En av alla de som minns 20 maj 1987 som om det var igår… IFK Göteborg u-lagstränare Eijlert Björkman   Leave a comment

image

Ovan syns en överlycklig Glenn Hys’en som, direkt efter att UEFA-guldet 1987 bärgats, bjuder matchdödaren Lennart Nilsson på en ytterst välförtjänt kyss.

Sen sommar 2010 får jag möjligheten att för Supporterklubben Änglarnas räkning göra en intervju med IFK Göteborgs u-lagstränare Eijlert Björkman. Ett möte som ska bli både långvarigt och fyllt av historisk kuriosa. Då Eijlert varit i klubben sen 1982 och under de gyllene åren på 80- och 90-talet jobbat nära guldtränaren Roger Gustafsson, blir Eijlerts berättelser och vittnesmål av stort värde för den blåvita historien. Inte minst blir det gällande nuvarande helg, då bragderna i Hamburg och Dundee firar 25 och 30 år.

20 maj 1987 ska för evigt bli ihågkommet i historien som det tillfälle när IFK Göteborg, genom nyförvärvärvet från Elfsborg Lennart Nilsson, i 23 minuten sänkte skotska Dundee United och det en gång fõr alla. Hemmalaget skulle förvisso kvittera lite längre in i matchen, men med en tidigare blåvit vinst med sig i bagaget, blev uppgiften skottarna övermäktig. Det andra Europa-guldet var vunnet. IFK Göteborg var dubbel mästare i Europa – inom loppet av fem år. Overkligt och sett på i efterhand – Omöjligt.

Eijlert Björkman var själv på plats i Scotland med laget och beskriver tillfället som en av de två personligt största upplevelserna under 80-talet.

– Finalmatchen 1987. Det var helt obeskrivligt. Att vi vinner matchen och sen att vi vinner för andra gången. Den natten efter matchen, det var fullständigt galet. Alla bara skrek. Vi ledare åkte hem tidigare än laget och det jag kommer ihåg är att när jag går och lägger mig vid fyra på morgonen, då sitter Glenn Hys’en i telefon. När jag går upp vid halv sju, då sitter Glenn fortfarande i telefon. Då var det förhandlingar med klubbar på gång. Det var ju både Liverpool och Manchester United.

… Och hur det gick sen, för Glenn Hys’en och alla de andra spelarna som var med och lyfte UEFA-bucklan på skotskt mark…

Det är välkänt. Men i det här sammanhanget är det en helt annan historia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: