Efterspel IFK -Gefle: Intervju med Mikael Vikla från Bebbens Hörna   2 comments

image

Mikael Vikla som vi alla känner honom. Gamla Ullevis speaker och The leader of Bebbens Hörna. I dag i en annan roll, ett annat sammanhang.

Mikael Vikla svänger ut med armen och tar sig en kopp kaffe i Gamla Ullevis pressrum. En obligatorisk presskonferens är precis avslutad. Tystnaden i rummet är påtaglig. Ingen har egentligen lust med någonting. 1-1 mot ett Gefle som hotar noll, en ny tappad ledning, ytterligare en match utan vinst. Tomhet. Svart tomhet. Inget mer.

Men som bekant, en intervju är alltid intervju, det oavsett situation. Något annat finns inte. Det vet både Mikael och jag. Bara att gilla läget och rigga utrustning i IFK Göteborgs TV-studio Bebbens Hörna. Med i studion finns Mikael Viklas eviga följeslagare, tekniker och kameraman Lars Laglund. En glädjespridare även i den mörkaste av stunder, ska det visa sig.

Va, vad fan ska du intervjua honom för? Det är ju jag som ligger bakom allt det här, säger Laglund snabbt, med en antydan av finurlighet i rösten. Mikael flinar till och en skön känsla sprider sig så sakteliga i studion.

Mikael och jag passar på att diskutera tystnaden som råder, Tobias Sanas besök i Bebbens Hörna. Besvikelsen, uppgivenheten i hans analys och framträdande. När intervjun väl tar vid ber jag Mikael att försöka ”sätta fingret på” det vi just fått uppleva under två timmars tid. En mening står ut och den summerar väl vad Mikael Vikla anser om dagens debacle till match.

– Idag var det ingen enskild spelares fel, utan hela laget underpresterar. Det går inte att peka ut någon enskild person, det skulle bara bli fel.

Mikael… Erik Dahlin står i målet idag, i stället för John Alvbåge, vad säger du?
– Det finns ingenting att klaga på. Inte på något sätt faktiskt. Det var väl Eriks tur nu, efter många kryss. Man ville förändra och få en annan känsla, antar jag. Jag tycker att det är fullt naturligt att han får stå idag.

Sen ser vi hur Joel Allansson kliver in på högerbacksplats i stället för Emil Salomonsson. Om du ser över hela säsongen, så är det väldigt mycket rokader i laget. Det är väldigt sällan som en startelva upprepar sig från en match till en annan. Du som möter spelarna så mycket och som lever i den här världen fullt ut, vad säger du om det här?
– Alltså, jag vill absolut inte kritisera enskilda spelare. Det känns helt enkelt inte som att det är läge för det just nu. Men totalt sätt känns det som att… (en ljudlig suck hörs) någon bestämt att det ska gå åt helskotta. Det är så det känns just nu, man är helt tom och lika frustrerad som spelarna. Om vi tittar på dagens match så är det grejer som händer hela tiden. Emil kunde inte vara med, även om han ville spela, men det gick bara inte. Joel kliver in och gör det jättebra. Stefan Selakovic får ont i ryggen och byter med Robin Söder. Sen går Robin sönder. Hannes Stiller är ute två gånger för ett sprucket ögonbryn, så det känns som att det är saker som händer hela tiden.

Det är väldigt tråkigt att stanna kvar i det här Mikael, men laget i år. Du som följer spelarna nära och i stort sätt ser varje träning de gör… Vad fungerar, kontra vad saknas i år?
– Energin, viljan och kunnandet finns. Farten finns där också, men… Visst, man kan gnälla på allt möjligt, men det tar tid att bygga ett lag, men nu är det inget att snacka om. Nu borde man vara redo och klar, men det är man ju inte. Nu är det målskyttet som är ett stort problem. Man borde kanske vara lite rakare i sitt spel, komma till avslut lite oftare. Det går lite för långsamt, speciellt idag. Jag var nöjd med matchen mot Helsingborg, men idag gick det lite för långsamt i spelet igen, tycker jag.

Efter paus i halvlek går det en stund och sen går Blåvitt upp i tempo en period. Genast får Gefle problem. Där vill man se en blåvit spelare kliva fram. Alltså, är det en oklarhet omkring de roller spelarna ska ha, tror du?
– Jag tror inte det. Det känns som att man vill spela sig fram, så nära som möjligt, fõr att sen gå på avslut och ta skott. Personligen tror jag att det är lite olyckligt idag. Daniel Sobralense har varit jättebra i ytan uppe i banan och varit rörlig. Det har blivit ett rörligt spel med Sobralense där uppe. Nu blir Sella skadad och då flyttas Sobra ut och Söder får gå in där uppe i stället. Det känns som att vi tappar lite offensivt när man flyttar ut Sobralense på kanten. Men det fanns säkert någon tanke med det också.

Vad är det IFK Göteborg saknar i år?
– Spontant, mer än allting då, är det väl någon ren ”jävlar anammagubbe” som är beredd att sparka ned en gubbe för att sätta fart på det övriga laget. Lite jävlar anamma. Vinnarskalle saknas, känns det som.

Reaktioner från supportrar direkt efter match vittnar om mer frustration än ilska. Mycket fokus på kapten Tobias Hys’en. Alltså, hämmar kaptensbindeln hans spel?
– Jag personligen tror inte det. Jag ser inte att han gör så mycket saker, om vi nu tänker ute på planen, som är förändrade efter det att han nu fått bindeln. Han springer inte omkring och tjatar, protesterar mot domslut, vilket en lagkapten ofta gör. Nej, det är snarare det här med målskyttet som gör att han själv är frustrerad.

Borde han göra mer i sin kaptensroll, tycker du?
– Nej, jag vet inte. Det är svårt för mig att kommentera det faktiskt.

Här byter intervjun riktning. En del ska handla om stundande Gothia Cup. En annan om Mikael Vikla och skapelsen Bebbens Hörna. Men det senare…

Nu vill jag endast tipsa om Mikaels blogg  http://mikaelvikla.blogg.se/ samt passa på och nämna att det även går bra att följa Mikael på Twitter @mvikla

Annonser

2 svar till “Efterspel IFK -Gefle: Intervju med Mikael Vikla från Bebbens Hörna

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Eh, har vi värvat en ny målvakt? Var fan har jag varit, under en sten som missat detta? Confused!

    Johan Jönsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: