Premiärdax: Hög tid att syna årets första besök Peking lite närmare   1 comment

image

Det är dags för premiär på hemmaplan. Näst intill slutsåld arena, fullt stöd från läktarna, taggade spelare, fyllda av revanschlusta efter sunkmatchen mot Syrianska… Allt är upplagt för seger och upprätt heder efter en nedrig förlust i omgång ett. Inget glömt, allt är grönt med andra ord?

Inte riktigt.

Ett annat lag kommer att stå redo på planen när klockan når matchtid. Ett lag med vind i seglen efter en riktigt bragd, när de i hemmapremiären kort och gott körde över förra årets guldvinnare Helsingborg IF. Det är dags för gästande IFK  Norrköping att möta 2012 års upplaga av IFK Göteborg.

Alltså, att ge sig på att täcka in årets hemmapremiär på vanligt vis, med en inför-rapport och en dragning av Blåvitts trupp, det är inget som lockar så här nära inpå match. Rapporteringar staplas redan på varandra, startelvor likaså… vad vi däremot inte vet lika mycket om är motståndarna inför omgång två. Peking 2012.

Att syna motståndets styrkor respektive svagheter är enligt Blåvitts nya tränare Mikael Stahre,  en viktig del i det förberedande arbetet inför en match. Inför matchen mot Syrianska hade till och med en större förberedele varit önskvärd, för tagna på sängen blev Stahre o Co – och det på allvar.

Inför hemma-mötet mot Norrköping skulle jag vilja varna för några ”nyckelspelare” i bortalaget. Norrköping är en klubb som likt Blåvitt värvat friskt över försäsongen. Likt Blåvitt bytt ut en stor del av sina spelare, liksom tränare. Fõr att sen bygga upp, lägga pussel, hitta balansen mellan lagdelar, liksom mellan nyckelspelare och övriga medspelare i laget. Att använda fõrsäsongen till att prõva och nöta in lagets fundament, det Stahre väljer att benämna som ”bärande väggar”. Att dömma av försäsongsresultat och inledning på den allsvenska säsongen, så måste tidigare HBKs Janne Andersson ändå ses som den typ av tränare med en förmåga att få ut det han önskar ur ett lag, det med knappa resurser. Hur han nu vidare lyckas leda sitt lag, på bortaplan, med en inramning utanför det vanliga… det låter jag vara osagt.

Den lagdel som står utan en nyckelspelare av rang är försvaret, inklusive målvakt. Abbas Hassan ser åtminstone jag som några nummer mindre än vår egen John Alvbåge, mycket på grund av att han är relativt oprövad i matcher på den nivå som nu väntar. Vidare är det inga stjärnnamn som återfinns i backlinjen, även om Bobbie Friberg Da Cruz är bekant, liksom David Wiklander med förflutet i Blåvitt.

Däremot har mittfältet fått sig en rejäl förstärkning genom hemvändande Bochum-spelaren Andreas Johansson. Många så kallade experter ser just värvningen Andreas Johansson, liksom vår egen Pontus Farnerud, som årets vassaste hemvändar-värvningar i Allsvenskan. Hur det än är med den saken, så är innebörden av uttalandet att betrakta som allvarsord. Andreas är den typ av spelare som tryggt fördelar boll på mitten och samtidigt höjer sina medspelare. Det gäller därför att hålla koll på den här killen, skära av ytor och stök-störa för fullt. En kamp om mittfältet kan mycket väl bli verklighet och därför en livsviktig kamp att vinna, om inte annat – som en match i matchen!

En annan spelare att hålla koll på, gärna ”punkta” och det från första minut, är Pekings isländska anfallare Gunnar Thorvaldson. Även om han nu nått en ålder av 30 år, så är han ett ständigt hot i motståndarlagets box. En fördel i sammanhanget är att det förutom Thorvaldson egentligen inte finns några direkt ytterligare hot offensivt, vilket borde ge vårt mittförsvar en möjlighet att hålla islänningen kort.

Mer än så ska inte basuneras ut, tycker jag, även om en del andra spelare skulle kunna listas, men… nej. En respekt för sitt motstånd ska finnas, men då ytterst som en naturlig del av det egna lagets fõrberedelser och spel. Det ska inte väga över och ta fokus från det egna spelet på plan. Där går gränsen.

Jag hoppas därför att vi får se ett väl förberett Blåvitt, som på ett effektivt sätt stör och plockar bort nämnda hinder. I övrigt ska fokus ligga på den egna uppgiften, det egna spelet utifrån bestämd id’e om hur spelet ska genomföras.

Sen är ju frågan… blir det ett Peking som från start kör för fullt, eller blir det ett mer avvaktande motstånd vi får se, som låter Blåvitt äga boll, för att istället satsa på snabba omställningar och kontringsförsök?

På måndag eftermiddag vet vi lite mer. Runt klockan fem samma eftermiddag vet vi hur det gick.

Hoppas nu bara att vi får anledning att reprisera vår gamla passande dänga, fast i ny tappning, så att säga.

GLAD PÅSK NORR…

Annonser

Postat 08/04/2012 av guldalex i Analyser, Säsong 2012

Ett svar till “Premiärdax: Hög tid att syna årets första besök Peking lite närmare

Prenumerera på kommentarer via RSS.

  1. Ping: Inför Peking-IFK Göteborg: Varning! « Guld Alex – Blue & White all over

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: