En krönika om undret i Holland – Sana Sana Sana   2 comments

Tobias Sana firar sitt första ligamål i Ajax-tröja – på hemmaplan. En bild som både berör och upprör! Foto: Ajax.off.nl.

Första hemmamatchen med sin nya klubb Ajax. Tobias Sana är efter debutmatchen i Eredivisie 2012/2013 mot NEC Nijmegen redan en spelare som äger mål i protokollet. Inte mindre än två. Det ska komma mera.

När Ajax i sin hemmapremiär tar emot NAC Breda är Tobias Sana med i startelvan. Hans placering är som i Blåvitt vänsterytter, men med mer av en central roll. Friare om inte annat. Ajax toppforward De Jong gör snabbt 1-0 till hemmalaget. 2-0 följer efter drygt 10 minuter. Sen tar det till slutet av första halvlek. Då kommer Sana i en perfekt timad löpning sättande in i boxen. Foten på boll efter ett klassinlägg från höger. Målet är ett faktum. Pang och 3-0. Tobias Sanas första mål på hemmaplan är grejat. Sana själv tar fortsatt språngmarsch, men kanske inte som många väntar sig – fram till laget för att fira. Nej, publiken bakom motsåndarmålet är adress och med det vaknar känslor till liv. Inte minst bland forna klubbs supportrar. Som blåvit supporter blir Sanas val aningens magstarkt. Men samtidigt… det är sån han är – Fotbollsälskaren Tobias Sana.

Vid en titt på den holländska skytteligan går det ändå inte att göra annat än att imponeras. På delad andraplats, med spelare som klubbkamraten Siem De Jong, Tjarron Chery (Den Haag) hittar vi Tobias Sana. Tre mål på två matcher! No comments.

Sen ska vi inte glömma Sanas assist till matchens 4-0 mål. Kanske det bästa och läckraste killen lyckats med på… Någonsin? En riktig delikatess serverad i yppersta världsklass. Målet däremot är inte mycket att snacka om. NAC Bredas försvar läcker och det grövsta, likt många holländska lag, där omställning och ”tuta och körmentalitet” råder ständigt och jämnt. Till och med Ajax släpper i slutskedet av matchen till ytor som vi sällan ser lämnas i Allsvenskan. Men då har redan Tobias Sana lämnat planen. I minut 69 kliver en av kvällens stora vinnare av. Leendet och glädjen går inte att ta miste på.

Tobias Sanas start i sin nya klubb – Storklubben Ajax, liksom hans rådande själförtroende går inte att vifta bort, oavsett vad vi blåvita supportrar tycker om det. Tänker själv närmast på Svarte Marcus start i Groningen. Efter det blir det svårt att hitta en motsvarande start av en blåvit spelare ute i Europa, åtminstone sen guldet togs 2007.

Många upprörs av Sanas sätt – Publikfrieriet och hans fokus på sig själv. Samtidigt så är hans flyt i år anmärkningsvärt. Allt flyter på, inget verkar omöjligt. Han har också under en tid haft åtminstone ena foten ute i Europa, det är inget nytt för någon. Att han nu tar för sig av allt, på plan och utanför. Det är Tobias Sana kort och gott. Sån vi känner honom. Sån han är.

Om sen framgångssagan får en fortsättning i nya kapitel, det vet ingen. Allra minst Tobias Sana själv. Än är Ajax i överlägsen possession. Men vilken kvalité laget besitter när tuffare motstånd väntar vet nog inte ens Ajax store Boss Frank De Boer. Laget är nykomponerat, flera spelare är oprövade och dåligt ihopspelade. En tuffare prövning kommer, frågan är bara när?

Men tills dess är det bara att lyfta på hatt(jäveln) och inta abdikerande position. Sana Sana Sana!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 svar till “En krönika om undret i Holland – Sana Sana Sana

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Varför fokuserar du på om folk tycker något negativt om Sana? Glädjs åt hans framgång och hylla den som hyllas bör. Det enda beska i den här historien är att IFK har en tjurskallig sportchef som är så insnöad på ”karaktärsspelare” att han glömmer att fotboll i grund och botten går ut på att slå sin gubbe. Något som Tobias Sana har gjort ända sedan han kom från Qviding. Utan att premieras.

    • Nog glädjs jag med Sanas framgång alltid, det framgår väl ändå ganska tydligt. Att lyfta fram supportrar och deras syn är en stor del av poängen med den här bloggen. Jag är själv supporter, så inget konstigt med det. Visst kan vår ledning kritiseras, men det var inte i fokus den här gången, utan ”hyllas den som hyllas bör” var rådande den här gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: