IFK Göteborg, Allsvenskan 2012, omgång 1-3. Statistik/analys.   3 comments

image

… har inte ens haft tur med vädret. Stahres ”nya” Blåvitt, ett dyngsurt piss…

Att ge sig ut på en statistikseglats efter bara tre spelade omgångar, i en allsvensk serie som klockar in på 30 hela matcher… Det är ett vanskligt företag, oavsett resultat och begynnande tendenser. Ännu marigare blir det när ett helt nykomponerat lag, med en tredjedel nya spelare, plus ett nytt tränarpar, plus ny spelid’e, ska dras inför granskning. Skadade nyckelspelare saknas dessutom och kontiniutet är långt ifrån ett vardagligt begrepp, då fõrsäsong i praktiken fortfarande ser ut att pågå för fullt.

IFK Göteborg har i år en lång resa framför sig, konstigt vore annars. Ett mer eller mindre komplett nytt lag tar tid att bygga, formera och slutligen förädla. Siffror och slutsatser kan därför bli mer bedrägliga än vanligt. Samtidigt kan de påvisa trender och skavanker som är nödvändiga att synliggöra och få bukt på. Statistik och analys som förbättringsverktyg kan i bästa fall visa var extra tryck ska läggas. Vidare ges en hint om vad som redan fungerar tillfredsställande, samtidigt som svar ges på vad som kan bli ännu bättre. Ytterst sätter statistiken en prislapp på varan. Vad marknaden sen är beredd att betala väcks fõrst i jämförelsen och det på betydligt längre sikt, än efter ynka tre omgångars spel.

Men att börja syna snedsteg och övertramp redan från början, blir i år ett sätt för mig personligen att försöka förstå den oerhört misslyckade inledning som Blåvitt just genomgått. Sist i tabellen efter tre spelade omgångar. Endast en poäng av nio möjliga. En oavgjord match jämnte två stadiga förluster… Det går inte och ska bara inte blundas inför följande faktum – Något har inledningsvis gått ordentligt fel.
Frågor att fundera över nu är :
– Vad är det som gått fel?
– Varför har fel uppstått?
– Hur ska felen åtgärdas?

Låt oss först syna de siffror som finns att ta del av efter respektive omgång:

Omgång 1: Syrianska – IFK 1-2
Bollinnehav 58%
Skott 13
Skott på mål 8
Hörnor 11

Omgång 2: IFK -Norrköping 1-2
Bollinnehav 55%
Skott 15
Skott på mål 9
Hörnor 14

Omgång 3: AIK – IFK: 1-1
Bollinnehav 53%
Skott 13
Skott på mål 4
Hörnor 8

Vidare kan det vara av intresse att nedteckna hur respektive mål för IFK blivit till:

Omgång 1:
Målet mot Syrianska gjordes i 1a halvlek. Assist till Sobralense, som nickar bollen i mål.

Omgång 2:
Målet mot Norrköping gjordes i 2a halvlek. Kjetil Waehler nickar hörna till Tobias Hys’en. Mål.

Omgång 3:
Målet mot AIK gjordes i 2a halvlek. Målvakten tappar bollen. Hjalmar Jonsson skjuter till slut in kvitteringen.

Sammanlagt ser statistiken efter tre spelade omgångar ut så här:
Skott 41
Skott på mål 21
Hörnor 33
Mål (gjorda) 3
Mål (insläppta) 5

!!! ?

Jag har själv valt att lyfta fram ett antal anmärkningsvärda punkter. Nu finns det naturligtvis betydligt fler punkter att lyfta fram, men för att vinna en förbättrad bild och ökad förståelse, kan följande punkter vara väl värda att betrakta:

– 1 mål på 33 hörnor!
– Av 41 skott, avlossade under tre matcher, har bara hälften (21) gått på mål.
– Mot AIK avlossades 13 skott. FYRA gick på mål.
– Mot Norrköping är utdelningen offensivt, sett till antal chanser 15 skott och 14 hörnor. Ett mål!
– Mot Syrianska äger motståndarlaget 42% av bollinnehavet. IFKs siffra är hela 58%. IFK avlossar dessutom 13 skott och 11 hörnor, men lyckas bara göra ett mål. Men då varken genom skott eller hörna, då målet istället görs på nick av Sobralense. Syrianska i sin tur gõr två mål på bara fem minuter. Ett katastrofalt snitt, offensivt som defensivt.
– 33 hörnor. ETT mål… och då har inte frisparkar och Philip Haglunds långa inkast lagts till rådande statistik. Lika bra det kanske.

När det kommer till att analysera nämnda siffror/punkter, väljer jag att lämna kommenterar på följande sätt:

– Statistiken över det offensiva spelet omgång 1-3 går bara att betrakta på ett enda sätt: Total katastrof. Extra tydligt blir det när hãnsyn tas till följande faktorer: Spelarmaterial, possession-spel, fasta situationer och chanser till avslut.

– IFK Göteborg har endast gjort tre mål, fõrdelade på tre matcher (ett mål i varje match). I gengäld har laget släppt in fem mål på samma antal matcher. Det är nästan dubbelt så många insläppta som gjorda mål. IFK visar sig från starten av Allsvenskan vara både offensivt och defensivt ur balans. Det här märks däremot inte av under försäsongsmatcherna på Valhalla. Helt andra siffror präglar de matcherna. Visst, vissa beteenden känns igen, men då främst i det defensiva spelet. Tredje året i rad har nu samma fenomen uppdagats. Vad beror det här på?

– Noteras ska att i matchen mot AIK ser det mesta, statistiskt sätt, bättre ut. Bortsett att endast en tredjedel av de skott IFK avlossar under matchen går på mål. En slutsats utifrån statistiskt underlag över antal skott, kontra hur stor del av skotten som går på mål, blir att kvalit’en på avsluten (det sista momentet, som tränare Mikael Stahre väljer att kalla det, direkt efter genomförd match) är på tok för låg.

– Vid ett tillfälle där bokstavligen katastrofläge råder offensivt, är det lätt att hänge sig åt att ”köra huvudet i sanden” och hänge sig åt projektion. Det vänder. Det löser sig. Det måste bara vända. Vi har bara otur. Domarna är oljusta och så vidare. Att det här bara kommer att ordna sig ”per automatik”. Ni får ursãkta, men det tror jag inte det minsta på! Titta ännu en gång på siffrorna från omgång 3. Den matchen spelades för bara två dagar sen. 48 ynka timmar!

Redan i morgon väntar nästa match i omgång 4. Örebro SK kommer på besök till Gamla Ullevi.

Hur kommer siffrorna att se ut efter avslutad match? Kommer det att ha tränats mer skott på Kamratgården än inför tidigare matcher? Fasta situationer, hörnor… vem tar hand om det som kommer oss till godo? Vems position behövs justeras, vem behöver kliva fram, vem behöver ta ett kliv tillbaka? Vem ska möta Haglunds inkast? Vem går på andrabollar, tredjebollar, vem tar returer?

Mycket frågor. Befogade att ställa. Inte minst med tanke på vad statistiken från omgång 1-3 berättar.

Om ett dygn vet vi hur det gick.

Annonser

3 svar till “IFK Göteborg, Allsvenskan 2012, omgång 1-3. Statistik/analys.

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Målet mot Norrköping kom väl i andra?

  2. Om IFK lär sig att ta vara på Haglunds inkast har dom en guldgruva..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: