svår att komma förbi, rapp i sina brytningar. Att sen ett och annat pass sitter på mötande mittfältare, får snarare ses som ett fall för omständigheterna, då medspelarna är få och ytorna små. Mycket spännande ankomst till vår klubb, det är summan av två dagars intryck.

Stahre lägger stor vikt vid innermittfältets agerande. Det som igår såg ut som ett frenetiskt pepprande av boll mot mål, är idag utbytt mot precision i passningsspel och kreativa lösningar i djupled. David Moberg Karlsson tar över stafett-pinnen som topp-forward, då Tobbe alltså redan lämnat för Hamre´n och Thailand. Som han sliter sen. Ibland går det, ibland inte. Snabba löpningar i djupled passar David bra. Värre när löpning väl sker till höger om täckande mittback. Då följer allt som oftast en låsning i höger ytterfåra, med några väl valda svärord  som följd. Nej, David Moberg Karlsson ska ligga och dra i djupled, rusa in i box. Där är han snabb och de gånger när han väl slipper igenom… wow!

Daniel Sobralense rosas av Mikael Stahre. Med hög röst vrålar Blåvitts tränare ut sitt gillande. Samma visa även här. En Sobralense i djupled, kreativ värre, med smarta passningslösningar – där har vi ytterligare en spelare som mår som bäst på mitten. Som idag. Tro jag att Stahre jublar. Det ser nämligen många gånger oförskämt bra ut.

Ytterligare en sak värd att notera. Logi Valgardsson spelar vänstermitt/vänsterytter under hela träningspasset. Ingen slump, om ni frågar mig. Logis offensiva kvaliteér överträffar nämligen de defensiva mångdubbelt. Snabba ryck, boll nära fot, inlägg och löpningar diagonalt in i box… det flyter på fint och beröm hörs mycket riktigt från flera medspelare, vid flera tillfällen. Vem vet, kanske ett genombrott som vänsterytter väntar i år?

Sen… Det här är träning. Inte match. I januari. I en frostig Islada. 15/25 spelare är med. Seniorer och Juniorer blandas ännu friskt.

Det är försäsong folks. Ingenting annat. Det får inte glömmas. Inte på något sätt. Inte i år!

 

Glöm inte att notera Mikael Stahres information om fredagens bollpass, det sista innan Copa Del Sol! Det kommer att genomföras på Valhalla klockan 10.00. Enjoy!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: