Krönika inför ÖSK-IFK: Sam Larsson – IFK Göteborgs nya medelpunkt   Leave a comment

image
Sam värmer upp med en övning under gårdagens träning på Skatås. Koncentrationen är där, hela tiden.

Jag har lärt mig att se upp när det kommer till att hausa nya spelare. Framför allt när det handlar om spelare som befinner sig i utvecklingsverksamhet. Det kan snabbt slå fel, vända om och leda till stiljte för spelare, liksom för snopen skribent. Men ibland går det bara inte att låta bli.

Blåvitts nykontrakterade A-lagspelare Sam Larsson, lillebror till rikskände MFF-spelaren Daniel Larsson, är något alldeles extra. Det vet IFK Göteborg sen länge. Det vet även jag och andra som under en längre tid följt Sam genom Eijlert Björkmans U-lag, liksom U-21. Under flera år har den irritationella teknikern på diverse mittfälts-positioner ägt sin yta. Virrat bort försvarare, hållt medspelare på en tvingad högpresterande nivå. Killen är i den bemärkelsen inte bara ytterligare en talang i mängden, som först nu, när A-lagsnivå vunnits, visar sin fulla potentiell. Inte alls. Sam Larsson har under lång tid dominerat på plan, fått blickar, uppmärksamhet, applåder och påhejande utrop. Under träning, liksom under match.

Jag minns när U-19 spelade mot Djurgårdens IF i slutspelet av Juniorallsvenskan 2010. Sam Larsson placerad som ”tia” rör sig precis som senast i A-lagsdebuten mot AIK, helt fritt! Efter att otaliga gånger vänt om i steget, lagt över boll från höger till vänster fot – allt i hög fart… Till slut får en av Djurgårdsbackarna nog och skriker ”men stoppa den jäveln då”. Munterheten bland publiken placerad på Bergsjövallen var minst sagt påtaglig. Sam Larsson presenterar sig stort och klivet vidare mot Blåvitts A-lag var redan då utstakat. Det är två år sen nu. Resten är historia.

Då Sams debut hemma mot AIK, som förväntat gav mersmak, var ett extra öga vigt åt virituosen på mitten, när gårdagens slutträning mot ÖSK drog igång på Skatås. Det dryga halvtimmeslånga passet av tvåmålsspel visar upp en fartfylld, energisk och tekniskt balanserad Sam Larsson, som placerad till vänster/innermittfältare många gånger gör helt som han vill.

Jakob Johansson hittar vid ett tillfälle Sam, då han efter en preciserad nedtagning, i full fart förser Sam med boll.19-åringen tar säkert emot bollen med högern, vänder direkt om på mitten av plan och drar snabbt med sig bollen diagonalt in i banan. Den yta som skapas när backlinjen i motståndarlaget tvingas bromsa upp… en halv lagdels yta till förfogande. Här uppstår det som ofta, lite lättvindigt, kastas ut som ett slitet uttryck – ”Fotbollsmagi”.

Sam Larsson stannar för en sekund upp, höjer blicken, spelarna omkring väntar… då löper Sam rakt in i den öppna ytan och kommer snabbt in mot motståndarlagets box. Vips finns där två, tre spelare, som bokstavligen tvingas bilda mur kring yrvädret. Först då tar det stopp. Jisses.

Alltså, ett motståndarlag som inte är vana eller beredda… hur i hela friden ska de få stopp på killen? Och då snackar vi inte längre U-19 folks. Nej, nu handlar det om IFK Göteborgs A-lag 2013. Träning, match, whatever. Det spelar ingen roll. Inte för Blåvitts Sam Larsson.

Efter avslutat träningspass söker tränare Mikael Stahre upp Sam för en genomgång av återberättad situation på mitten. Stahre visar med hela armen utsträckt var löpningen ska komma, hur Sam ska agera. Stahre lägger gott om tid på att ge instruktioner. Sam tittar, lyssnar, nickar till någon gång. Inget mer. När Stahre så till slut klappar Sam på axeln och släpper situationen, går Sam iväg. Inte en endaste liten min lämnas för tolkning. Koncentrationen är fortfarande fullt påkopplad. Lite dricka, några nickningar till en och annan spelare, sen återtåg till KG. Thats it.

Inte svårt att se var en stor del av nästa års fokus kommer att ligga va?

Jag säger bara det här en gång.

Herrejävlar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s