IFK Göteborgs U-lagstränare Eijlert Björkman om säsong 2012 / 2013   8 comments

Direkt efter säsongsavslut för IFK Göteborgs U-lag tar jag kontakt med tränare Eijlert Björkman, under årets säsong för första gången ansvarig för U-17. Syftet är att stämma av om den säsong som varit och även blicka fram mot kommande säsong. Under tidigare år har Blåvitts U-19 lag varit Eijlerts huvuduppdrag, men då en stor omorganisation inom den sportsliga avdelningen genomförs inför säsong 2012, blir uppgiften i stället en annan. Jens Wålemark, tidigare assisterande tränare i U-19 (tillsammans med just Eijlert), tar tillsammans med nyrekryterade ex-spelaren Thomas Olsson över ledningen för U-19 laget. Det sammantagna utfallet av årets förändringar för IFK Göteborgs U-verksamhet blir… så där.

– 2012 känns som ett förlorat år resultatmässigt för IFK Göteborg, men vi tar med oss en massa erfarenheter på alla fronter, säger Eijlert Björkman. Inför 2013 så vässar vi artilleriet på alla fronter för att visa oss klara av att ta oss tillbaka där vi hör hemma, det vill säga i fronten, oavsett om vi talar om A-, U-19 eller U-17 verksamhet. Placering sju för både A-lag och U-19 i respektive serie är inte godkänt. U-21 gör det ok men vi vill vara med till finalen. U-17 gör det ok men vi bör vara med längre än till åttondels-final.

Den förändring organisationsmässigt som i år präglat IFK Göteborgs sportsliga verksamhet har satt sina spår. Som utomstående har det periodvis varit svårt att se en ”röd tråd” i verksamheten. Tidigare linje för U-verksamheten, där strama tyglar och täta skott mellan både U-lag och A-lag dominerat, lossas inför 2012 upp och mycket av verksamheten tenderar att svämma över, då dörrar mellan de olika U-lagen mer eller mindre slängs upp på vid gavel. Eijlerts beskrivning av verksamheten för U-17 lyder som följer.

– När det gäller den verksamhet som jag själv är ansvarig för så har vi förändrat verksamheten totalt för den här ålderskategorin jämfört med tidigare år inom IFK. Grabbarna har kört på som bara den. Ambitionen på träning har varit enorm och kunnandet har ökat efter hand vilket vi även har visat i många matcher framförallt mot bra motstånd.

Men ju längre säsongen går för de olika U-lagen, för Eijlerts egen del U-17 laget och serien Pojkallsvenskan, desto oftare uteblir de positiva resultat som under första halvan av säsongen präglar lagets framfart i serien.

– Tyvärr drabbas vi av skador och sjukdomar i slutfasen av serien (många backlinjespelare) och tappar vår andra plats och var därför inte som starkast när vi gick in i slutspelet.

En förlorad säsong, där effekter också ska komma att visa sig direkt efter avslutad säsong, inte minst när det kommer till IFK Göteborgs U-19 lag. Tränare Jens Wålemark slutar som tränare. Beskedet kommer plötsligt, orsaken är fortfarande inte offentliggjord. Slutsamtal genomförs med samtliga spelare i den elitsatsande delen av U-verksamheten. Spelare som får lämna klubben, spelare som flyttas upp, allt efter traditionell gång – säsong 2012 är slut. Vad som väntar 2013 är enligt Eijlert extra mycket. Tonen är positiv. Hoppfullhet råder. Inte minst när det gäller de spelare och det lag som Eijlert själv ser sig som en fortsatt del av. Blåvitts U-17 lag.

– Många spelare födda 1996 har flyttat fram sina positioner under året och är nu beredda att ta ansvaret fullt ut, kryddat med väldigt duktiga och ambitiösa ”97:or”. U-17 står mycket mer förberedda inför 2013 än vad motsvarande situation var inför 2012.

Upplägget är också därefter. I december startar den nya säsongen, med träning, läger och matcher – i mängd. Redan söndag 9 december spelar Blåvitts ”nya” U-17 lag en första träningsmatch på Ruddalens IP ( matchstart klockan 13.30). För motståndet står Utsiktens U-19 lag. Eijlert redogör här för redan nu inplanerat upplägg, samt nyheter för IFK Göteborgs U-verksamhet, som kommer att ta vid med start våren 2013.

– Planeringen för 2013 visar på matcher redan från den 26 januari och mer eller mindre varje vecka februari ut. I mars kommer en ny företeelse i form av ”Sverigecupen” för U-19 och U-17. Cupen kommer att genomföras på ett liknande sätt som Svenska cupen för herrar med gruppspel och sedan kvartsfinal. Matchprogram kommer lite längre fram men är redan planerat och klart. Nytt för nästa år blir också att vi slår ihop 15- och 16-åringar (de 16-åringar som inte går upp i U-17) till en trupp benämnd U-16. Även den verksamheten blir en så kallad ”elitförberedande verksamhet” precis som U-19 och U-17. Det innebär att vi vässar till verksamheten lite tidigare, med tydligare kravbild på prestation och resultat.

Då slutsamtal med samtliga U-lagsspelare i IFK Göteborg nu genomförts, beslut om framtiden delgetts och riktlinjer för avancemang till respektive lag presenterats, förebereder sig mängder av spelare och ledare i IFK Göteborg för ny säsong. Till exempel är de spelare som står inför uppflyttning till nästa års U-19 lag bestämda och därmed underrättade. De presenteras nu för första gången offentligt.

– Anton Dahlgren, Viktor Ljungdahl, Blodin Ismail, Otto Sahlin, Billhall Titi, Jesper Andersson, Joseph Melin och Aron Bergsson, alla födda 1995 kommer att börja träna med vår U-19 trupp i december för att där försöka kvalificera sig inför 2013.

Det finns med andra ord all anledning att återkomma till ämnet – säsong 2013, när den väl sparkar i gång framåt vårkanten. Säsong 2012 däremot lämnas härmed bakom oss och det en gång för alla. Låt oss innerligt hoppas att den aldrig någonsin kommer igen.

Som ett tillägg notera följande information/uppdateringar:

– 121121 U-lagsspelare Anton Dahlgren klargör under förmiddagen på Twitter att han, efter fyra år som u-lagsspelare, lämnar IFK Göteborg. Anton uppger vid avstämning att han behöver en nystart, då lång tid av skada och därmed förlorad tid och framfart som spelare, tagit mycket kraft. Anton Dahlgren har under 2012 kommit tillbaka från långtidsskada och under hösten främst tagit plats som mittfältare i U-17. En uppflyttning till U-19 blev nyligen klar, men Anton avböjer nu den möjligheten. Ny klubb/lösning för framtiden är ännu inte klar.

– Martin Johansson Zanjanchi kommer att börja spela i U-17, men han kan mycket väl vara i U-19 bara efter några månader. Planen ser sådan ut just nu, menar Eijlert.

– Patrik Dyrestam kommer att provstarta med U-19. Det är han ensam om bland 96.orna.

Muhammed Dizdar, mittfältare i U-19 är inbjuden att provspela för GAIS. Det betyder att en förlängning i IFK Göteborgs U-19 lag inte är aktuell för 2013.

Annonser

8 svar till “IFK Göteborgs U-lagstränare Eijlert Björkman om säsong 2012 / 2013

Prenumerera på kommentarer via RSS.

 1. är det någon av sista årsjuniorerna dvs 93orna som kommer att få ett A kontrakt eller inleda försäsongen med A laget???

  • Inget jag vet, ens hört om. Efter de uppflyttningar som gjorts och de kontrakt som skrivits med Sam, DMK och Azulay har jag svårt att se hur någon av Bratt, Mohideen, Ohlsson eller Bragi ska kunna gå in på ett motsvarande och ta en plats i A-laget. Den jag ser som närmast en plats är Hampus Zachrisson och då är han -94. Men det beror nog slutligen på saker som hur A-laget bestämmer sig för att spela 2013, vilka positioner som prioriteras utifrån behov, samt hur Hampus spelstil passar in i allt det.
   Vi får se vad som händer fram mot försäsongen.

 2. Vilken nivå håller juniorerna som du skrev precis? är det superettan eller är det till och med div 1 klass? Jag minns ytterbacken David Johansson som bl.a har spelat i juniorlandslaget och var ordinarie i vårt u21 lag för 1-2 årsen som nu inte spelar högre upp än div 1 med Utsiktens BK.

  • Som du själv beskriver… Det är oerhört svårt att göra en bedömning av en spelare i u-verksamhet. Steg för steg i en utbildning som spelare svarar helt olika. Minns flera av era U-19 spelare som mötte Blåvitt i seriefinal för två år sen… bland annat er forward David? Var är de spelarna nu. En del av Blåvitts u-spelare lämnar även i år i förtid… under våren vet vi mer om vad respektive spelare står.

 3. Bragi Bergsson tänker jag främst på, skulle han platsa i t ex Gais tror du? Tycker att Blåvitt borde spela honom som överårig fram till sommaren som ni gjorde med Lawal! Min åsikt dock.

  • Det skulle han säkert. Jag har följt Bragi i flera år, liksom hans bror som tills nu spelat i U-17. Jag tycker gör ett bra jobb på mitten, kanske har tappat lite det här året, varit aningens ojämn, men har framtiden för sig. Om den finns i Blåvitt har jag svårt att sia om, det är en tuff position han rör sig på, stor konkurrens redan nu, det blir till att jobba hårt 2013. Men Bragi är en av de killar som har potential att gå långt, annars hade han inte haft sin träning med A-laget i den utsträckning som han redan haft. Vi får se vad som händer framöver.

 4. Är han fortfarande klubblös? förstår inte varför Blåvitt inte gör som Djurgården, man gör en u21 grupp på 4-5 spelare som tränar dagligen med A-laget men spelar matcher i u21 allsvenskan, på sätt kan man vara kvar i klubben som 20,21 år även om man endast sitter på ett u21 kontrakt, känns som klubben missar bra spelare som till och med kanske lägger av istället.

  • Har ingen koll på just Bragi idag, däremot har både Dizdar och Anton nya klubbkontrakt. Att köra en grupp i U-21 tappning skulle jag vilja säga tar vid just nu, men medelåldern är betydligt yngre på de som tar del av lösningen. Överhuvudtaget satsas det mer på u-spelare i år än vad vi sett på många år, men alla kan inte nå A-laget, oavsett hur duktiga varje enskild spelare är. Det är en omöjlighet. Att det är svårt att ta en plats i A-laget indikerar trots allt att nivån är hög. Sen spelar många faktorer in om det allt ska klaffa i slutänden – för enskild spelare, liksom för Blåvitt som klubb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: