Derbyt är förlorat – UT MED PACKET!   4 comments

image

Så långt ifrån fotboll som det överhuvudtaget är möjligt.

Alltså, nu ska det direkt understrykas att följande inlägg skrevs 01.00, utan möjlighet till publicering. Inlägget kom dessutom till på grund av att flera supportrar hörde av sig efter derbyt och ville att jag skulle lyfta bengalhändelsen. Det får ses som ovanligt, men händelsen var inte heller något som tillhör det vi vanligtvis upplever under en match. När ilskan väl lagt sig blev det till slut ett inlägg och även om en del av innehåll kanske redan är överspelat, så är det långsiktiga perspektivet på det som inträffat enbart i sin linda. Högst personligt – Take it or leave it!

Jag saknar Supporterpolis Bohlin. Jag saknar tidigare derbyn mot GAIS, utan piketbussar och avspärrningar. Jag saknar fingertoppskänslan och fotbollskunnandet hos supportrar, som inte är fullt upptagna med att bedriva egen underhållningsverksamhet. Jag saknar mycket… inte minst den här säsongen. En säsong där det krävs allt från alla involverade. Spelare, ledare, supportrar, poliser… ALLA som har med IFK Göteborg att göra.

Frågorna efter vårens derby mot GAIS är betydligt fler än svaren. Väldigt få svar är kända, så här bara några timmar efter den match där tre poäng var ett måste. Den match som nu är detsamma som en svinig förlust. För 1-1 mot ett GAIS, som efter första halvlek tappar allt, är ingenting annat än en förlust.

Inte minst efter ett ofrivilligt avbrott orsakat av ett par sketna bengaler, som inte har på en svensk fotbollsarena att göra. Nödbloss när det är fara på färde, som hjälp vid katastrofer, eller vad de nu egentligen är tänkta att vara till för?

På Gamla Ullevi, i en klack för ett lag mitt uppe i ett ”fett stim”, där hjälpte de hur som helst inte till. De hjälpte inte – De stjälpte.

En egotripp som bidrar till att straffa de egna spelarna. Det egna laget!??

Total förvirring.

Brist på fotbollskunnande.

Ingen fingertoppskänsla.

Nej, fan här behövs det en Bohman. Minst.

En supporterpolis/ansvarstagande person (eller fler) med hjärtat i klubben, med förståelse och förmåga… att med enkla medel kunna kommunicera, förebygga, avråda…

För det är just där det brister i kväll. Ett antal individer i en grupp med oförmågan att se saken i sitt sammanhang. Ett antal personer som i stället väljer att köra sitt eget race.

Men… att med ilska fördöma, peka ut och begära huvuden på ett fat, efter i kväll förvisso en helt naturlig reaktion på en händelse som utan tvekan påverkar matchens utgång, det är ändå en enkel väg att välja. I mitt tycke en allt för enkel väg.

Vi får nämligen inte läget i matchen tillbaka. Vi får inte två extra poäng tillförda den tabell som redan haltar så betänkligt. Tyvärr, men det är inte så det fungerar.

Den här gången lyckas ”brännarna” blåsa oss alla.

Vi får inget tillbaka av den match som nu avverkats. Aldrig kommer den åter.

MEN… det kommer fler matcher. Fler tillfällen för brännande och härjande på våra egna sektioner. Oavsett vad vi tycker eller hoppas – Det kommer att ske igen. Om inget görs åt saken. Så är det!

SÅ… vad gäller i fortsättningen?

Vid visitering i samband med insläpp på arena. Vid innehav, ertappning och nyttjande av pyrotekninskt material… Vad blir påföljden?

Här krävs ordentliga konsekvenser.

Förresten, vad säger Gamla Ullevis ansvarige Jonas Georgsson, IFK Göteborgs säkerhetsansvarige Tommie Elgestål och ”supporterlänken” Anders Almgren?

OCH… vi supportrar på plats, framför TV-apparater och datorer, som i kväll skanderat UT MED PACKET…

Vad säger vi om HUR vi ska komma till rätta med det som slår mot oss själva och det lag som vi så innerligt älskar – ALLAS VÅRT BLÅVITT.

Tveka inte att uttrycka din åsikt om saken.

Ta kontakt med arena-ansvarig och IFKs säkerhetsansvariga. Ställ ovanstående frågor, kräv ordentliga svar. För det här får aldrig någonsin hända igen.

ALDRIG!

Till slut undrar jag bara en liten detalj…

HUR FAN TÄNKTE NI EGENTLIGEN?

Annonser

Postat 22/05/2012 av guldalex i Analyser, Bananas!, Derby, Säsong 2012, Skräp!, SLUT!

4 svar till “Derbyt är förlorat – UT MED PACKET!

Prenumerera på kommentarer via RSS.

 1. Blir du ertappad med pyroteknik vid insläpp blir du avstängd, det är jag helt säker på. Det är inte där problemet ligger. Mot AIK 2009 så gömdes en väska med bengaler i gymmet för att under matchdag hissas upp på läktaren, hur ska det kunna förhindras? Vill folk få in pyro på läktaren så kommer dom att kunna göra det.

  Alltså, missuppfatta mig inte. Jag tycker att bengaler inte ska användas sålänge det skadar klubben. Men. Jag är också realistisk, det finns folk på våra läktare i Allsvenskan som vill använda sig av pyroteknik även efter reglementet ändrades.

  Min fråga kvarstår dock till dig, vad tycker du ska göras åt detta?

  Vilket är det som gör dig mest förbannad, bengaltifot eller bengalidioten i andra halvlek?

 2. Bengaler är förbjudna enligt svensk lag, därför finns det inget att tillägga. Bryts det mot lagen så blir följderna precis som säkerhetsansvarig för IFK Göteborg Tommie Elgestål uttryckte det i lokalsändingen av TV4 – En konsekvens med rättslig prövning.
  Alltså, kan inte de som tar med sig bengaler in på arenan avstå, då får de ta konsekvenserna. Vilket nu också sker. Det tycker jag är bra.

  Sen är det i vårt fall lite specifikt då avbrottet vid bränningen fick sportsliga konsekvenser. Här blir det svårare att tycka till. Mest förbannad… det som är skadligt för Blåvitt är det som gör mig förbannad, enskild person eller händelse, whatever.

  Vad som konkret ska göras är svårt. Nu är vi oftast befriade från den här typen av händelser på våra egna hemma-matcher. Det ger en fingervisning åt vad som behöver styrkas inför kommande (för oss) bortaderbyn/bortamatcher. Känslan av att arenan är VÅR ska råda vare sig vi är på ena eller andra sidan läktaren, kan jag tycka. Nu är det som om brännarna agerar efter devisen – eftersom det är GAIS match så skiter vi i allt. Det borde inte få vara så.

  Vad som vidare kommit fram efter mitt inlägg skrevs är att det brister i rutiner på flera olika sätt. Visiteringarna var under all kritik, det bevittnade jag själv. Mängder av folk så tidigt som 15 minuter innan avspark gick bara ”rätt in”. Helt overkligt, med tanke på hur det vanligtvis är på våra egna hemma-matcher. Vidare finns flera vittnen som noterat hur publikvärdar under match står med ryggen mot klacken och ser på matchen??? Otänkbart när det är IFK som arr! Här har även IFKs publikvärdar vittnat om att så är fallet och att det hänt förut.
  Sen är närvaron av vuxna på klacksektionen birstfällig. Här krävs en stark närvaro… och här tror jag på ökad kommunikation som medel ala Bohlin, där långsiktig relation med supportrar gav frukt – på lång sikt.

  Jag vet att Änglarna redan idag bedriver samarbete med olika supporterfraktioner, Kamratunionens mål är att ena, Anders Almgren tillträder 1/8 som länk mellan supportrar och klubb. Vi har en del häftiga högriskmatcher som kommer i höst (mot AIK,DIF,HIF), matcher som ofta tenderar att bli stökiga. Här hoppas jag att formerna för hur alla ansvariga på de arr. ska agera är klara och tydliga.

  Något mer bortaderby mot GAIS har vi tack och lov inte på ett bra tag. Puh!

  • Skönt att kunna ta en seriös debatt med lite distans till det som hände. I måndags var man så förbannad så man visste inte vart man skulle ta vägen!

   Sålänge det finns hundratals av personer på våra läktare som är bereda att ta en rättslig prövning för att få använda sig av pyroteknik så kommer det att brännas på läktarna, så busenkelt är det. Föreningen IFK Göteborg, spelare, ledare, supportar, förbundet och myndigheter har fördömt och förbjudit agerandet i åratal nu. Men vi ser bara större och större bränningar

   Även om jag inte håller med dom som vill använda pyroteknik på våra läktare så har jag ändå förståelse för varför dom vill göra det och jag har en gemytlig respekt för deras åsikt.

   Problemet kommer endast lösas med en dialog mellan SvFF och SFSU, Svenska Fotbollssupporterunionen. Jag tror faktiskt starkt på en lösning där man får bränna pyroteknik i ordnade former med ett godkännande ifrån brandkåren och ett samarbete med dessa på plats. Men som det ser ut nu är det sannerligen livsfarligt, vi har en situation där som sagt, hundratals är bereda att använda sig av pyroteknik på våra läktare och där dom maskerar sig själva vilket i sin tur leder till ännu mer fara. Ingen förvarning ges när var eller hur det sker och det ”maskeras” ofta bakom ett halvdant plast-tifo för att ingen ska misstänka något, ett ”maskerings-tifo” som ofta riskerar att fatta eld.

   Något som däremot kommer bli väldigt intressant att följa är efterspelet av vad som hände i andra halvlek, jag tror nämligen att Ultras och Supras är väldigt trötta på att få skit för sånt som ”privatpersoner” gör på våra läktare. Bränningen i andra halvlek mot GAIS och den fruktansvärt onödiga bränningen mot Elfsborg till exempel.

   Något som oroar mig dock är hur stor makt svenska supportar har till att kunna avbryta matcher – det är väldigt skrämmande. En match ska bara avbrytas som absolut sista utväg, ingen person ska kunna ha en sådan makt. Jag ser redan framför mig hur detta kommer användas till sitt lags fördel i framtiden.

 3. Eller hur!

  Du radar upp mycket intressanta aspekter på rådande situation och den framtid som väntar, inte minst för klubbens och supportrarnas räkning. Personligen hoppas jag att just den här frågan får högsta prioritet när ”supporter-länk” Anders Almgren tillträder sin tjänst hos IFK i augusti. Han om någon lär ha god insikt i ”alla läger” och kan kanske bli den part som får medlarroll vid diskussioner, förebyggande arbete osv… Med Änglarnas intentioner att vilja aktivera och involvera fraktioner istället för att utesluta, tror jag mycket redan är gjort. Men det finns mycket kvar att göra, inte sant.

  Färskt i minnet har jag hur många av oss nyligen gratulerade just Ultras på deras 15-årsdag. Det känns lite surt just nu, MEN om det då skulle vara enskilda personer som tar sig in i skaran av Ultras/Supras, då är det ett problem inte bara för IFK och alla andra parter knutna till föreningen, utan även Ultras själva.

  Hur tänker Ultras agera framöver, för att den här typen av händelser inte kommer att upprepas och hur ska de få till ett godkännade av ”bränning” under ordnade former? Det vore intressant att ta del av.

  Fortsättning följer med andra ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: